ארכיון (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
מצעד הגאווה בירושלים (ארכיון) | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

בעוד שבועיים ייערך מצעד הגאווה בירושלים, אלא שעיריית ירושלים מסרבת לקיים דיון מקדים סביב מצוקותיה של הקהילה הגאה בטענה כי מדובר ב"כנס פוליטי". את הבקשה לעריכת הכנס הגישו שתי חברות מועצת העיר לורה ורטון (מרצ) ועינב בר (התעוררות) תחת הכותרת "דת והקהילה הגאה", שהוא גם נושא המצעד השנה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עם זאת, היועץ המשפטי של עיריית ירושלים, עו"ד אלי מלכא, הודיע כי הכנס לא יתקיים. הנימוק הרשמי: "חברי מועצה לא רשאים לעשות שימוש באולמות העירייה שלא לשם כינוס ועדה המצויה בתחום סמכותם". במילים אחרות, כל כנס ציבורי שאינו בתחום תפקידם המוגדר אסור לקיום בתוך מבנה העירייה.

מלכא מסתמך בחוות דעתו על חוות דעת של היועץ המשפטי הקודם, שמשמש כיום כמנכ"ל העירייה, עו"ד אמנון מרחב. "יכולת הפיקוח של העירייה בדבר אופיו בפועל של השימוש שייעשה ביוזמת הדרג הנבחר - פוליטי או פוליטי/מפלגתי וכיוצא בזה - ושלא במסגרת ועדות העירייה, אינה קיימת", מסבירים בעיריית ירושלים. "אין לדעת אם בפועל ייעשה שימוש פוליטי או פוליטי/מפלגתי באולם המועצה. כן יכול להיות כי הבקשות מוגשות במסווה של התכנסות מקצועית אבל בעצם מדובר בהתכנסות פוליטית", הוסיפו.

עיריית ירושלים (צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות)
בעיריית ירושלים דחו את הטענות | צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות

"כינוס פעילי 'הבית היהודי' הוא בסדר?"

למרבה הפלא, היועמ"ש גם טוען כי כנס שכזה יוצר קושי משפטי משמעותי בכל הנוגע ל"זכות השימוש במשאב העירוני", למרות שמדובר בנבחרי ציבור. "מתן עדיפות לחברי מועצה על פני כל גורם אחר אינה נשענת על הוראה בדין", הסביר וחתם כך: "הגעתי לכלל מסקנה כי לעת הזו ובשים לב לתקופת הבחירות הקרבה, נכון יהיה לאסור על קיום כנסים מכל סוג שהוא באולמות מועצת העיר ירושלים ובאולמות במינהלים הקהילתיים ביוזמת חברי מועצת העיר בכל נושא שהוא".

ורטון, המשמשת חברת האופוזיציה במועצת העיר, אמרה לחדשות 2 online כי "עיריית ירושלים ממשיכה במדיניות המפלה שלה. כשחגית משה, סגנית ראש העיר של ברקת, קיימה בעירייה מפגש של פעילי הבית היהודי הכול היה בסדר - זה, כמובן, בכלל לא היה אירוע פוליטי", עקצה. "אבל אם אני מבקשת לקיים דיון על דת והקהילה גאה, בשיתוף עם הבית הפתוח, זה אסור".

עוד הוסיפה ורטון כי "מה שחבריו של ברקת רוצים לעשות, מותר; מה שתושבי העיר רוצים, אסור. הריבון בעיר הוא התושבים והשלטון צריך להיות שלטון החוק, לא שלטון של מושחתים. חברי הקהילה רוצים לקיים אירוע לקראת המצעד, ואני אעזור להם", הבטיחה. "חברי הקהילה צריכים לדעת ולהרגיש שהם תושבים שווים בכל דבר. אני לא דו-פרצופית כמו ראש העיר, ואמשיך לעמוד לצדה של הקהילה גם כשברקת מתפתל, מתחמק ומנסה למנוע מהם גישה".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "הפרטים אינם מדויקים ואין כל קשר לקהילה הלהטבי"ת. צר לנו על השימוש הציני שנעשה באיסור הגורף כדי להציג מצג שווא כאילו העירייה נגד הקהילה הגאה, חודש בלבד לאחר שתקצבה את הבית הפתוח בכחצי מיליון שקל. בהתאם להנחיות היועמ"ש לעירייה, חל איסור לקיים בנכסי העירייה כנסים או מפגשים ביוזמת חברי מועצת העיר. ההחלטה נוגעת לכלל הסיעות ולכלל הנושאים ובתקופה האחרונה נדחו מספר בקשות של חברי מועצה לקיום מפגשים בנושאים שונים באולמות העירייה".

מהבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות נמסר: "החלטת היועץ המשפטי של עיריית ירושלים תמוהה בעניינו. אנחנו בבית הפתוח מעודדים את השיח סביב הקשיים והבעיות עימם מתמודדת הקהילה הלהט"בית בעיר ופרט את מצוקות חברי הקהילה הדתיים או כאלה שהגיעו מרקע דתי. דווקא בימים אלה חשוב לעורר הידברות בין קבוצות שונות באוכלוסייה, על אחת כמה וכמה בעיר הבירה של מדינת ישראל - מדינה יהודית ודמוקרטית על כל המשתמע מכך. מאבק הקהילה הגאה איננו מפלגתי, איננו קשור לאופוזיציה/קואליציה אלא לקדמה ופלורליזם מול בורות ושנאה, ולפיכך הדיון בנושא חשוב מאד. טוב תעשה עיריית ירושלים אם תחזור בה מהחלטתה ותאפשר שיח פתוח בין כל המגזרים והקהילות השונות בעיר".