ביטון ובנט, היום (צילום: דוברות הכנסת)
ביטון ובנט, היום | צילום: דוברות הכנסת

דוח ועדת ביטון הגיע לכנסת וזכה לשבחים: פחות מחודש לאחר שהוצג הדוח שקורא לשינויים בתכני מערכת החינוך, ועדת החינוך של הכנסת דנה הבוקר (שני) במסקנות הדוח. ראש הוועדה, המשורר ארז ביטון, הודה כי לא צפה את הסערה - אך שיבח את משרד החינוך על הרצון לאמץ את המסקנות ולחולל שינוי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"לקחתי על עצמי משהו שלא ידעתי שהוא היסטורי", אמר יו"ר הוועדה, המשורר וחתן פרס ישראל לספרות ארז ביטון. לדבריו, המהלך נבע מהשקפתו של השר בנט לפיה "אנחנו לא חצי עם ולא שני חצאים של עם, אנחנו עם אחד. לא העליתי על הדעת שפרסום הדוח יחולל מהומה שהיא מעבר להגדרה של מטרת הדוח".

ביטון התייחס בדבריו למתקפות על דוח הוועדה, בהם דבריו של מבקר הקולנוע גידי אורשר: "רעדו אמות הספים, ויכוח עדתי נוקב עם השמצות והכפשות, דברים שהנפש והאוזן לא יכולה לשאת". ביטון הוסיף כי לא פעל ממטרה פוליטית: "אני אוהב של ישראל ועשוי מעם ישראל, הופתעתי מהביקורת שהתבססה על דיווחים בתקשורת. למה המילה מזרח מפחידה פה אנשים? אנחנו באים ביד פתוחה לציבור, מתוך אהבה גדולה".

המנכ"לית היוצאת מיכל כהן (צילום: משרד החינוך)
"דוח מורכב". מיכל כהן | צילום: משרד החינוך

ביטון הזהיר: הדוח לא ייושם

ביטון חשף בדיון גם את המחלוקת שלו עם השר בנט ומנכ"לית המשרד: "ללא הקמת מנהלת שתשלב נציגים מועדת ביטון, הדוח לא ייושם". יו"ר הוועדה יעקב מרגי הצטרף לדברים והוסיף: "יש לשלב את חברי ועדת ביטון בתהליך ההטמעה והיישום". לאחר מכן שאל ביטון: "איך יכול להיות שאתם מטילים עלינו להקים ועדה ולמצוא ממצאים ואתם לא נותנים לנו נוכחות בליווי של תהליך היישום. הרי אותו משרד שבגינו יש את כל המחדלים האלה הוא זה שהולך לבדוק את עצמו - הרי זה דבר והיפוכו". ביטון טען שהוועדה גילתה אלמנטים של גזענות במשרד.

השר בנט הוסיף כי הדוח ייושם עוד בשנת הלימודים הקרובה. מנכ"לית המשרד מיכל כהן הדגישה: "זה דוח מורכב, אנחנו עובדים במרץ כדי לסיים את ניסוח היישום, כך שחלק מהמסקנות ייושמו כבר בספטמבר".

מסקנות הוועדה הוגשו לפני כשלושה שבועות - וקראו "לתקן עוול היסטורי" ולהעמיק את שילובם של תכנים אודות חייהם של קהילות יהדות המזרח וספרד. בין ההמלצות: יום ציון ליציאת היהודים מארצות ערב, סיור שורשים למרוקו והפקת הסדרה "עמוד האש המזרחי".

בין ההמלצות למערכת החינוך הוצע לעדכן את הפרקים בתכניות הלימודים וספרי הלימוד העוסקים בתולדות יהדות ספרד והמזרח, וכן שילוב יצירות וטקסטים ממקור זה בשיעורי ההיסטוריה, הספרות, האזרחות ולימודי ארץ ישראל. עוד הומלץ על ארגון טיולים של בני נוער בארצות הבלקן, ספרד ומרוקו במסגרת סיורי שורשים והכרת המורשת היהודית בארצות אלה, בדומה למסעות בפולין.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, חדשות)
תכני הלימוד ישונו? | צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, חדשות

פקולטות ללימוד יהדות המזרח באוניברסיטאות

כמו כן, הומלץ על הפקת "עמוד האש המזרחי" - סדרה מרובת פרקים שתעסוק בתרומתה התרבותית של יהדות ספרד והמזרח לציונות ולפיתוח הארץ - במסגרת שידורי הטלוויזיה החינוכית. הסדרה תהווה המשך לסדרה המצליחה "עמוד האש" משנות ה-80 שעסקה בתולדות הציונות, וספגה ביקורת על חוסר בייצוג הולם של מזרחים. ב-30 בנובמבר יצויין במערכת החינוך יום יציאת היהודים מארצות ערב ומארצות האסלאם, לרבות סיורים במוזאונים ופעולות העשרה.

הוועדה עסקה גם בהמלצות למערכת ההשכלה הגבוהה. בין ההמלצות המרכזיות דובר על הרכב המל"ג, שיהיה מאוזן ויכלול גם נציגים מזרחיים מתחום מדעי הרוח המחויבים לנושא העצמת יהדות ספרד והמזרח. כמו כן דובר על הקמת פקולטות חדשות למדעי הרוח בתחום לימודי יהדות המזרח, כדי לאפשר צמיחה מחודשת של חקר יהדות ספרד והמזרח.

המלצות נוספות עסקו בהקמת מוזיאונים ייחודיים לקהילות השונות כדוגמת בית מורשת יהדות בבל ויהדות לוב; הנצחת דמויות משמעותיות מתרבות יהודי ספרד והמזרח במוסדות שונים כגון שמות בתי ספר, רחובות ועוד; ועידוד וחיזוק הקשרים עם ארגונים של יהודי התפוצות בהסברת מצבם של יהודי המזרח בארץ שנאלצו לעזוב את בתיהם בארצות האסלאם.

"ועדת ביטון" הושקה לפני כחמישה חודשים, מתוך רצון לבחון דרכים לחשוף את תלמידי ישראל לעושר התרבותי, החברתי וההיסטורי של קהילות אלו. הוועדה, בראשותו של ארז ביטון, כללה תתי ועדות, כאשר כל תת ועדה מיפתה את הנושאים הקיימים בתחום, בחנה אותם והציעה כיצד להעמיקם ולהרחיבם על פי הנדרש. בחודשים הקרובים המשרד יילמד את המלצות הוועדה, ויבנה תכנית עבודה ליישומן.