הם התכנסו בפאב תל אביבי למעין חוג בית פוליטי. קוראים להם ה"ליכודניקים החדשים" - צעירים שמתכוונים לעשות מהפכה ברשימה של מפלגת השלטון. אלפים שהתפקדו לליכוד כדי לשנות אותו מבפנים. בין המתפקדים גם רועי, בן 25 שהצביע כבר בשלוש מערכות בחירות. הוא הסביר כי התפקד לליכוד מתוך הבנה שזו הרשימה שתנצח בבחירות הבאות, וכי הוא מעוניין להפוך אותה לכמה שיותר איכותית. "אין פתרון טוב יותר", טען. "בבחירות הקודמות הצבעתי 'מרצ' ו'העבודה'", אמר והבהיר: "אבל זה הפתרון הכי טוב. ברוח הליכוד - כל עוד זה לא פלילי, זה חוקי".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הרעיון התחיל לפני חמש שנים בקיץ של המחאה החברתית. ליאור מאירי היה בחבורה שהחלה את המחאה יחד עם סתיו שפיר ודפני ליף, אבל לא בהנהגה. שבוע אחר שבוע הוא ראה את ההמונים יוצאים לרחובות אבל שום דבר לא השתנה. מיד לאחר מכן הוא גילה את שיטת הפריימריז. הוא ראה איך עשרות אלפי מתפקדים, קובעים את פניה של יותר ממחצית הכנסת.

"תעלו על הבמה מול כיכר המדינה ותגידו למי שמזהה את עצמו עם 'ז'בוטינסקי וימינה' להתפקד לליכוד, ולשאר להתפקד לעבודה", אמר אז מאירי למארגנים, אבל ראשי המחאה לא רצו שהיא תהיה פוליטית. המחאה דעכה, ומאירי נשאר עם רעיון.

"להשתמש בשיטה". מאירי (צילום: חדשות 2)
"להשתמש בשיטה". מאירי | צילום: חדשות 2

חמש שנים אחרי, ה"ליכודניקים החדשים" מונים כבר 6,000 חברים. מבחינת מאירי, זו רק ההתחלה. "אני רוצה שנהיה 15 אלף איש וששום דבר לא יזוז בלי שאנחנו נגיד", אמר. מבחינתו המודל לחיקוי מאוד ברור: "פייגלין הבין איך השיטה עובדת, זה הצליח בצורה חסרת תקדים ובלתי ניתנת לשיעור".

"המתנחלים חזקים? הם יודעים להתאגד"

פייגלין והמתנחלים פקדו עשרות אלפים לליכוד ושינו את ה-DNA של המפלגה. לשם המחשה, לפני חמש שנים איים נתניהו לפטר כל שר שיצביע בעד חוק ההסדרה. בשבוע שעבר כל חברי הליכוד פרט לבני בגין הצביעו בעד החוק. פייגלין עצמו כבר לא במפלגה, אבל הליכוד שבר חזק ימינה, הרבה בגלל המתפקדים האלה.

"אין יותר מתנחלים מתל אביבים, נכון?", תהה מאירי. "אז למה המתנחלים יותר חזקים בליכוד? כי הם יודעים להתאגד, לפקוד יישובים שלמים, ולהניע אותם לקלפי כשצריך, זו השיטה ואני רוצה להשתמש בה כדי לדאוג לאנשים כמוני".

על פייגלין והמתנחלים: "יודעים להתאגד" (צילום: פלאש 90)
על פייגלין והמתנחלים: "יודעים להתאגד" | צילום: פלאש 90

ישיבת המטה של ה"ליכודניקים החדשים" רחוקה מהפוליטיקה של הבר מצוות והחתונות המקובלת בליכוד. רובם אנשי הייטק ופרסום שמציעים לחברים דיל דיי פשוט - התפקדו באתר הליכוד, שלמו 64 שקלים לשנה, הירשמו בקבוצת הפייסבוק הסודית של התנועה - וכשיגיעו הפריימריז - הצביעו ותשפיעו איך תראה רשימת הליכוד.

החבורה הזו טוענת שהם הליכוד האמיתי. לדבריהם הם אלו שדוגלים בחוקת התנועה הרשמית, זו שמדברת על דמוקרטיה, שלטון החוק, ושילוב בני המיעוטים. "מירי רגב וציפי חוטובלי הן לא הליכוד", אמרו. מנגד, בתוך המפלגה, מגנים את התופעה. "הם לא ליכודניקים בכלל", אמר חיליק אטיאס, חבר מרכז הליכוד. "אותם ליכודניקים חדשים נכנסו לליכוד כדי להרוס את הליכוד מבפנים", אמרו במפלגה. דניאל כץ, חבר מרכז גם הוא, אף הדגיש: "להיכנס למפלגה כדי להרוס אותה, זה לא דרך של יהודים וישראלים".

במקום ליכודיאדה - "שמשיאדה"

עד לא מזמן ההתפקדות התנהלה בעצלתיים. אלא בנובמבר האחרון הצביעו על שינוי. התגובה הבוטה והאלימה של ראש הממשלה לאילנה דיין בתכנית "עובדה" היתה הטריגר הראשון. אחר כך הגיעה המהומה סביב עמונה וחוק ההסדרה. תוך שלושה חודשים הצטרפו לליכודניקים החדשים עוד כ-2,000 איש, והיד עוד נטויה.

בחודש שעבר הם קיימו פיקניק ביישוב שמשית, כינו אותו ה"שמשיאדה", התשובה שלהם לליכודיאדה באילת. אלא שעל רקע תנופת המתפקדים עולה השאלה המוסרית בדבר הצבעתם של החברים. מאירי אומר שהצביע ליכוד מהרגע שהצטרף לתנועה, אבל מודע לחלוטין שחלק מהמצטרפים החדשים הם לא מתומכיה.

אלטרנטיבה לליכודיאדה
אלטרנטיבה לליכודיאדה | צילום:

מלבד השאלה המוסרית, במרכז הפעילות עומדת גם סוגיית האפקטיביות. לפני בחירות 2015 הריצו "הליכודניקים החדשים" בפריימריז את ח"כ יואב קיש. הוא היה אפילו בכנס היסוד שלהם, ממש חלק מהחבורה. אבל כחבר כנסת, קיש הציע את חוק השתולים, את חוק ההסדרה, ההפך מהאג'נדה שלהם.

יש משהו נאיבי בחבורה שמשקיעה המון אנרגיות ברעיון שמפלגת הליכוד תחזור להיות קצר יותר מיקי איתן וקצת פחות מיקי זוהר - ושזה באמת ישפיע. קשה להאמין שהליכודינקים החדשים יחוללו מהפכה אמתית ברשימת הליכוד, אבל בעידן של ציניות ויאוש גדול מהפוליטיקה, המיזם שלהם צובר תאוצה מחוסר אלטרנטיבות במרוץ לכנסת.