מה יעלה בגורל המתווה? (צילום: רויטרס, פלאש 90 משה שי)
דחה את הדיון בממשלה | צילום: רויטרס, פלאש 90 משה שי

ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט הלילה (שלישי) שלא לקיים את הדיון על מתווה הגז בממשלה, שהיה אמור להתקיים מחר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההחלטה התקבלה בישיבה לילית שקיים נתניהו עם הצוות שערך את השימוע הציבורי, ובעקבות חוות דעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. על פי חוות הדעת, יש דוחק בזמנים שלא מאפשר קיום הליך סדור.

בדוח החריף שפרסם לפני שבוע מבקר המדינה על משק הגז מופיעות מספר המלצות, שלדבריו יסייעו ביצירת תחרות, הוזלת מחירים ופירוק הריכוזיות שיצרה הממשלה בפועל. השופט בדימוס יוסף שפירא הדגיש כי פרסום הדוח דווקא בעיתוי הזה - יממה לפני תום השימוע הציבורי ולפני החזרת הדיון לכנסת ולממשלה - נועד לאפשר שינויים במתווה לפני אישורו.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

המבקר ציין כי עיתוי פרסום הדוח נועד "לסייע לכל הגורמים הנוגעים בדבר, ובראשם ממשלת ישראל, לצורך קבלת החלטה מושכלת בנושא". מהדוח עולה כי קיים "כשל שוק חמור" בעקבות התנהלות הממשלה מול חברות הגז הפרטיות - כשל שוק שנובע מניהול משא ומתן מתוך חולשה של הממשלה מול היזמים הפרטיים.

אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
מאגר תמר | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

המבקר לא חסך במילים על קבלת ההחלטות בשנים האחרונות: "התנהלות הממשלה על זרועותיה בתחום הגז הטבעי הייתה חסרה, לקויה ובלתי מגובשת. הדוח מצביע על היעדר מדיניות ממשלתית כוללת, חוסר עשייה אפקטיבית, פעולה בקצב איטי ואסדרה חלקית". הדוח עוסק בפעולת הממשלה במשך למעלה מעשור, אך בעיקר בחודשים יולי 2014-יוני 2015 - תקופה במהלכה נערכו בחירות והתחלפו שרים במשרד האנרגיה.

המבקר ציין כי המדינה היא הבעלים של משאבי הטבע, ובהם מצבורי הגז, ועל כן "חובה על המדינה ועל כל גורמי האסדרה לפעול בנאמנות מלאה למען הגשמת האינטרס הציבורי". לדבריו, ישראל היא "אי אנרגטי" - כלומר לא מקבלת נפט או גז משכנותיה ולא מחוברת לרשת חשמל אזורית. על כן, טען השופט שפירא, תגליות הגז הן "בעלות חשיבות לאומית ואסטרטגית עליונה למשק הישראלי" מכיוון שהן יכולות להבטיח למשק עצמאות אנרגטית ומקור הכנסה ממסים ותמלוגים.