ליברמן, ארכיון (צילום: AP)
ליברמן, ארכיון | צילום: AP

שעות לאחר שנחשפה פרשת החשד לשחיתות, בה מעורבים לכאורה גורמים רבים במפלגת ישראל ביתנו - בהם סגנית השר פאינה קירשנבאום - יו"ר המפלגה ושר החוץ אביגדור ליברמן הגיב לראשונה לחקירה שעשויה לטלטל את המערכת הפוליטית. "מעבר למה ששמעתי בחדשות אני לא מכיר - אין לי מה להוסיף מעבר למה שהוציאו כתגובה מטעם ישראל ביתנו". את דברי ליברמן העברנו בשידור ישיר באתרי חדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ליברמן הדגיש בפני העיתונאים כי לא ימשיך להתייחס לפרשת קירשנבאום, אלא יעסוק בנושאים מדיניים: "אם יש מאוכזבים, כדאי שתעזבו את האולם. אני מקווה שאצל כולכם גן עדן". במקביל, סגנית השר קירשנבאום התייצבה לחקירה במשרדי יחידת להב 433 בלוד.

השר התייחס בפתח דבריו דווקא לפרסום בעיתון "הארץ" על דבריו נגד נתניהו: "אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך לא פשוט, אני מעריץ את העיתונאים על היכולת לייצר דרמה, כל אחד ברמתו שלו". ליברמן עקץ את הפרסום, שהגדיר את המפגש כסגור: "אתמול הופעתי בכנס באוניברסיטת תל אביב, היו 150 איש - כל אחד עם אייפון. מה כתבו? ליברמן בכנס סגור".

יוחנן דנינו (צילום: חדשות 2)
גיבה את השוטרים. דנינו | צילום: חדשות 2

דנינו: פרסום החקירה - משיקולים מקצועיים בלבד

מוקדם יותר מתחה מפלגת "ישראל ביתנו" ביקורת על התנהלות המשטרה בפרשה: "כפי שקרה בכל מערכת בחירות מאז הוקמה 'ישראל ביתנו' בשנת 1999, גם הפעם לא מוותרים במשטרה על מעצרים מתוקשרים וחקירה נגד אנשי המפלגה. אם דבר החקירה היה מתפרסם לפני שהוכרז על הקדמת הבחירות או אחריהן, ניתן היה לחשוב שאולי מדובר בדבר ענייני, אך העובדה שהדבר נעשה, שוב, בזמן בחירות מעידה יותר מכל על הכוונות העומדות מאחרי העניין, שנועדו לפגוע ב'ישראל ביתנו'. אנו בטוחים בחפותם של האנשים ושכמו בפעמים קודמות, לאחר שישכך הרעש וההמולה התקשורתית, יתברר שאין מאחרי הפרסומים הללו דבר זולת הרצון, שלא יצלח, להזיק ל'ישראל ביתנו'".

מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו טען כי דברי המפלגה הם "האשמות חסרות השחר כלפי העוסקים במלאכה". דנינו גיבה באופן מלא את האחראים על חקירת החשד לשחיתות - ראש אגף החקירות והמודיעין ניצב מני יצחקי, ראש יחידת להב 433 ניצב רוני ריטמן וראש היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) תנ"צ אפרים ברכה - וביקש לחזק את ידם ואת ידי השוטרים.

דנינו טען כי השוטרים "עוסקים בפרשה חמורה זו למעלה משנה, במקצועיות ונחישות, בכדי להגיע לחקר האמת". המפכ"ל הוסיף כי "משטרת ישראל הוכיחה לאורך השנים כי היא עשתה ותעשה ככל יכולתה בכדי להילחם בשחיתות הציבורית בכל הדרכים והאמצעים העומדים לרשותה".

תועמד לדין. קירשנבאום, ארכיון (צילום: ארז ביטון)
"שמעתי מהתקשורת". קירשנבאום | צילום: ארז ביטון

קירשנבאום: "בטוחה ביושר שלי"

"חובתה של המשטרה לשמור על צביונה הדמוקרטי של המדינה וכל זאת בשוויוניות וללא משוא פנים", הדגיש דנינו, שטען כי המשטרה אינה מנסה להתערב במערכת הבחירות. "החקירה מתנהלת למעלה משנה והמעבר לחקירה גלויה הוא פועל יוצא של הערכת מצב הראיות ובשלותן ומשיקולים מקצועיים בלבד. הדבר נעשה בעצה אחת עם היועץ המשפטי לממשלה ועם פרקליט המדינה, ולאחר שנבחנו מכלול השיקולים לרבות הרגישות בתקופת הבחירות". 

קודם לכן הכחישה סגנית השר קירשנבאום בשיחה עם חדשות 2 את החדשות נגדה. קירשנבאום הבהירה כי היא בטוחה שלמרות הסערה הגדולה, הפרשה תיגמר בלא כלום: "כמו שיצאו בפרסום מאוד גדול, שאחר כך יפרסמו את כל הנתונים. אני לא מבינה מה קורה ואני רוצה לבדוק במה מדובר. זומנתי לחקירה ואהיה היום בחקירה", אמרה קירשנבאום. "לא אמרו לי שום דבר. אני לא יודעת למה אני מגיעה לחקירה, אלא שומעת מהתקשורת. אני בטוחה ביושר שלי. שרים מוזמנים לחקירה, אך לא כל יום. זימנו עוד הרבה אנשים".

במוקד החקירה, שפרטיה הותרו הבוקר לפרסום, חשדות חמורים לעברות מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושוחד. מלבד סגנית שר הפנים, עוכבו לחקירה כ-30 חשודים ובהם בכירים נוספים במשרד ובשלטון המקומי. בין המעוכבים הנוספים בפרשה: מספר ראשי מועצות ורשויות מקומית, מנכ"ל משרד ממשלתי, שר לשעבר, מנכ"לי וראשי עמותות, מנכ"לי וראשי איגודים, בכירים בתאגידים ציבוריים ופעילים פוליטיים.

במהלך החקירה נערכו חיפושים רבים מאוד במשרדים ממשלתיים, במשרדי מפלגת "ישראל ביתנו" ובדירות פרטיות. רבים מהחשודים משתייכים למפלגת "ישראל ביתנו", אך במשטרה מבהירים כי שמו של ראש המפלגה, השר אביגדור ליברמן, לא השתרבב לפרשה. על פי ההערכה השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' לא ידע על החקירה, וייתכן כי החקירה תרמה להחלטת היועץ המשפטי לממשלה לדחיית מינוי המפכ"ל החדש.