הצטרפו לשידור הישיר (צילום: רויטרס, AP, חדשות 2)
על במה אחת: כחלון, לפיד והרצוג | צילום: רויטרס, AP, חדשות 2

83 ימים לבחירות - וראשי המפלגות מחממים מנועים: יו"ר מפלגת העבודה יצחק הרצוג, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ויו"ר "כולנו" משה כחלון משתתפים הבוקר (רביעי) בפאנל משות, בוועידת כלכליסט. השלושה צפויים להתייחס בדברים לדוח העוני ולדוח השכר במגזר הציבורי, וייתכן כי יגיבו גם לפרשת החשד לשחיתות שהותרה לפרסום הבוקר. את דבריהם של השלושה העברנו בשידור ישיר באתרי חדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יו"ר האופוזיציה הרצוג אמר: "ראש הממשלה השמיע דברים הזויים על נגמ"שים כדי לדחוק את סדר היום הכלכלי. מי שינסה להעלים את סדר היום הזה, יעלם מהשלטון. לפני שלוש שנים יצאו המונים לרחובות לבקש צדק חברתי. הם לא שוכחים את מה שנתניהו עשה. הם זוכרים את הרפיסות והחידלון, איך הוא נפנף את המחאה".

"גם משבר הגז הוא כישלון מתמשך של נתניהו"

אפשר לקחת את התקציב, לשנות אותו ולעשות בו נפלאות. זה תלוי רק בהנהגה. כשהייתי שר הרווחה עשיתי ככל יכולתי לשנות את המצב. ראש הממשלה אחראי על הספינה, זו המדיניות שלו".
על משבר הגז הטבעי, אמר הרצוג: "מדינה שלוקיחת אחריות מפקחת על מחירי הגז ולוקחת את העושר הזה כדי לטפל בעוני. גם פה יש כישלון מתמשך של נתניהו, שלא התעניין, והנושא בכאוס מוחלט. היה על נתניהו למצוא את האיזון הראוי".

יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד אמר בכנס: "זאת מערכת הבחירות המיותרת ביותר שיצאנו אליה אי פעם, והיא יכולה להפוך למערכת הבחירות המשמעותית ביותר מזה שנים. שלוש פעמים נתניהו נבחר אחרי שהוא הפחיד אותנו. אירן, החמאס, החיזבאללה, מהשמאל, מאירופה. הוא אמר שלא ייתן שנגיע לכותל בנגמ"ש. באיזה עשור נתניהו תקוע? טוב שלא אמרת שלא ייתן שיחזירו את המנדט הבריטי ושנאצר יסגור את המיצרים".

"הפעם זה לא יעבוד. הציבור מבין שפחד אינו תחליף למדיניות, הוא לא יכול לכסות על הכישלון המדיני-כלכלי המתמשך. אנחנו לא יכולים לספוג עוד שנים של קיפאון, מבצעים צבאיים וחלוקת משאבים לא הוגנת. אם נתניהו יזכה שוב בבחירות הוא יקים ממשלת ימין-דתיים קיצונית. היא תדרדר את מעמדנו הבינלאומי, גם רוסיה לא האמינה שהסנקציות יפגעו בה בעוצמה כזאת. הוא דרדר את היחסים עם ארה"ב לשפל חסר תקדים. ממשלה כזאת תעצור את השוויון בנטל, תהיה עם 30 שרים, מחירי הדיור ישתוללו".

לפיד: "לנתניהו לא אכפת מהציבור"

"בשנים שנתניהו ניהל את הכלכלה מחירי הדיור עלו ב-80%. לפני חודשיים, בפעם הראשונה מ-2007 מחירי הדיור ירדו. תכנית הדיור עובדת. אז, נתניהו הודיע שהוא החליט לבטל את מע"מ 0% והמחירים זינקו. לא בגלל המע"מ, אלא כי הציבור איבד אמון בממשלה. בקרוב החמאס יחזור וירה על יישובי עוטף עזה, מרוב פחד מבנט ודני דנון נתניהו עצר את האפשרות ללכת למהלך מדיני בסוף צוק איתן, של שיקום תמורת פירוז".

"כל מה שנתניהו היה צריך לעשות זה לחכות חודש כדי להעביר תקציב, ואז אם ירצה ללכת לבחירות. אבל לא אכפת לו. אז האזרחים אומרים שלמדינה לא אכפת מהם, ואז מתחיל הייאוש. לפני 2013 ידענו שמשרד האוצר מוצע לנו כמלכודת, והלכנו אליה בעיניים פתוחות כדי לקחת אחריות. יצאנו מהבור בעבודה מורכבת וסיזיפית, אבל ראינו תוצאות אמיתיות. התהליך יצא לדרך, ואז הכל נעצר מסיבות לא ענייניות. הדבר החיובי היחיד בפירוק הממשלה זה שאנו הולכים לבחירות משני צדדים ברורים: הצד של הממשלה שלא רוצה לעשות כלום, והצד שלנו, עם התקציב ותכניות הדיור שכבר מוכנות".

אחרי לפיד הוזמן לנאום משה כחלון, מי שרואה עצמו כלפיד של הבחירות הנוכחיות. כחלון אמר: "אני לא יודע כמה אזרחים בישראל יכולים להגיד לילדיהם שהעתיד שלהם יותר טוב מזה של ההורים שלהם. הטרגדיה הגדולה כאן היא שאנחנו חיים במדינה עשירה, מדינה שמתעשרת והאזרחים לא מרגישים בזה. הכלכלה שלנו היא כלכלה חולה, ולמחלה הזאת יש שם: ריכוזיות, מונופולים, מדינה שהפכה למדינת מונופולים, קרטלים, קבוצות ריכוז וכוח. יש למחלה הזאת תרופה אחת - תחרות".

כחלון: "דירה? אפילו ללמוד אי אפשר בלי עזרה מההורים"

"איפה שיש מונופולים, קרטלים, קבוצות כוח וטייקונים אין תחרות. ועדה שהקימה המדינה מצאה ש-31 קבוצות שולטות ב-2,542 חברות, שסגורות לעולם ופועלות רק בינן לבין עצמן. איזה עסק קטן או בינוני יכול להשתתף ולהנות בתחרות ביניהן? זה שוק מרוכז וסגור. אנחנו לא מבינים למה שליש מהעסקים הקטנים נסגרים כל שנה? אלפי עסקים מנסים את המזל ונתקלים בחומות, במועדונים סגורים. אני בעד כלכלה חופשית, אני בעד יזמות, אני סוגד לאנשי עסקים שמייצרים מקומות עבודה, אני יודע כמה זה חשוב - להרוויח כן, חזירות לא".

"אין לי ספק שאף אחד לא מרגיש נוח עם העובדה שמעל 50% מהעובדים בישראל משתכרים פחות מ-5,800 שקל לחודש. זה לא מוסרי ולא צודק. המשוואה בישראל היום היא פשוטה: כמה שאתה יותר חלש, כך אתה משלם יותר. יותר דמי ניהול, יותר עמלות בבנקים, החלש מממן את החזק וזה חייב להשתנות. פעם ההורים היו צריכים לעזור לנו לרכוש דירה, יכלנו להתחיל את החיים. היום מי שהשתחרר מהצבא אפילו לא יכול ללמוד בלי ההורים, הרבה לפני שהגענו לדירה. הבחירות הקרובות לא יהיו על ימין ושמאל, הן יהיו על צמצום פערים, מתן הזדמנות שווה וחיים בכבוד לאנשים עובדים".