ימשיך להפגין מול מנדלבליט? מרגלית (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר)
ימשיך להפגין מול מנדלבליט? מרגלית | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

חבר הכנסת אראל מרגלית ("המחנה הציוני") ביקר את החלטת היועץ המשפטי לכנסת, אייל ינון, שאסרה על ח"כים להשתתף בהפגנות מול ביתו של היועמ"ש אביחי מנדלבליט מפני שהן בלתי חוקיות. בניגוד לינון, שקבע כי החסינות המהותית של חברי הכנסת לא מאפשרת לעבור על החוק, מרגלית טען כי "החסינות מיועדת בדיוק לדברים כאלה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מרגלית ציין כי "בלתי אפשרי לאסור עליי להגיע להפגנות" והדגיש את המהירות שבה התקבלה ההחלטה של ינון. חברי הכנסת ובהם מרגלית מפגינים בתקופה האחרונה מול ביתו של מנדלבליט בדרישה לחקור באזהרה את ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות ולא לגרור את החקירה.

‏אלדד יניב צייץ בטוויטר כי ההחלטה של ינון היא "פייק ניוז" ואמר כי "ההפגנות במוצאי שבת בפתח תקווה הן לא מול הבית של מנדלבליט". לדבריו, יש להתעלם מההחלטה ולהמשיך להפגין.

סגן יו"ר הכנסת ח"כ יואל חסון מהמחנה הציוני התייחס אף להחלטה ואמר כי הוא מקבל אותה. "דווקא בשל כך ויחד עם החלטת בג"צ יש לאפשר למפגינים להפגין במתחם הקבוע שבו הם נמצאים בכל מוצאי שבת שאינו מול ביתו של היועמ"ש ואף במרחק של מאות מטרים מביתו. בעיניי מניעת הפגנה במרחב השכונתי ובפתח תקווה בפרט זו פגיעה משמעותית בחופש הביטוי ובדמוקרטיה הישראלית".

"החסינות - לא מאפשרת עבירה על החוק"

מוקדם יותר הודיע ינון כי השתתפות בהפגנות מול בתים של אנשי ציבור אסורה על פי חוק. עם זאת, הבהיר כי לא יהיה ניתן לעצור או לעכב ח"כים שיבחרו להשתתף בהן בשל חסינותם. במכתב ששיגר ינון לחברי הכנסת הוא הזכיר את החלטת בג"ץ שניתנה בסוף אפריל ולפיה אין להפגין מול ביתם של עובדי ציבור בשל הצורך לכבד את זכותם לפרטיות ולהימנע מפגיעה בהם בזמנם הפנוי. ינון אף הדגיש בדבריו את האיסור של המשטרה על המשך קיום ההפגנות בסמוך לביתו של היועמ"ש.

אחת ההפגנות מול בית מנדלבליט (צילום: Roy Alima/Flash90)
ההפגנה בפתח תקווה | צילום: Roy Alima/Flash90

"עתה יש חברי כנסת הטוענים נגד אופן יישומו של פסק הדין על ידי המשטרה, ומבקשים למחות על הפגיעה, המוגזמת לדבריהם, בזכות להפגין", הוסיף ינון בהתייחסו לח"כים שהפגינו מול ביתו של מנדלבליט, בעיקר מ"המחנה הציוני" ומרצ.

עם זאת, בשל החסינות המהותית של חברי הכנסת עלתה השאלה אם הם יכולים להשתתף בהפגנות אלה למרות האיסור. ינון ציין במכתבו כי "חסינות לא נועדה לאפשר לחברי הכנסת לבצע עבירות - אף לא ממניעים פוליטיים, חברתיים או ערכיים - אלא לאפשר להם לבצע את תפקידם".עוד הוסיף כי בית המשפט העליון פסק בעבר כי "חברי הכנסת צריך להשתתף רק בהפגנות כדין" מפני ש"תכנון וביצוע של הפגנה בלתי חוקית הם עבירה פלילית שגם חבר כנסת צריך ליתן את הדין עליה".

לפיכך קבע ינון כי החסינות המהותית של חברי הכנסת לא תסייע להם בהצדקת ההשתתפות בהפגנה מול ביתו של מנדלבליט, אך הדגיש כי לא יהיה ניתן לעצור או לעכב את חברי הכנסת גם אם עוברים בכך על החוק.