בזכות העזרה של יאיר לפיד וללא התמיכה של החרדים חוק הגיוס יעבור מחר (שני) בקריאה ראשונה. החוק שאיים לפרק קואליציות צריך לעבור עוד שתי קריאות - וזה לא הולך להיות קל. ללא התמיכה של יש עתיד החוק היה עובר בקריאה ראשונה על חודו של קול, אבל ייתכן מאוד שבהצבעות הבאות זה לא יספיק והממשלה תבקש דחייה נוספת מבג"ץ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יאיר לפיד אמר בימים האחרונים שהחוק שיעלה להצבעה דומה מאוד ליוזמה שיש עתיד ניסתה לחוקק בעבר, אבל בבדיקה של שתי ההצעות ניתן לראות שאין ביניהן הרבה דימיון.

בשני המקרים החוק לא מתקבל באופן מיידי. בהצעה של עתיד החוק נכנס רק אחרי 3 וחצי שנים, בהצעה החדשה התקופה קוצרה לשנתיים. אבל מנגד, האוכלוסייה החרדית בהסתגלות כבר שנים ואין באמת צורך ממשי להסתגלות של שנתיים נוספות.

לפיד. "בואו נתעלה, נתאחד - וננצח" (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
לפיד וחברי הכנסת יתמכו בחוק | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

הבדל נוסף הוא ביעדי הגיוס. יש עתיד קיוותה לגייס כ-3300 חרדים בשנת 2013, משמע השנה היו אמורים לגייס הרבה יותר. אצל ליברמן היעדים קבועים אבל היעד הראשוני הוא פחות או יותר מה שמגייסיים היום ממילא - 3,348 והוא צפוי לגדול בכ-200 עד 300 מתגייסים בשנה.

נוסף על כך, בהצעה של מפלגתו של לפיד תוכנן להחיל סנקציות פליליות אחרי תקופת ההסתגלות ואילו בהצעה של ליברמן עוברים למודל של סנקציות כלכליות על ישיבות שלא יעמדו ביעדים.

אבל הסעיף שמעורר את הסערה הוא סעיף פקיעת החוק, שביש עתיד טוענים שמדובר בבשורה הגדולה: ליברמן קובע שחוק הגיוס יפקע רק אם במשך שלוש שנים ברצף לא ימולאו יעדי הגיוס וגם אז הם יקבלו עוד שנה. לפי ההיגיון של לפיד אם החוק יבוטל החרדים יידרשו להתגייס וסנקציות פליליות יופעלו על משתמטים. אבל, גם במקרה הזה ליברמן משאיר לשר הביטחון את הסמכות לפטור מגיוס.

בקיצור, לחוק של ליברמן יש יתרונות וחסרונות שגם נועדו לענות על הבקשות של בג"ץ, דבר אחד אין לו וזה הרבה דמיון לחוק של לפיד.