כשהוא מלווה בשוטרים ובאבטחה, חבר הכנסת יהודה גליק (הליכוד) עלה הבוקר (שלישי) להר הבית כחלק מהפיילוט אותו אישרו בשבוע שעבר ראש הממשלה ומפכ"ל המשטרה. גם חברת הכנסת שולי מועלם (הבית היהודי) עלתה להר, תוך שהתקשורת הייתה מנועה מלהיכנס ולסקר את עליית הח"כים מחשש לשלהוב הרוחות במתחם הנפיץ. מספר מפגינים מתנועת "שלום עכשיו" הפגינו במחאה על האישור שניתן לחברי הכנסת לעלות להר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"לאחר שנתיים שבהן לא הורשנו לעלות להר הבית, זו הייתה חוויה מרוממת ומרגשת מאוד", אמר ח"כ מועלם בתום הביקור. "אני מקווה מאוד שחברי הכנסת לא יצטרכו לחכות שנתיים, חודשיים או שבועיים לעליה הבאה אל למקום הקדוש ביותר לעם היהודי. אני בהחלט מצפה לשינוי הזה שכן, גורמי ביטחון בכירים הודיעו שההסתה מתבצעת על ידי ההנהגה הערבית".

על אף שהותרה עלייתם, חברי הכנסת של הרשימה המשותפת הודיעו כי אין בכוונתם להגיע למתחם ולהיענות למגבלות שהוטלו על העלייה. "חברי הכנסת מהרשימה המשותפת לא יגיעו היום למסגד אלאקצה במסגרת הפרובוקציה והתנאים של נתניהו ומשטרת ישראל", אמר ח"כ אחמד טיבי. "חברי הכנסת הערבים ייכנסו מתי שהם רוצים ולא מתי שנתניהו יירצה, כך היה בעבר וכך יהיה בעתיד".

עוד הוסיך טיבי כי "הח"כים הערבים נכנסים לבית ולמסגד שלהם אבל הח"כים הקיצונים מימין מתפרצים למסגד בחסות ממשלת ישראל ומשטרתה, והם אלה אשר דורשים לשנות את הסטטוס קוו ולאפשר להם להתפלל ברחבת המסגד. העולם כולו רואה מי מסית, מי מתלהם כמו גנב בלילה, ומי מתנהג באופן מחושב ואחראי כבעל בית שהמסגד שייך לו".

המפגינים נגד העלייה להר (צילום: אביב טטרסקי)
המפגינים נגד העלייה להר | צילום: אביב טטרסקי

מפגיני "שלום עכשיו" שהגיעו גם הם לאזור הכניסה למתחם מחו על ההחלטה לאפשר לחברי הכנסת לשוב ולבקר בהר הבית. הם החזיקו שלטים עליהם נכתב "משוגעים, רדו מההר!, הפיילוט שלכם מסכן את כולנו", וקראו קריאות נגד ההחלטה.

"הר הבית הוא המקום הנפיץ ביותר במזרח התיכון וחבל שחברי כנסת הופכים אותו לזירה של הפגנות ופרובוקציות", נמסר מהתנועה. "לו נתניהו היה מנהיג שקול ואחראי הוא היה לא היה נכנע ללחצים ומאפשר את הפיילוט הזה אך כנראה הוא שהוא שקוע עמוק בחקירות ואינו מסוגל לעמוד בפני צמד פרובוקטורים מהספסלים האחוריים. הוא אינו כשיר לכהן בתפקידו".

אנשי עמותת "עיר עמים" והחוקר אביב טטרסקי ליוו את עליית חברי הכנסת ותיעדו אותה. "חזרתם של חברי הכנסת להר הבית משמעה, שנציגי השלטון הישראלי, חברים בקואליציה ובמפלגתו של ראש הממשלה, מגיעים לאתר הקדוש במטרה לקרוא תיגר על הסטטוס קוו ועל ההסכמים שממשלת ישראל חתומה עליהם עם הממשלה הירדנית", אמר טטרסקי. "עבור הציבור הפלסטיני, הירדני והמוסלמי זו עוד הוכחה לכך שמדינת ישראל אכן חוברת לארגונים ששואפים להשתלט על הר-הבית ולבנות את בית המקדש היכן שכיום עומדת כיפת הסלע".

הח"כים יוכלו לעלות להר - השרים דווקא לא

חברי הכנסת יוכלו לעלות היום להר, בפעם הראשונה באישור, מאז נובמבר 2015, אז החליט ראש הממשלה להפסיק את עליית הנבחרים להר. עם זאת, אתמול כבר הודיעו מספר חברי כנסת שהם מתנגדים לקחת חלק בפיילוט ולא יעלו להר. על פי הפיילוט, שרי הממשלה עדיין לא יוכלו לעלות ולבקר בהר, החלטה שגררה גם היא ביקורת חריפה.

צפו בדבריו של ח"כ גליק (צילום: חדשות 2)
הח"כים גליק ומועלם בהר הבית, שבוע שעבר | צילום: חדשות 2

מפלגת האיחוד הלאומי שיגרה אתמול מכתב לרה"מ והשר לביטחון הפנים, בדרישה לבטל את ההנחיה למנוע עליית שרים להר, ולא - המפלגה תעתור לבג"ץ. "עצם ההחלטה לצמצם את חופש התנועה בתוך המדינה ולאסור על כניסה למקום ציבורי בעל חשיבות דתית מהווה פגיעה קשה בזכויותיהם של חברי הכנסת המעוגנים בחוק", כתב עו"ד יצחק בם, בא כוחה של המפלגה. "יתר על כן, מניעת כניסת שרים להר הבית מעוגן בחשש כי עלייתו של שר למקום הקדוש מהווה הפגנת ריבונות על המקום, וזה חותר תחת הרציונל של חוק יסוד: ירושלים בירת ישראל".

במקביל, גם חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' מהמפלגה הבהיר כי אין בכוונתו ליישם את הפיילוט ולעלות להר. "אינני מוכן לעלות כגנב במחתרת, באופן המבזה והבלתי חוקי שנכפה על חברי הכנסת", אמר. "התנאים וההגבלות של אסור ומותר שבאו לידי ביטוי במכתב המשפיל של קצין הכנסת הם לא חוקיים, לא דמוקרטיים ולא מתקבלים על הדעת". השר אורי אריאל הבהיר אף הוא כי "הר הבית הוא המקום הקדוש ביותר לעם היהודי וההחלטה לאפשר לח"כים לעלות להר הבית אבל לשרים לא היא שערורייה".

"מה קרה למדינה יהודית ודמוקרטית?!" (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
"לא אעלה כגנב במחתרת" | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

עלייה להר - בלי תקשורת ובתיאום מראש

על תכנית הפיילוט שגובשה במשטרה דווח אמש לאחר הפרסום הראשון בשבוע שעבר בחדשות 2. במכתב ששלח קצין הכנסת, ניצב יוסף גריף, לחברי הבית פורטו כל ההגבלות לעלייה: בשל החשש לעימותים בין חברי כנסת ערבים ליהודים הוחלט כי יהיה עליהם לעלות בנפרד, בעוד שעל שרים הוטל איסור כללי לעלות.

גריף הזכיר כי התכנית הייתה אמורה להתקבל מוקדם הרבה יותר, אך היא נדחתה בשל הפיגוע הקשה שאירע במקום לפני כחודשיים בו נרצחו שני שוטרים. עוד הוסיף כי התנאים לעלייה נקבעו על ידי גורמי הביטחון וכי התיאום ייעשה על ידי קצין הכנסת בלבד 24 שעות מראש, בכפוף לאישור המפכ"ל או מפקד מחוז ירושלים ובהתאם להערכת מצב ספציפית לקראת מועד הביקור.

כוננות גבוהה בבירה, ארכיון (צילום: רויטרס)
שוטרים בהר הבית (ארכיון) | צילום: רויטרס

על פי התנאים שפורטו, חברי הכנסת היהודים ייכנסו דרך שער המוגרבים במהלך שעות ביקורי הבוקר בין 07:30 ל-11:00 והם יהיו רשאית ללכת במסלול הביקור הרגיל של מבקרים שאינם מוסלמים. חברי הכנסת יהיו כפופים לכללים החלים על כלל המבקרים שאינם מוסלמים והם יתנהגו בהתאם לתדרוך שיינתן לפני הכניסה להר. חברי הכנסת הערבים ייכנסו דרך שער השבטים החל מחצי שעה לאחר שעות ביקורי היהודים ועד לסגירת ההר.

בשל הרצון להותיר את הר הבית מחוץ לזירה הפוליטית לא תתאפשר נשיאת נאומים במהלך הביקור, לא יתאפשר מתן ראיונות לתקשורת במהלכו, לרבות בשערי הכניסה, ולא תותר כניסה או השתתפות בפגישות או דיונים במשרדי הווקף בהר הבית. כמו כן, חברי הכנסת לא ילוו בביקורם אישים חשובים אחרים בארץ או מחו"ל (ללא תיאום ואישור בנפרד) ולא יהיו מלווים בנציגים של אמצעי התקשורת מעת הכניסה ועד היציאה מהאיזור.