הממשלה שיצרה גרעון (צילום: Ohad Zweigenberg/ פלאש 90, חדשות)
ישיבת הממשלה, ארכיון | צילום: Ohad Zweigenberg/ פלאש 90, חדשות

לאחר חודש וחצי של פגרה, נפתח היום (שני) באופן רשמי כנס הקיץ של הכנסת. כשברקע מספר סוגיות בוערות ומשנויות במחלוקת, הודיעה כבר בשבוע שעבר הקואליציה כי בכוונתה להעלות היום להצבעה את כל החוקים בשבילם הם זקוקים לרוב של 61 חברי כנסת על מנת לדאוג שיאושרו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בין החוקים שעוררו סערה במושב הקודם של הכנסת ולא אושרו עדיין נמצא גם חוק הלאום השנוי במחלוקת. לצורך כך יגוייסו כל הח"כים של הקואליציה, שקיבלו הוראה ברורה לא להיעדר מהמליאה היום ולא להתקזז על הצבעות.

‏נוסח חוק הלאום שיובא להצבעה כולל בין היתר את הסעיפים הבאים: ירושלים השלמה והמאוחדת היא בירת ישראל; תותר התיישבות נפרדת ליהודים וערבים; השפה הרשמית של המדינה היא העברית - לערבית יהיה מעמד מיוחד. עוד יעלו להצבעה היום גם חוק יסוד: פתיחה במלחמה, חוק נוסף של ח"כ ענת ברקו וחוק המשפט העברי של ח"כ ניסן סלומיאנסקי, שיעלה לקריאה שנייה שלישית.

אך לצד החוקים שיעלו להצבעה, מרחפות מעל מושב הקיץ הקרוב עוד מספר סוגיות שנויות במחלוקת. כך למשל נושא חוק הגיוס. לפני פיזור המושב הקודם הוחלט כי תוקם ועדה במשרד הביטחון שתגבש פיתרון. הוועדה התכנסה ואמורה להגיש מסקנות בעוד כחודש, כש"הדד ליין" של בג"ץ לפתרון הסוגייה הוא חודש ספטמבר. משום שמושב הקיץ שנפתח היום מסתיים בחודש יולי, על הקואליציה לסכם מתווה שמוסכם על כולם עד סוף המושב, או שוב לבקש דחייה מבג"ץ.

הכנות למושב הקיץ בכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
הכנות למושב הקיץ בכנסת | צילום: דוברות הכנסת
הכנות למושב הקיץ בכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
הכנות למושב הקיץ בכנסת | צילום: דוברות הכנסת

נושא נוסף שצפוי להיות מקודם בקרוב מאוד הוא פסקת ההתגברות. השרים בנט ושקד הודיעו כי כבר בשבוע הבא יביאו להצבעה את הנוסח המורחב של החוק, הדורש רוב של 61 ח"כים כדי לאשר מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ, ואף איימו כי אם ההצעה לא תעבור, הם לא יהיו מחוייבים יותר למשמעת קואליציונית. המוקש בנושא זה הוא שהשר כחלון כבר הבהיר שלא יסכים לנוסח המורחב, ועל כן או שתושג פשרה, או ששוב יתפתח משבר קואליציוני.

שתי סוגיות נוספות שמעסיקות את הפוליטיקאים עם פתיחת המושב החדש, הוא מעורבוןתם ועלייתם של דמויות חדשות לשיח הציבורי. כך למשל ח"כ אורלי לוי-אבקסיס שאם תמשיך להתחזק, ייתכן שבקואליציה ייבקשו לדחות את הבחירות על מנת לנסות ו"לשחוק" אותה. כמו כן הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ שאמנם לא יכול להתמודד עד פברואר 2019, אך ייתכן שכשחקן פוליטי עתידי הוא יהיה חלק ממערך השיקולים.