אוניית צים משנות ה-50, ארכיון (צילום: ארכיון)
אוניית צים משנות ה-50, ארכיון | צילום: ארכיון

קצה חוט בפרשת היעלמות ילדי תימן? החוקרים של הוועדה המיוחדת בכנסת, שבודקת את נסיבות היעלמות ילדי תימן, מזרח והבלקן מצאו מספר מסמכים שמעידים על אפשרות מפתיעה - לפיה חברת האוניות "צים" הייתה מעורבת בהעברת אותם ילדים ל"אימוץ" בחו"ל. מחר (שני) תקיים הוועדה, בראשות ח"כ נורית קורן (הליכוד), דיון בממצאים - וקורן כבר דרשה את התערבותו של שר התחבורה ישראל כץ בנושא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

במסמך של החוקר יוסי יוסיפוב משנות ה-90 (ועדת כהן-קדמי) מתואר סיפורה של אחות ש"עברה לעבוד בחברת צים כאחות באוניה". יוסיפוב ציין כי לוועדה הגיע "מידע על מעורבות לכאורה של חברת צים כי באוניותיה הועברו קבוצות של ילדים תימנים ולא תימנים ל'אימוץ' בחו"ל (ארה"ב וקנדה)", וניסה לברר באמצעות האחות ועובדים אחרים האם ניתן לאמת את המידע.

לקריאת המסמך שעוסק באפשרות שצים מעורבת בפרשה - לחצו כאן

מתוך המסמך
מתוך המסמך | צילום:

באותו מסמך שנשלח לחברי הוועדה כתב יוסיפוב כי "אין אנחנו יודעים אם בכלל התרחשו העברות של ילדים תימנים בדרך הים כפי שנטען באותו מידע. אם אמנם התרחשו חלילה מעשים כאלו, השאלה היא מתי?". יוסיפוב התייחס גם להכנת האוניות ("מיתקון") לצורך העברת הילדים, והוסיף כי האוניה "גלילה" שופצה מחדש ואולמות השינה שהיו בה חולקו לכמה מאות תאים ייעודיים לנוסעים ובנוסף "נבנו במיוחד 30 תאים לעולים".

מעידה בפרשה. ח"כ קורן (צילום: אוהד רומנו, חדשות)
ח"כ נורית קורן | צילום: אוהד רומנו, חדשות

"לדרוש מחברת צים את כל המידע"

בעקבות ההתכתובת הפנימית של החוקר, ומסמכים נוספים שהתגלו בחודשים האחרונים, פנתה ח"כ קורן לשר כץ וכתבה לו כי "מהמידע המצוי בפרוטוקולים ניתן ללמוד על מעורבות לכאורה של חברת הספנות 'צים' בהעברת קבוצות של ילדים תימנים ל'אימוץ' בארה"ב בשנות ה-50 במבצע שכונה 'כותונת פסים'". עוד נטען במכתב כי חברת הספנות שיפצה אוניות ובנתה בהן תאים קטנים "על מנת לאכסן שם את הילדים שהועברו אל מעבר לים".

עולים חדשים במעברות (צילום: לע"מ)
מעברות עולי תימן, ארכיון | צילום: לע"מ

קורן ציינה כי חברת צים הייתה אז חברה ממשלתית, ועל כן היא מבקשת מכץ "להפעיל את סמכותך ולדרוש מחברת צים להעביר לוועדה כל מידע שברשותה שיוכל לשפוך אור על הפרשה הכואבת". ח"כ קורן הדגישה כי עולות מספר שאלות מהמסמכים שנחשפו לאחרונה: "לאילו ארצות ולאיזה נמלים הפליגו אוניות החברה בשנות ה-50? מי הצוות שנמצא על הסיפון ומי הנוסעים שנמצאו על הסיפון? מה הובילו באוניות ומי שכר את שירות החברה?"

ארכיון המדינה (צילום: חדשות 2)
תיקי הוועדה בארכיון המדינה | צילום: חדשות 2

עוד הדגישה קורן בפנייתה כי הוועדה בראשותה היא "ככל הנראה ההזדמנות האחרונה של ההורים והאחים של הנעלמים שעדיין בין החיים לגלות את שעלה בגורל יקיריהם". הוועדה נדרשת להציג לכנסת את המסקנות הוועדה עד חודש נובמבר, ו"לפיכך חשוב לנו לפעול במהירות ובמקצועיות". הדיון בוועדה יתקיים מחר, וטרם התברר האם השר כץ או נציג של חברת צי"ם יתייצב בדיון.

ח"כ קורן התייחסה לממצאים החדשים. "לצערי ועדת קדמי שמעה עדויות אלו ולא התיחסה לחומר, לא חקרה ולא תשאלה", אמרה לחדשות 2 Online. "אני כאם לא יכולה להעלות על דעתי שילדים נלקחו ללא רשות הוריהם והועברו לאימוץ בחו״ל ללא ידיעתם. מה הפלא שההורים חיפשו את הילדים במשך שנים ולא מצאו אותם כאן בארץ? אמשיך ואפעל למציאת הילדים הנעדרים שכיום הם כבר סבים וסבתות ולאחדם עם המשפחה הביולוגית שלהם".

מחברת צים נמסר בתגובה: "החברה קיבלה היום פניה מיו"ר הוועדה. להנהלת החברה לא ידוע דבר על המידע האמור. החברה תסייע ככל שניתן לאיתור חומרים ארכיוניים שיסייעו בנושא".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il