מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מתמהמה במינוי. שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

חודש וחצי לאחר שפורסמו הטענות כי מבקר המדינה שינה את דרישות הסף לאחד התפקידים הבכירים במשרדו על מנת להתאימם לבן של מקורב, נראה כי שפירא ממשיך להתמהמה באיוש התפקיד. בימים האחרונים הודיע המבקר כי הוא אינו מקבל את המלצות ועדת האיתור לתפקיד מנהל נציבות תלונות הציבור, ובמשרדו נשמעות ביקורות חריפות נגדו בנושא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הועדה המייעצת שכללה פרופסור למנהל ציבורי ושופטת בחרה ב-4 מועמדים חיצוניים, בהם יועץ משפטי של משרד ממשלתי, מנהל הרשות לאיסור הלבנת הון עד לא מכבר ונציבת קבילות הציבור לחוק בריאות ממלכתי במשרד הבריאות, כולם אישים בולטים עתירי ניסיון רלוונטי בשירות הציבורי. לאחר שראיין את כל המועמדים שבחרה ועדת האיתור, הודיע שפירא כי יבחר באדם אחר שאינו נכלל בין מומלצי הועדה המייעצת.

גורמים בכירים בשירות הציבורי ובמשרד המבקר מותחים ביקורת קשה על התנהלות השופט שפירא. "מרגע שנבחרה ועדת איתור המבקר אינו יכול להתעלם מהמלצותיה", אומר בכיר במשרד המבקר. "המבקר פועל בעניין מינויים בכירים במשרדו באופן לא תקין, לכל הפחות שלא באמות המידה שהוא דורש מן הגופים המבוקרים שלו", אומר גורם משפטי בכיר נוסף.

לפני כחודש וחצי דווח בחדשות 2 כי תנאי הסף לתפקיד מנהל נציבות תלונות הציבור, גוף המונה כמה עשרות עורכי דין המטפלים באלפי תלונות ציבור על משרדי ממשלה וגופים מפוקחים, הופחתו מ-10 שנות ניסיון לחמש בלבד. לטענת בכירים במשרד, שינוי תנאי הסף נועד לאפשר לעו"ד מתן גוטמן, בנו של מקורב לשופט שפירא, עו"ד יחיאל גוטמן, להתמודד על התפקיד. שפירא הכחיש את הדברים, כך גם גורמים המקורבים לגוטמן.

בסופו של דבר ועדת האיתור לא כללה את גוטמן בין המועמדים הסופיים, ובמשרד המבקר מסרו בתגובה כי אין בכוונת המבקר למנותו לתפקיד . "מבקר המדינה נפגש עם כל אחד מארבעת מומלצי הוועדה", נמסר מלשכת מבקר המדינה. "בעקבות פגישות אלה, בחר למעשה את המועמד שהוא מעדיף לתפקיד. אלא שמועמד זה הודיע שמסיבותיו שלו הוא מבקש להסיר את מועמדותו לתפקיד. במצב עניינים זה החליט המבקר לא לבחור מועמד אחר מהשלושה. אין חובה בחוק למנות וועדה מייעצת לאיתור מועמדים לתפקיד מנהל נציבות תלונות הציבור. על פי חוק מבקר המדינה יכול המבקר לבחור בכל אדם לתפקיד מנהל נציבות תלונות הציבור, אשר יתמנה לתפקיד ע"י הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת לפי הצעתו. גם בעבר היו מבקרי מדינה שבחרו לאתר ישירות מועמד לתפקיד".