בסאל גטאס לפני העלייה לאניה
ח"כ באסל גטאס | צילום:

ועדת האתיקה של הכנסת החליטה כי חבר הכנסת באסל גטאס (הרשימה המשותפת) - יינזף בחומרה. ההחלטה בוועדה התקבלה בעקבות השתתפותו של ח"כ גטאס במשט לעזה בחודש יוני האחרון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ועדת הכנסת החליטה בחודש שעבר להעביר את הדיון בעניינו של גטאס לוועדת האתיקה, זאת לאחר קובלנות שהוגשו מצדם של חברי כנסת, בהם דוד ביטן (ליכוד), בשל כוונתו של גטאס להצטרף למשט לרצועת עזה. "חופש הביטוי הוא היסוד עליו מושתת פעילות הבית הזה. לצערי, יש מי שמנצל זאת כדי לחתור ולערער תחת אושיות המדינה", הבהיר ביטן.

למרות הדברים, גטאס עלה על סיפון ה"מריאן" שעשתה דרכה לעזה מחופי יוון, במסגרת משט המחאה. לגטאס הצטרפו גם נשיא תוניסיה לשעבר ופעילי שמאל שביקשו להעלות על סדר היום את מה שהוגדר כמצור על רצועת עזה.

"כידוע לכם, הכרזתי על כוונתי להשתתף במשט אל עזה מתוך מניע פוליטי מובהק המתנגד למצור התמשך על עזה", כתב גטאס במכתב שהעביר באמצעות נציגיו לראש הממשלה נתניהו. "המצור הזה הינו בלתי חוקי ומנוגד למשפט הבינלאומי ההומניטרי בהיותו מטיל עונש קולקטיבי על אזרחי המדינה".

עם הגעת הספינה לאזור הרצועה פשטו עליה לוחמי הקומנדו הימי מחוץ למים הטריטוריאלים של ישראל. מצה"ל נמסר אז כי תהליך ההשתלטות היה קצר ולא כלל התנגדות או נפגעים מצד הפעילים הפרו-פלסטינים שעל הסיפון.

"אין לוועדה סמכות"

ח״כ גטאס הגיב בצהריים להחלטת ועדת האתיקה. "הפעילות להסרת המצור מעל עזה היא זכותי וחובתי כח"כ וכמנהיג פוליטי ונציג ציבור ובן לעם הפלסטיני אשר סובל מהכיבוש ומהמשך המפעל הציוני", כתב. "איני מקבל את החלטת ועדת האתיקה. זאת החלטה אשר מייצגת את מדיניות הממסד אשר רוצה לעצב את גבולות הפעילות הפוליטית של הערבים לפי רוחו".

גטאס הוסיף כי "נימוקי הוועדה וקביעתה כי עצם השתתפותי במשט מהווה הפרה לכללי האתיקה מעידה על אטימות וחוסר הבנה בסיסי לפעילות הפוליטית הלגיטימית של שליח ציבור. אין לוועדת האתיקה סמכות לקבוע לי מה מותר ומה אסור פוליטית. אני מייצג את העם שלי וציבור בוחרי ולא את דרישות ועדת האתיקה".

גטאס טען כי מי שצריך להינזף זאת "ממשלת הכיבוש בראשות נתניהו אשר הרגה בקיץ האחרון 2,140 אנשים תחת מצור, ולא מי שפועל למען הסרת המצור".

בהכנת הידיעה השתתף פוראת נסאר.