משה בוגי יעלון, בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
הפיילוט בוטל. נתניהו ויעלון | צילום: רויטרס

הביקורת החריפה עשתה את שלה? ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון סיכמו היום (רביעי) להשהות את ההפרדה באוטובוסים בין ישראלים לפלסטינים ביהודה ושומרון - זאת לאחר שרק בלילה דווח על התחלת המהלך. הפיילוט, שנועד בין השאר למנוע כניסה של שוהים בלתי חוקיים לארץ, עורר מחאה מרחבי הקשת הפוליטית. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי התכנית, פלסטינים שנכנסים לישראל ישובו לבתיהם רק דרך אותו מעבר שממנו נכנסו, מבין ארבעה מעברים קיימים - ריחן, הל"ה, אליהו ואייל. לפיכך חזרתם לא תוכל להתבצע ישירות באוטובוס שנכנס לשטחי יהודה ושומרון אלא רק עד למחסום, ומשם באוטובוס אחר.

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בירך על ההחלטה: "המהלך יכול היה להוביל להפרדה שלא תעלה על הדעת בקווי אוטובוס בין יהודים לערבים. כאוהבה של ארץ ישראל אין לי אלא להצר על הקולות הצורמים שנשמעו הבוקר ושתמכו ב'הפרדה' בין יהודים לערבים על בסיס שיקולים שלא ראוי שישמעו ויאמרו".

ריבלין הוסיף כי "אמירות כאלה מנוגדות לעקרונות היסוד של מדינת ישראל וכמותן כאמירה שאיננו יכולים לקיים כאן מדינה יהודית ודמוקרטית. אמירות אלו פוגעות במדינת ישראל וגורמות נזק אדיר למפעל ההתיישבות. חשוב שנזכור כי ריבונותנו היא זו שמחילה עלינו את חובת ההוכחה כי ביכולתנו לחיות אלה לצד אלה".

סער: "ברור שההחלטה תבוטל", אורן חזן הוכה בתדהמה

מוקדם יותר הבוקר תקף השר לשעבר גדעון סער את החלטת חבר מפלגתו, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, בנוגע לתכנית הפיילוט. "ההחלטה שגויה וגורמת נזק חמור להתיישבות ביהודה ושומרון ולתדמיתה של ישראל בעולם", כתב בעמוד הטוויטר שלו. סער הוסיף וכתב כי החלטה שכזו אינה יכולה להישאר על כנה. "כיוון שברור שההחלטה הזאת תבוטל - כדאי לעשות זאת מהר כדי למזער את הנזק החמור לישראל ולהתיישבות".

ההחלטה עוררה במהלך שעות הבוקר תגובות משני צידה של הקשת הפוליטית. בין המתנגדים לה, מלבד נציגי מפלגות השמאל והמרכז נמצאים גם אנשי ימין ביניהם גם ראש מועצת יש"ע לשעבר דני דיין, שאמר כי "ההחלטה היא טעות גדולה - זעקותיהם של אלה שבנו גדר כדי שפלסטינים לא יסתובבו לידם ברחוב היאצביעות גדולה. אני נגד שתי ההחלטות". ח"כ אורן חזן (ליכוד), שקידם את ההפרדה, אמר לחדשות 2 Online כי הוא "הוכה בתדהמה" בעקבות הודעת ראש הממשלה ושר הביטחון על ביטול ההליך.

תחנת אוטובוס בשומרון, ארכיון (צילום: פלאש 90, קובי גדעון)
ארכיון | צילום: פלאש 90, קובי גדעון

"כנראה שעבודת המטה לא הייתה מקיפה"

תמר זנדברג ממרצ אמרה בתגובה כי "כנראה שעבודת המטה לא הייתה עד כדי כך מקיפה, אם היא שונתה תוך כמה שעות, וטוב שכך, כי אין עבודת מטה שיכולה להצדיק אפרטהייד, ולא חשוב כמה ממוסדות הביטחון והמדינה יהיו שבויים בידי כוחות גזענים ושפלים. עד כאן".

ח"כ עפר שלח, יו"ר סיעת יש עתיד, תמה על הזגזוג הפתאומי: "האם זו מדיניות חדשה של משרד הביטחון, לקיים עבודת מטה מעמיקה, לקבל החלטה מטומטמת, לקבל את כל הנזק הבינלאומי והפנימי שנגרם ואז לבטל אותה?". שלח פנה בנושא לסגן שר הביטחון הנכנס, ח"כ אלי בן-דהן, שאמר שלא היה מודע לביטול. גם בדיון בכנסת הודה בן דהן כי לא עודכן: "אני חדש בתפקיד".

עליזה גרשון, מנכ"ל צו פיוס, בירכה על ביטול הפיילוט: "הפרדה אינה הדרך. כשמאבדים את הדרך מאבדים כיוון וכשמאבדים כיוון מאבדים שליטה". גרשון הוסיפה כי "מבלי להיכנס לשיקולי הביטחון בימים בהם החברה בישראל פצועה ומפולגת מצופה כי תתקבלנה החלטות מפייסות ולא מפלגות".

לעומתם, מוטי יוגב מהבית היהודי גינה את "הלחצים ההיסטריים של השמאל שממשיכים להשפיע על המדיניות". יוגב, שתמך בהפרדה, אמר כי "ההחלטה של שר הביטחון הייתה החלטה מקצועית ולא פוליטית, החלטה שהתקבלה בעקבות ישיבות מטה במשרדו ובעקבות ישיבות מקצועיות שניהלנו בוועדת חוץ וביטחון"