מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק להגנת העיתונות הכתובה בישראל המוכרת גם בשם "חוק ישראל היום". החוק נועד לאסור חלוקת עיתונים יומיים בתפוצה ארצית בחינם ולמעשה לפגוע ישירות בחינמון. 43 חברי כנסת הצביעו בעד ההצעה, 23 התנגדו לה ו-9 נמנעו. ראש הממשלה נתניהו נראה יוצא בזעם מהמליאה לאחר ההצבעה, תוך שהוא מסנן "זו בושה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אינני מבקש לסגור את העיתון אלא למנוע סגירת כל שאר העיתונים", הצהיר מוביל החוק, חבר הכנסת איתן כבל מהעבודה בדיון שקדם להצבעה. "עיתון 'ישראל היום' ימשיך לצאת לאור גם לאחר שהחוק יחול ואף יוכל להימכר במחיר סמלי".

יצא בזעם, נתניהו (צילום: רויטרס, חדשות)
יצא בזעם, נתניהו | צילום: רויטרס, חדשות

ח"כ כבל תקף את בעליו של העיתון, המיליארדר היהודי-אמריקני שלדון אדלסון המוכר כמקורבו של ראש הממשלה נתניהו. "מר אדלסון אמנם אינו איתנו כאן, אך רוחו מרחפת במליאה הזו", אמר בפתח דבריו. "שלדון אדלסון מבקש להיות הקברן של שוק העיתונות בישראל שנאבק על חייו".

"מדברים על הון ושלטון, אני שואל מה יותר הון ושלטון מזה? 'ישראל היום' הוא תרומה לא מדווחת שהעביר אדלסון לתקציב הפרסום של ראש הממשלה", האשים כבל, שטען כי בעקבות העובדה שהפך למוביל המאבק, החלו תחקירנים לפשפש בעברו על מנת למצוא "לכלוכים" אודותיו.

מאבק בכנסת, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
מאבק בכנסת, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

מנגד נשא דברים השר יובל שטייניץ, שהאשים את ח"כ כבל בניסיון לבצע מהלך אנטי דמוקרטי. "אם הצעת החוק תעבור, בצפון קוריאה ובאירן יבואו ללמוד מישראל איך סוגרים כלי תקשורת", אמר שטייניץ. "אני מזהיר לא ללכת בקו הזה, בלי קשר לזהות העיתון, הבעלים או האיכות והעמדות. בל נהיה הפרלמנט היחידי בעולם המערבי שמקיים דיון הזוי כזה".

ח"כ משה פייגלין (הליכוד), המתנגד גם הוא למהלך, אמר במהלך הדיון כי "אני לא יודע אם יש מישהו כאן שהותקף בצורה ארסית ומרושעת כמוני על ידי עיתון ישראל היום, הסיבה ברורה - יש לי מחלוקת עם ראש הממשלה. אז מה? אני אלחם עד טיפת דמי האחרונה כדי שהעיתונים יוכלו להגיד את עמדתם כי אני איש החירות ואתה איתן כבל - איש השעבוד".

בלב הדיון, אדלסון (צילום: רויטרס, חדשות)
בלב הדיון, אדלסון | צילום: רויטרס, חדשות

ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי אמר בתגובה כי "מדובר ביום שחור לדמוקרטיה". לדבריו, "אני מתבייש בכך שיש חברים בסיעת הבית היהודי שחתומים על חוק זה. אני מקווה שבהמשך החקיקה, חוק זה יפול ולא נפגע בחופש הביטוי בישראל".

מ"ישראל היום" נמסר לאחר אישור החוק כי "לא אנחנו הפסדנו, אלא הכנסת, שבהצבעתה שוב הוכיחה עד כמה היא מנותקת מרחשי הציבור. זהו יום של בושה וכלימה לאותם ח"כים שהפנו עורף לרצון הציבור ולרצון בוחריהם, והעדיפו לשרת אינטרסים זרים של מו"ל 'ידיעות אחרונות' נוני מוזס. נאומו של מציע החוק, ח"כ איתן כבל, הוכיח כי מדובר לא ב'חוק להצלת העיתונות' בישראל, אלא חוק פרטני, אישי ונקמני נגד עיתון אחד בלבד: 'ישראל היום'".

הקץ לחלוקה בחינם? ארכיון (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
הקץ לחלוקה בחינם? ארכיון | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

התומכים בחוק: חברי הכנסת אביגדור ליברמן, אילן גילאון, אראל מרגלית, דוד רותם, יאיר שמיר, יצחק אהרונוביץ', מיכל בירן, סופה לנדבר, עומר בר-לב, ציפי לבני, רות קלדרון איברהים צרצור, איציק שמולי, בועז טופורובסקי, חמד עמאר, יואל רזבוזוב, יצחק הרצוג, מסעוד גנאים, סתיו שפיר, עפו אגבאריה, קארין אלהרר, שאול מופז, אורלי לוי אבקסיס, איתן כבל, דב ליפמן, חנא סוייד, יעל גרמן, לאון ליטינצקי, מרב מיכאלי, עוזי לנדאו, עפר שלח, רוברט אילטוב, שמעון סולומון, אחמד טיבי, אלכס מילר, דוד צור, טלב אבו עראר, יפעת קריב, מאיר שטרית, נחמן שי, עמיר פרץ, פאינה קירשנבאום ורונן הופמן.

המתנגדים לחוק: חברי הכנסת אופיר אקוניס, גילה גמליאל, יובל שטייניץ, ישראל כץ, משה פייגלין, פנינה תמנו-שטה, אורי אורבך, זאב אלקין, יולי אדלשטיין, לימור לבנת, משה יעלון, ציפי חוטובלי, אורית סטרוק, זבולון כלפה, יוני שטבון, מאיר פרוש, משה מזרחי, שולי מועלם-רפאלי, בנימין נתניהו, זהבה גלאון, ישראל חסון, מרדכי יוגב וניסן סלומינסקי.

נמנעו: חברי הכנסת אברהם מיכאלי, חיליק בר, אורי מקלב, יעקב אשר, באסל גטאס, נסים זאב, יואב בן צור ועמרם מצנע.