אבו-מאזן מברך אסירים משוחררים, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"סוגרים לאבו מאזן את הברז" | צילום: רויטרס, חדשות

הכנסת אישרה הערב (שני) בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק שיחייב את הממשלה לקזז את הכספים שמעבירה הרשות הפלסטינית למשפחות מחבלים. ההצבעה עברה ברוב של 87 תומכים מול 15 מתנגדים בלבד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במהלך הדיון הסוער הרוחות התלהטו וחבר הכנסת ג'מאל זחאללקה (הרשימה המשותפת), תקף בחריפות את אחד מיוזמי החוק, חבר הכנסת אבי דיכטר: "יוזם החוק הוא אבי דיכטר, ראש השב"כ לשעבר, אשר אחראי לרצח אלפי אנשים".

יוזם נוסף של החוק, חבר הכנסת אלעזר שטרן (יש עתיד), סיכם את הדיון. "החוק ההיסטורי הזה יחליש משמעותית את עידוד הטרור על ידי הרשות הפלסטינית", אמר. "חובה עלינו לעצור את התמריץ הכלכלי שמעניקה הרשות הפלסטינית למחבלים עם דם על הידיים, תמריץ שמעודד נוספים לבצע טרור. כך כל נער פלסטיני יבין שלא משתלם לו לבחור בדרך הטרור".

בשבוע שעבר הגישה הממשלה לוועדת החוץ והביטחון ערעור כדי לעכב את קידום החוק של חברי הכנסת אלעזר שטרן (יש עתיד) ואבי דיכטר (הליכוד, יו"ר הוועדה): הח"כים דחו את הערעור ואישרו את נוסח החוק סופית בניגוד לעמדת ראש הממשלה.

לפני כשלושה שבועות אישרה הוועדה את החוק, ששמו הרשמי הוא "חוק ניכוי הכספים המועברים לרשות הפלסטינית, לפי היקף הכספים שהרשות מעבירה לפעילי טרור ומשפחותיהם". החוק יועבר לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. לפי החוק, שיזמו יו"ר הוועדה ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) וח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד), כספים שיועברו למחבלים על ידי הרשות הפלסטינית יקוזזו מכספי המסים שמעבירה לה ישראל.

ועדת החוץ והביטחון של הכנסת (צילום: חדשות)
ועדת החוץ והביטחון של הכנסת | צילום: חדשות

לפי לשון הצעת החוק, "מהכספים שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית מכוח יישום הסכמי הביניים ינוכו סכומים שהרשות הפלסטינית מעבירה לפעילי טרור ולבני משפחותיהם". הצעת החוק המקורית הציעה להשאיר לקבינט המדיני-ביטחוני גמישות בשיקול הדעת אם להתיר את העברת הכספים או להחליט על הקפאה, אך הצעה זו נדחתה על-ידי הוועדה.

"כשהעברנו מעל מיליארד וחצי שקל לרשות הפלסטינית, עזרנו לה לממן טרור", אמר ח"כ שטרן החודש בדיון הקודם. "עזרנו לה לטפח טרור ולהגיד למי שיבצע את הטרור שאנחנו נשלם לו. המציאות של היום היא מציאות שמייצרת מסגרות של מודעות אבל, היא רק לא שמה את השמות בתוכן".

שחרור האסירים בדרך (צילום: רויטרס, חדשות)
מימון משפחות המחבלים ייפסק? | צילום: רויטרס, חדשות

בהמשך שטרן תקף את הנוסח הרך שקידמה הממשלה שגררה רגליים וניסתה למרוח את הזמן בהליך החקיקה. "החוק הזה חוצה קואליציה ואופוזיציה אבל כנראה שהוא לא חוצה ממשלה", הוסיף שטרן, שהחליט יחד עם דיכטר לקדם חוק הרבה יותר נוקשה, בניגוד לרצון הממשלה. "כנראה שלעניין הזה אין ממשלה בישראל".

לפני כחודש וחצי חשף משרד הביטחון את הסכומים שמקבלים המחבלים מהרשות הפלסטינית. מהנתונים עולה שרוצחי משפחת סלומון והנקין, ורוצחי הרבנים שבח ובן-גל ירוויחו כל אחד למעלה מ-10 מיליון שקל במהלך חייהם. בנוסף להטבות הכספיות, כל המחבלים ששמם צוין יהיו זכאים, אם ישוחררו, לתפקיד בדרגת שר או לחלופין אלוף מהרשות הפלסטינית. אם ישתחררו או ימותו, הם או משפחתם יהיו זכאים להמשיך לקבל את השכר הזה ללא הגבלת זמן.

עוד נכתב בדברי ההסבר לחוק: "הצעת החוק נועדה לקבוע הוראות לעניין ניכוי של כספים ששילמה הרשות הפלסטינית בזיקה לטרור, מתוך הכספים המועברים על־ידי ממשלת ישראל לרשות מכוח חוקי יישום הסכמי הביניים עם הרשות. הכוונה לכספים המשולמים לפעילי טרור כהגדרתם המוצעת, בשל היותם פעילי טרור, או לבני משפחותיהם של פעילי טרור שנפצעו או שנהרגו, או לכספים המשולמים לאסירים או עצורים אחרים בשל ביצוע או ניסיון לביצוע של עבירה שיש בה כדי לפגוע בביטחון המדינה או בביטחון הציבור, או לבני משפחותיהם, כתגמול על פעולות הטרור שביצעו".