"חוסר מקצועיות וזלזול", דרעי (ארכיון) (צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות)
"על גבול מתחם הסבירות", דרעי | צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות

דרעי חוזר למשרד הפנים: שרי הממשלה אישרו היום (ראשון), כצפוי, את מינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לתפקיד שר הפנים. המינוי אושר פה אחד בישיבת הממשלה, כ-22 שנים לאחר שדרעי, שכיהן בתפקיד, נאלץ להתפטר בשל טענות לקבלת שוחד - עבירה בגינה הורשע ונשלח לשלוש שנות מאסר. כעת הוא צפוי לשוב למשרד בקרוב ולהחליף את סילבן שלום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה נתניהו בירך את דרעי ואמר כי שתי משימות מרכזיות עומדות בפניו: מניעת כניסת מסתננים בלתי חוקיים ובמקביל הוצאת מסתננים מישראל, לצד שינוי גבולות של רשויות ומועצות אזוריות לטובת חלוקה צודקת יותר של כספי הארנונה.

מינויו של דרעי צפוי לגרור מחאות נוספות והתנועה לאיכות השלטון כבר הגישה עתירה בבקשה למתן צו על תנאי נגד המינוי: בתנועה דרשו לא להציג את מינויו של דרעי לאישור הכנסת ולמנוע ממנו זמנית להיכנס לתפקיד.

היועמ"ש דאז וינשטיין (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין (ארכיון) | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

"מינוי בלתי סביר באופן קיצוני"

"בשובו של אריה דרעי לאותו המשרד בו ביצע את פשעיו - לאותו המשרד אותו הפך לפרתו החולבת האישית, בעודו מייסד שיטה, תעשייה שלמה, ההופכת את הרשויות המקומיות לצינור העברת כספים אל מוסדות ועמותות אשר דאגו בתורן להעביר לו את ליטרת הבשר אשר דרש – אנו חוצים את מתחם הסבירות, באשר מינוי זה הופך בלתי סביר באופן קיצוני", טענו בתנועה.

במכון הישראלי לדמוקרטיה הוסיפו כי מינוי דרעי "אינו משקף נורמה ראויה מבחינה ציבורית". פרופ' מרדכי קרמניצר, סגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, אמר כי יש להעביר מסר לפיו השחיתות השלטונית מוקעת וקרא להאריך את תקופת הקלון לשרים שהורשעו ל-18 שנים במקום שבע כיום.

גם יריבו הפוליטי יאיר לפיד, יו"ר מפלגת יש עתיד, זעם על ההחלטה: "כשהאזרחים חושבים שהמערכת עקומה, קשה להסביר להם למה הם צריכים להישאר ישרים. במאי הנחתי על שולחן הכנסת את הצעת 'חוק הקלון' - ההצעה פשוטה: אדם שהורשע בעבירה שיש עמה קלון לא יוכל להיות שר, ח"כ, או ראש עיר".

לפיד הדגיש כי "זה לא חוק נגד אריה דרעי, זה חוק נגד השחיתות בישראל. הקואליציה דחתה אותו. אנחנו נגיש אותו שוב ושוב עד שהוא יעבור. לא יכול להיות שאנשים שהורשעו בפלילים ישלחו חיילים אל הקרב או ידרשו את כספי המיסים שלנו. לא יכול להיות שנעמוד מנגד בזמן שאמון הציבור בפוליטיקאים ובמדינה הולך ומידרדר".

נתניהו ודרעי: הדיל והאינטרסים (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
דרעי ונתניהו, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

וינשטיין כתב: אין מניעה משפטית למינוי

בסוף השבוע האחרון העביר היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין חוות דעת בנושא לראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמר כי מינויו של דרעי לתפקיד שר הפנים מצוי "על גבול מתחם הסבירות". בדבריו טען וינשטיין כי אין מניעה משפטית למינוי, אולם "הדבר ישאר לדיון בספירה הציבורית".

"לאור האמור, עמדתי היא, כי אמות-המידה שהתווה בית המשפט העליון בפסיקתו בסוגייה שלפנינו אינן מובילות למסקנה כי מינויו של דרעי לתפקיד שר הפנים לוקה, במישור המשפטי, באי-סבירות קיצונית", הבהיר היועץ וינשטיין בפתח דבריו. יחד עם זאת הוא סייג וכתב: "יש לשוב ולהזכיר כי גם עצם מינויו של דרעי לתפקיד שר נמצא כמעורר קשיים משפטיים ואף הוגדר על ידי בית המשפט העליון כמצוי 'על גבול מתחם הסבירות'. כוחן של קביעות אלו שריר גם ביחס למינוי המוצע כעת".

בסיכום חוות הדעת ציטט היועץ ויינשטיין את דברי בית המשפט העליון בדבר מינויו של דרעי לתפקיד שר: "השאלה האם המינוי ראוי, גם אם בתחום המשפט לא נמצאה עילה להתערבות, תישאר לדיון בספירה הציבורית".

סילבן שלום (צילום: חדשות 2)
פינה את המשרד. סילבן שלום | צילום: חדשות 2

המינוי - לאחר פרישת סילבן שלום

ההודעה בדבר מינויו הצפוי של דרעי עוררה ביקורת רבה, זאת לאחר שבית המשפט הרשיע אותו בשנת 1999, בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים - עבירות שבוצעו בין היתר בזמן כהונתו כשר הפנים.

דרעי המשיך לעמוד בראש משרד הפנים גם עם פתיחת החקירה הפלילית, עד שבג"ץ קבע כי הוא אינו יכול להמשיך לכהן בתפקידו - והוא התפטר. מינויו של דרעי בא לאחר התפטרותו של השר הקודם סילבן שלום, שהחליט לפרוש מהחיים הפוליטים עקב הטענות נגדו בדבר הטרדות מיניות שביצע לכאורה.