השרים בישיבה (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
השרים בישיבה | צילום: קובי גדעון, לע"מ

הממשלה קיימה היום (ראשון) את ישיבתה השבועית במנהרות הכותל, זאת - לרגל יום ירושלים וחגיגות 50 שנה לאיחוד העיר במלחמת ששת הימים. במהלך הישיבה דנו השרים בתכניות ופרויקטים חדשים בבירה, בהשתתפות תקציבית של רבים ממשרדי הממשלה. בין יתר הנושאים, דנו השרים בהקמת מעלית ומעברים תת קרקעיים לרחבת הכותל המערבי, ואף בהקמת רכבל שאמור לסייע בבעיות הגישה והתנועה לרחבה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מטרתו העיקרית של הפרויקט שהממשלה אישרה היא לפתור בראש ובראשונה את היעדר הנגישות בין הרובע היהודי והכותל המערבי. התוכנית צפויה לשרת לפחות כרבע מתוך עשרת מיליון המבקרים והתיירים הפוקדים את הרובע היהודי והכותל מידי שנה.

כיום, דרך הגישה היחידה המאפשרת להגיע אל הכותל המערבי מהרובע היהודי הינה בתוואי המדרגות בלבד, ירידה בגובה של כ-26 מטר. מדובר בבעיית נגישות עבור נכים ובעלי מוגבלויות, קשישים, הורים עם עגלות ועוד. בפרויקט המעלית, ייחפר פיר בעומק של 26 מ"ר, וכן תיחפר בנוסף מנהרה להולכי רגל באורך של 65 מטר שתחבר בין היציאה מן המעלית לרחבת הכותל, ישירות לנקודת הבידוק הביטחוני.

ישיבת הממשלה המיוחדת בכותל (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
"נמשיך לחזק את ירושלים" | צילום: קובי גדעון, לע"מ

"במקום הזה המלך שלמה בנה את בית המקדש הראשון", אמר בפתח הישיבה ראש הממשלה נתניהו. "במקום הזה בנו שבי גלות בבל את בית המקדש השני ולאחר חורבן הבית השני המקום הזה היווה מוקד לכיסופי עמנו במשך דורות. חלפו אלפי שנים, עם ישראל חזר לארצו, הקים את מדינתו ובונה את בירתו המאוחדת. הממשלה תקבל היום שורה של החלטות שימשיכו לחזק את ירושלים", אמר. 

בעלות של 15 מיליון: "הרכבל התיירותי"

פרויקט מסובך ויקר יותר שצפוי היה להיות מאושר על ידי השרים הוא "הרכבל התיירותי" למרחב ירושלים הקדומה, בתוואי שבין מתחם התחנה הראשונה לשער האשפתות. הפרויקט ימומן על ידי משרד התיירות בסך של עד 15 מיליון, מתקציב 2017 ו-2018.

"המבנה הטופוגרפי והתכסית הבנויה והצפופה של מרחב ירושלים הקדומה וסביבותיה, יחד עם הרגישות הארכיאולוגית של המרחב, יוצרים קשיי נגישות לתיירים הרבים המבקשים להגיע לאזור העיר העתיקה בירושלים", נכתב בהצעה שתאושר הבוקר. בהצעה מתואר היעד בו הרכבל יהווה אטרקציה תיירותית ייחודית שממנו ניתן יהיה לצפות באתרים השונים של העיר.

עוד במסגרת הישיבה, הממשלה צפויה הייתה לאשר תוכנית לעידוד מגורים של עובדי מדינה בירושלים, כחלק מהמגמה לקדם את יישומן של החלטות להעביר יחידות ארציות של הממשלה לבירה.

כחלון. לא דן בנושאים מדיניים (צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל, חדשות)
תוכנית להעביר עובדי מדינה לירושלים. כחלו | צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל, חדשות

כחלק מההחלטה, יוטל על צוות בין משרדי לבחון ולגבש בתוך 30 יום מודל לשיווק מתחמי מגורים למטרת השכרה ארוכת טווח, בהם תינתן עדיפות לעובדי מדינה שיעתיקו את מקום מגוריהם לירושלים או עובדי מדינה מחוסרי דיור המתגוררים בעיר. עם זאת, במחלקה המשפטית נכתב בתגובה להצעה ש"הסוגיה הנדונה מעלה שאלות משפטיות במישורים שונים, לרבות בהיבטי שוויון. שאלות אלו ייבחנו במסגרת עבודת הצוות".