בריאיון מיוחד שהעניק אמש (שני) לחדשות 2 הבטיח שר האוצר משה כחלון ש"בסוף מחירי הדיור יירדו, גם מעלית בסוף מגיעה למטה" - אלא שכחלון הוא לא הפוליטיקאי הראשון שמחכה למעלית. במהלך תקופת כהונתן של שלוש הממשלות האחרונות הבטיחו כל הנוגעים בדבר - ראש הממשלה, שרי האוצר ושרי השיכון - להביא להורדת מחירי הדיור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בסוף חודש מאי 2011, כחודש וחצי לפני שהחלה מחאת הדיור, כינס שר האוצר דאז יובל שטייניץ מסיבת עיתונאים ובה הכריז על צעדי מיסוי חדשים בנדל"ן במטרה לדרבן משקיעים למכור דירה שנייה. כדי להאיץ בהם, הוא הציע באותה תקופה פטור מלא ממס שבח למי שימכור דירה שנייה, והזהיר כי ב-2013 המס יעלה.

שטייניץ, ארכיון (צילום: רויטרס)
שטייניץ, ארכיון | צילום: רויטרס

"זה כמה חודשים שאני שוקל צעדים נוספים ומשמעותיים לבלום ולשנות את דינמיקת המחירים בשוק הדיור בישראל", אמר אז שטייניץ. "את פטיש ה-10 קילו השארתי בינתיים בתרמיל, ואם נראה שהמחירים לא יירדו עד סוף השנה - נשקול גם שימוש בפטיש נוסף, דרמטי יותר".

"מוכרחים להביא דיור בהישג יד לאזרחי ישראל"

כחודשיים לאחר מכן, כשמחאת הדיור כבר צברה תאוצה בכל הארץ, כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו מסיבת עיתונאים מיוחדת ובה הכריז על שורה של צעדים שנועדו לסייע בגיבוש תכנית לפתרון משבר הדיור.

"בשנה וחצי נוסיף 50 אלף דירות לשוק וזה ימחק את הגירעון בדירות שהיה עד עכשיו", הבטיח ראש הממשלה. "בימים הקרובים נעזור גם לאוכלוסיות שחיות תחת מועקה. ייבנו 10,000 יחידות דיור במעונות סטודנטים בכל הארץ, מחיר הקרקע יהיה אפס. אנחנו מוכרחים להביא דיור בהישג יד לאזרחי ישראל".

נתניהו, ארכיון (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
נתניהו, ארכיון | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

שר השיכון באותה ממשלה היה אריאל אטיאס ממפלגת ש"ס, ובחודש ינואר 2012 הוא הציג קריטריונים חדשים לזכאות לדיור מוזל, במסגרת תכנית "מחיר למשתכן". הקריטריונים שנקבעו בין היתר הם שירות צבאי, מספר שנות נישואים וכושר ההשתכרות של הזוגות הצעירים.

"ישבנו עם המוסד לביטוח לאומי והגענו למסקנה שלא ייתכן שמי ששפר עליו גורלו ישלם על דירה פחות ממי שלא שפר עליו גורלו", אמר אטיאס. "נסייע לזוגות צעירים שקונים את דירתם הראשונה".

לפיד ואריאל, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
לפיד ואריאל, ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

שר השיכון הבא אחריו היה אורי אריאל. בתחילת חודש ינואר 2015 סיכם אריאל את שנת 2014 במשרדו וטען כי מספר יחידות הדיור ששווקו באותה שנה עלה ב-30%. "זהו שיא של כל הזמנים", אמר אריאל. "מחיר מטרה יצא לפועל, אין יותר מע"מ אפס, זה לא בעתיד אלא דבר שקורה. זה מוסיף למלאי הדירות עוד עשרות אלפי יחידות דיור באזור הקריה, בתל השומר ובצריפין".

"היעד שלנו הוא קודם כל להוזיל את המחירים"

גם שר האוצר דאז יאיר לפיד דיבר לא מעט על משבר הדיור ואף יזם את התכנית השנויה במחלוקת "מע"מ אפס". "יש לי רק מטרה אחת", אמר לפיד במהלך כהונתו כשר האוצר. "שזוג צעיר ממעמד הביניים יוכל לרכוש לעצמו דירה או לגור בשכירות".

וכך המשיך מצעד ההבטחות גם בממשלה הנוכחית. בחודש פברואר השנה, חשף שר השיכון יואב גלנט תכנית לפיה קבלן אחד יקבל לידיו תכנון של שכונה שלמה, זאת בעזרת טכנולוגיות חדשות שיובאו מסין ו-6,000 עובדים זרים חדשים.

790185
נתוני השמאי הממשלתי | צילום:

"אחד הדברים שמאוד מייקרים את הבנייה בישראל הוא הקצב האיטי", הסביר גלנט. "לוקח פה הרבה שנים לבנות שכונה. אנחנו נקצר בחצי את אורך הזמן, וכך נייעל מאוד את התהליך ונוזיל את המחירים. היעד שלנו הוא קודם כל להוזיל את המחירים ולחשוב על הזוגות הצעירים".

אולם היום, חצי שנה לאחר מכן, מתקבלת תמונה שונה: השמאי הממשלתי הראשי ציין הבוקר כי בשנה האחרונה חלה עלייה של 8% במחירי הדיור, וכי רק ברבעון השני של 2016 עלו מחירי הדיור ב-2.5% ב-16 ערים מרכזיות.

גלנט וכחלון, ארכיון (צילום: פלאש 90 גילי יערי)
גלנט וכחלון, ארכיון | צילום: פלאש 90 גילי יערי



כל זאת לאחר שאמש הבטיח כאמור שוב שר האוצר משה כחלון כי המחירים יירדו בסוף. "זה תהליך, כבר שיווקנו 40 אלף דירות, הבועה הזאת תתפוצץ, לא חסרות דירות", הוא אמר. "תנו לתהליך לפעול, לנו לזה להבשיל. אני נבחנתי על זה ואתן דין וחשבון לציבור".