ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) את "חוק ביטול חזקת הגיל הרך", לאחר שנפל בקריאה טרומית בכנסת לפני כחצי שנה. השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל בירכה על ההחלטה לאשר את החוק שקבע כי ילדים עד גיל 6 עוברים באופן אוטומטי לחזקת האם ואמרה: "זו בשורה משמחת לעשרות אלפי ילדים והורים שסבלו בגלל חוק ארכאי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בחודש נובמבר 2015 חגגו חברות הכנסת של האופוזיציה את הפלת הצעת החוק בקריאה טרומית, לאחר שוועדת השרים כבר אישרה אותו. כעת, לאחר אישור החוק בשנית, הוא יועבר שוב לאישור הכנסת והפעם נראה שיהיה קשה יותר להפילו - בשל הרחבת הקואליציה.

כבר כמה חודשים שחבר הכנסת יואב קיש (הליכוד) והשרה גילה גמליאל מנסים לקדם את העלאת החוק מחדש, אך שרת המשפטים איילת שקד עיכבה זאת בשל ההתנגדות לחוק מצד חברי כנסת באופוזיציה ובקואליציה, ובראשם חברי כנסת מ-"כולנו".

השרה גילה גמליאל, יוזמת החוק
"בשורה לאלפי ילדים והורים" | צילום:

"היום הוכח שכאשר מתמידים ומאמינים בצדקת הדרך, בסוף גם מגיעים אל היעד", אמרה השרה גמליאל. "אישור החוק הוא בשורה משמחת לעשרות אלפי ילדים להורים גרושים שסבלו במשך שנים בגלל חוק ארכאי ולא צודק. כולי תקווה שבקרוב מאוד תיפסק האפליה בקרב הורים גרושים ובזכות ביטולו של החוק תהיה הורות שוויונית מלאה".

מדובר בחוק עם השפעה דרמטית על חייהם של זוגות שמתגרשים, ולא מצליחים להגיע להסדרי ראייה של הילדים. בארגוני הנשים הביעו חשש שהחוק יאפשר לגברים לסחוט נשים תמורת הוויתור על החזקה המשותפת. בארגונים הסבירו כי במילא נשים הן שמגדלות את הילדים וביטול חזקת הגיל הרך רק תוסיף מנוף לחץ וקלף מיקוח לגברים שיוכלו לדרוש מנשים לוותר על תשלום מזונות כתנאי לוויתור על החזקה המשותפת.

מנגד, האבות טוענים שב-2016 אין סיבה לא לאפשר הורות שוויונית ולהנציח מצב שבו הילדים עוברים אוטומטית לחזקת האם. עורך הדין אמיר שי, המייצג אבות בתיקי משמורת משותפת, בירך על ההחלטה ואמר: "מדובר בהחלטה היסטורית ששמה סוף לאפליה המגדרית שעוגנה בספר החוקים של מדינת ישראל. כאשר לילד יש שני הורים מתפקדים, הרוצים לקחת חלק פעיל ומשמעותי בגידולו, אין כל היגיון בהרחקתו של אחד מהם מחייו על רקע המגדר שלו".