לפני למעלה מתשע שנים פונו היישובים חומש ושאנור בצפון השומרון במסגרת תכנית ההתנתקות. בשבועות האחרונים מקודמת הצעת חוק שתאפשר למפונים לשוב לבתיהם. למהלך מצטרף כעת גם יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אם יגורו משפחות בחומש או שאנור זה לא יפוצץ את השלום במזרח התיכון", אמר אדלשטיין בשבוע שעבר בפגישתו עם כמה מהמפונים ועם סגן ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן. בשונה מהמצב בעזה, שבו הושלם הליך הפינוי לחלוטין כולל הסגת כל הכוחות ונסיגה מוחלטת המשטח בצפון השומרון הסיטואציה שונה: האזור כולו, לרבות היישובים המדוברים, נמצאים בשטח C תחת ריבונות ישראלית ובמקום אף ישנה נוכחות צבאית קבועה.

יוסי דגן, ראש המועצה האזורית, שפונה בעצמו משאנור, אמר במהלך הפגישה: "היום ברור לכל אדם שפוי, אם מימין אם משמאל, שזו היתה טעות פטאלית. צה"ל נמצא שם, המדרכות שם עדיין מסומנות אדום לבן וכחול לבן, המצודה של שאנור נמצאת, מגדל המים. הכל שם חוץ מהבתים".

"ישראל צריכה להראות עוצמה אל מול כל ההתקפות שאנחנו חווים בירושלים, אין שום סיבה שלא נתקן את החוק הנפשע הזה. אנחנו רוצים לחזור הביתה, ואנחנו רוצים לבקש את עזרתך שממשלת ישראל תקבל את ההחלטה הברורה והפשוטה לתקן את העוול, לתת לנו לחזור לבתים שלנו - באופן תיאורטי אפשר לחזור מחר בבוקר לשאנור", הוסיף דגן.

יו"ר הכנסת מבטיח לסייע למפונים (צילום: פלאש 90)
"לא יפוצץ את השלום במזרח התיכון" | צילום: פלאש 90

"ההתנתקות - כישלון מוכח ועוולה שיש לתקנה"

הסעיף היחיד שמחריג את צפון השומרון מיתר השומרון, שנקבע במסגאת החוק ליישום ההתנתקות לפני עשור, קובע כי על ישראלים אסורה הכניסה לשטח זה ובפרט לצורך הקמת יישובים. בחודש יולי האחרון, במסגרת דיון שנערך בשדולה למען מפוני גוש קטיף, עלתה סוגיית צפון השומרון בהקשר המדובר.

בשבועות האחרונים פועלים לקידום החוק חברי הכנסת אורית סטרוק (הבית היהודי) ויריב לוין ויו"ר הקואליציה זאב אלקין (הליכוד) - ראשי השדולה. בהסבר להצעת החוק נכתב כי אין כל הצדקה במצב הנוכחי להחרגת האזור מיתר השומרון כחלק מתכנית ההתנתקות, שהוגדרה על ידי יוזמי החוק "כישלון מוכח ועוולה שיש לתקנה". החוק זוכה לתמיכה של שורה ארוכה של חברי כנסת, רובם מהימין, אולם צפוי להיתקל בקשיים בוועדת השרים לענייני חקיקה, וגם אם יצלח את המשוכה הזו יתקשו יוזמי החוק להעבירו בכנסת.

יו"ר הכנסת אדלשטין, שחרג ממנהגו, הצהיר כי יפעל בעצמו לרתום חברי כנסת ושרים ליוזמה, שתאפשר חזרתם של כמעט מאה משפחות לשני היישובים לאחר שפונו לפני תשע שנים. "מבחינה ביטחונית השטח נמצא במצב שונה - אני מוכן להתגייס ולעזור ולראות שהחקיקה הזו לא תהיה 'הצהרת חוק', אלא הצעת חוק". לא בטוח האם בשלב זה החוק יקדם יותר את החזרת המתיישבים לבתיהם שפונו, את חזרת מספר בוחרים מהימין לליכוד - או את המשבר המדיני עם ארצות הברית.