אנטישמיות ברומניה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
אנטישמיות ברומניה, ארכיון | צילום: חדשות 2

יותר תקריות אנטישמיות, אך פחות אלימות כלפי יהודים: הבוקר (ראשון) חושף משרד התפוצות את "דוח האנטישמיות 2016". בישיבת הממשלה הציג שר התפוצות נפתלי בנט את עיקרי הדוח המדאיג, ממנו עולה כי 40 מיליון איש נחשפו לפוסטים אנטישמים בטוויטר בחודש נתוםביל מתריעים במשרד על עלייה בתקריות האנטישמיות ברחבי העולם: בגרמניה למשל מספר האירועים האנטישמיים הוכפלו בין 2015 ל-2016.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הדוח מתפרסם לקראת יום השואה הבינלאומי שיחול בסוף השבוע, וסוקר את פעילות המשרד ואת הנתונים שנאספו בשנה החולפת. ב-2016 נרשמה עלייה במספר התקריות האנטישמיות המדווחות, אך חלה ירידה במקרי האלימות: העלייה מיוחסת בעיקר להתבטאויות אנטישמיות מילוליות, גם במרחב הפומבי וגם בתקשורת ובמדיה החברתית.

ומה צפוי בשנה הקרובה? במשרד מזהירים כי "הבחירות הטעונות שאמורות להתקיים באירופה בשנה הקרובה צפויות להמשיך ולהציף את שיח השנאה למרכז תשומת הלב על רקע המשבר הכלכלי".

בדוח נכתב כי בגרמניה הוכפלו התקריות האנטישמיות - 461 תקריות ב-2016 לעומת 194 ב-2015. במשרד התפוצות מדגישים כי העלייה בתקריות חלה על רקע משבר הפליטים ועליית הימין הקיצוני.

גם בבריטניה חלה עלייה של 62% במתקפות אנטישמיות אלימות: לפי הדוח, 75% מהן נעשות ממניעים פוליטיים שמקורן בימין הקיצוני. בסקר שנערך בממלכה בחודש מאי נמצא כי אחד מכל עשרה נשאלים מאמין שליהודים יש "השפעה רבה מדי בבריטניה". במשרד התפוצות ציינו בעיקר את ההתבטאויות האנטישמיות במפלגת הלייבור, שהובילו להשעיית כ-50 מחברי המפלגה - ובראשם ראש עיריית לונדון לשעבר קן ליווינגסטון שאמר כי היטלר "תמך בציונות".

אנטישמיות באירופה (ארכיון) (צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות)
נתונים מדאיגים. ארכיון | צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות

"ההקצנה מייצרת אקלים עוין ליהודים"

בצרפת, מנגד, נרשמה ירידה בתקריות אנטישמיות - זאת "עקב מעורבות ממשלתית ומאמץ ממשלות משותף לאבטחת הקהילות והורדת מוקדי החיכוך", לשון הדוח. עם זאת, ציינו במשרד, "איום הג'יהאד העולמי טרם הוסר והוא ממשי ומוחשי כשהיה, מגמות ההקצנה בימין ובשמאל ממשיכות לייצר אקלים עוין לקהילות היהודיות". גם במזרח אירופה נמשך הקרב על ההיסטוריה - "שכתוב העובדות": בפולין מנסים להתנער מחלקם של האזרחים לטבח היהודים, לצד חוסר פעילות למיגור האנטישמיות.

זירה נוספת בה מתנהל קרב נגד גילויי אנטישמיות הוא הקמפוסים בארצות הברית, בהן נרשמה עלייה של 45% במספר המקרים - וגם בוטלו התארגנויות רבות של סטודנטים יהודים בקמפוסים, פי 2 מהשנה הקודמת. בין התופעות המדאיגות: ריסוס צלבי קרס, כרזות אנטישמיות, תקיפות מילוליות ופיזיות - גם כלפי מרצים יהודים וגם כלפי סטודנטים, ונרשמו מקרי רבים של פגיעה בחופש הביטוי של הסטודנטים היהודים.

כמו כן הצביע הדוח על ריבוי התבטאויות אנטישמיות מצד פוליטיקאים בארצות הברית ובאירופה, לצד התחזקות תנועות ימין קיצוני. חלק נוסף בדוח עוסק באנטישמיות ברשת: בחודש אוקטובר בלבד, למשל, נחשפו 40 מיליון משתמשים ברחבי העולם למסרים אנטישמיים בטוויטר.

בחודש אוקטובר בדק משרד התפוצות תכנים אנטישמיים בבריטניה ובצרפת - אליהם נחשפו עשרות מיליוני בני אדם. חלק מהמשתמשים שנוטרו הפיצו מספר מסרים אנטישמיים בחודש. "מספרים אלה מגלים רק טפח מתופעת ההסתה האנטישמית ברשת - על מנת לעמוד על היקף התופעה בכללותה יש לצורך לנטר את הרשתות החברתיות בשפות ובמדינות שונות", הסבירו במשרד. "המאבק בתכני שנאה ברשת נמצא בשלביו הראשונים ועדיין לא נשא פירות משמעותיים".

נפתלי בנט, מרחיב את הרשימה (צילום: לע"מ, חדשות)
"הממשלות צריכות להיאבק בתופעה". בנט | צילום: לע"מ, חדשות

בנט: "לא מדובר בגזירת גורל"

גם ההסתה ברשות הפלסטינית זוכה להתייחסות בדוח, והתבטאויותיו של אבו מאזן ושל בכירים נוספים זוכות לביקורת על "שימוש שיטתי בנרטיבים אנטישמים דתיים ואחרים כדי לטפח שנאת ישראלים ויהודים". במשרד התפוצות הזהירו כי ההאשמות כלפי ישראל לפיהן מדובר ב"מדינה צמאת דם ולא לגיטימית", לצד התקריות וההתבטאויות האנטישמיות, הן מדרון חלקלק שמוביל להסתה ופגיעה בקהילות יהודיות ברחבי העולם.

השר נפתלי בנט הגיב לדוח ואמר: "נתונים מדאיגים אלה אינם גזירת גורל. הירידה הדרסטית בתקריות האנטישמיות שנרשמה בצרפת מראה שממשלות נחושות יכולות להיאבק באנטישמיות בהצלחה ולהביא לירידה בתקריות האנטישמיות ולחיזוק תחושת הביטחון של הקהילות היהודיות".

יעקב חגואל, סגן ומ"מ יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, הוסיף כי "הכתובת הייתה ועודנה על הקיר - רבים מיהודי התפוצות חוששים לחשוף את יהדותם, מאמינים כי האירועים האנטישמים בארצם הפכו לדבר שבשגרה ואינם מדווחים. חמור מכך- טשטוש הגבולות בין ביקורת כנגד מדינת ישראל לבין אנטישמיות מוביל בהכרח לעלייה בגילויי האנטישמיות בעולם".