מחאת עובדי התאגיד (צילום: פלאש 90, תומר ניוברג)
הפגנת עובדי התאגיד בשבוע שעבר | צילום: פלאש 90, תומר ניוברג

23 ימים לפני מועד עלייתו לשידור, התאגיד פנה בסוף השבוע ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וביקש ממנו לבטל את ההסכם שיוביל להקמת "תאגיד חדשות" נפרד. במכתב, שהוגדר "פנייה לפני הגשת עתירה", כתבה פרקליטה שמייצגת את התאגיד כי "לא הוצגה כל תכלית ראויה לשינוי הדרסטי הזה ולא ניתן לו שום נימוק סביר".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עו"ד אלה גור, ממשרד עורכי הדין קפלן-אלון-גור, הוסיפה כי "מדובר בכריתת איבר חיוני, אם לא עיקרי, מגופו ונשמתו של תאגיד השידור הציבורי, פגיעה אנושה בפעילותו ושינוי מהותי של בסיס הטעמים העומדים ביסוד ההחלטה על הקמתו מלכתחילה".

עוד נטען בפנייה הדחופה למנדלבליט כי "הליך קבלת ההחלטות הוא בלתי תקין, בלי ועדה מקצועית מייעצת, ללא שמיעת עמדת התאגיד ולעיתים בניגוד לעמדת הגורמים המקצועיים או הנמקה מקצועית להחלטותיהם עד כדי חשש שיש בבסיס החלטות אלה שיקולים פוליטיים ושיקולים זרים נוספים".

עו"ד גור ציינה כי התאגיד פעל מתוקף חוק, גייס מאות עובדים ורכש נדל"ן וציוד טכנולוגי "וביצע עסקאות במאות מיליוני שקלם במטרה ליישם את החוק". לדבריה, המגעים לפירוק התאגיד גרמו ל"נזקים של ממש למאות עובדים הנאלצים לעבוד במצב של חוסר ודאות הגובל בהתעללות" וגם התריעו שהפגיעה בנותני שירות חיצוניים מהווה "בזבוז משווע של כספי ציבור".

בפנייה מתריעה התאגיד באמצעות עו"ד גור כי ההחלטות "אינן ניתנות ליישום בפרקי הזמן המדוברים, 23 ימים בלבד לפני יום התחילה הקבוע לתחילת שידורי התאגיד". המהלך של נתניהו וכחלון נועד, לפי הפנייה, "לעקר מהיסוד את השידור הציבורי מכל תוכן ולבסס פיקוח של גורמים פוליטיים על דיווחי היום - מדובר בהתערבות פוליטית ולא ראויה שמותירה תאגיד שידור נכה".

יוזמה לסגירת התאגיד: "בזבוז כסף" (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
אולפני התאגיד | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

השבוע פרסם כתבנו עמית סגל כי לאור קשיים משפטיים שהתעוררו בעקבות הפשרה, נאלצו נתניהו וכחלון להגיע לסיכומים חדשים - מהם עולה כי לא כל העובדים צפויים ללכת הביתה, וייתכן כי אולי אף אחד מהם לא יפוטר.

על פי הפשרה המתגבשת, עובדי התאגיד יוכלו להיקלט בחטיבת החדשות החדשה שתוקם, אולם עדיפות תינתן לעובדי רשות השידור. לצורך כך, צפויים להיפתח בתאגיד החדש כ-50 תקנים נוספים, על חשבון ההפקות החיצוניות שבוטלו, כמו למשל, תכנית התחקירים שהוסרה מלוח השידורים של התאגיד.

כמו כן, ההנהלה הקודמת של חטיבת החדשות תודח, כשהמשמעות היא שיצטרכו לבחור מנכ"ל חדש. בסופו של דבר, רק רבע מעובדי גוף החדשות החדש יהיו מהתאגיד, אולם על פי הפשרה, תינתן הזדמנות לכל מי שרוצה להיקלט בגוף החדשות החדש.