הקואליציה צלחה ברוב דחוק את המבחן: חוק ההשעיה השנוי במחלוקת, שיאשר להשעות ח"כ מכהן ברוב של שני שלישים מהחברים, אושר הערב (שני) בקריאה ראשונה במליאה. הקואליציה לא השיגה רוב של 61, כפי שהמליץ היועץ המשפטי של הכנסת, אך 59 חברי כנסת מהקואליציה תמכו (בהיעדרם של שני ה"מורדים" אמסלם ונגוסה מהליכוד) לעומת 52 שהתנגדו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הודיע כי הדיון בהצעה לקראת קריאה שנייה ושלישית יעבור לוועדת חוק וחוקה. בקריאות הבאות תנסה הקואליציה להשיג רוב של 61 ח"כים על מנת לבלום עתירות לבג"ץ. ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת אמר לאחר ההצבעה: "רוב של 59 הוא כשלון צורב לנתניהו . זהו יום שחור לדמוקרטיה וליחסי רוב ומיעוט. אם החוק יעבור בקריאה שלישית, בג"ץ יהיה בלתי נמנע. כל העולם ראה היום כנסת עם רוב דורסני וראש ממשלה שחטף את האג'נדה של שנאת ערבים מליברמן, וממשיך לנהור לעבר תהום שכולה שנאה והדרה".
השרה לשעבר ציפי לבני מתחה ביקורת על ההחלטה: "חוק ההדחה עבר, עוד חוקי עמותות והשתקה בדרך. ממשלה חלשה ופחדנית שלא יודעת להתמודד עם הטרור - הורסת בשיטתיות את הדמוקרטיה הישראלית". ח"כ רויטל סויד ממפלגתה הוסיפה: "השנאה כלפי הערבים בכנסת מעוורת ומסמאת את עיני הקואלציה עד כדי חקיקת חוק שפוגע פגיעה אנושה בדמוקרטיה. מי שתומך בטרור, חותר תחת קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית ומסית לגזענות מקומו לא בכנסת ישראל, אך לא חברי הכנסת צריכים להדיח אותו אלא בית המשפט".
לעומתם, השר אלקין שמקדם את הצעת החוק, בירך על ההצבעה ואמר: "חייבים להציב קווים אדומים לחברי כנסת שתומכים בטרור ולהגיד עד כאן!". אלקין הוסיף ושאל: "לאן נעלמו חברי מפלגת ישראל ביתנו שרק לפני שבוע הבטיחו לתמוך בחוק בלי סחר מכר פוליטי? גם הם העדיפו לדבר גבוהה גבוהה כנגד חנין זועבי אבל ברחו הערב מההצבעה. אתם ברחתם, אבל אנחנו נמשיך להיאבק בתופעה הזאת של ח"כים בוגדים במדינתם ותומכים בטרור".
להצבעה קדם דיון סוער: יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק בוז'י הרצוג טען כי "מדובר בטריבונל ובית דין שדה של פוליטיקאים וכולנו מבינים שכשיעבור החוק הזה ייפול דבר בדמוקרטיה הישראלית. זה חוק שאסור לו להירשם ולהיחקק בספר החוקים של מדינת ישראל". הרצוג הוסיף: "אני מזהיר אתכם שאתם הורסים את הדמוקרטיה הישראלית ועלולים להעלות אותה בשנאת חינם עיוורת בשיקולים פוליטיים צרים בטיפשות ואטימות ויום אחד אנחנו עלולים להתעורר כולנו ולא נבין לאיזה תהום הגיעה הדמוקרטיה הישראלית".
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, הוסיפה: "הצעת החוק הזו נותנת הכשר לחיסול פוליטי. אין לי דרך אחרת להגדיר את זה, מקבעת בחקיקה אפשרות להעיף מהכנסת את חברי הכנסת הערבים. הרי החוק הזה מיועד נגדם, בואו לא נייפה את זה". גלאון הזהירה כי באישור החוק "הכנסת מידרדרת לדמוקרטיה של ארדואן - אתם רוצים להפוך את הכנסת הזו לגוף חוקר, לתובע, לשופט ולמוציא לפועל".
אלקין: "הח"כים הערבים חצו קו אדום"
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, מחה נגד החוק: "מה לא עשו בשביל להוציא אותנו מהמשחק הפוליטי? אחת האמירות היא שאנחנו מתעסקים בסוגיה הפלסטינית ולא בציבור שלנו. ככה מנסים להסית את הציבור שלנו נגדנו. אלה שלוקחים את כספי המיסים שלנו ושמים אותם בשטחים מאשימים אותנו בזה. העלו את אחוז החסימה, ביום הבחירות מדברים על הערבים שנוהרים לקלפיות. ניסו את כל האמצעים ולא הצליחו וקיבלנו 13 מנדטים. אז מצאו דרך מקורית להדיח חברי כנסת. אני רוצה לפנות לח"כים החרדים, עכשיו זה אנחנו, בעוד שנה זה יגיע לאחרים".
השר זאב אלקין סיכם את הדיון מטעם הממשלה וטען: "גם לאחר האירוע של ביקור משפחות המחבלים שהוליד את החוק הזה, מאז היו עוד כמה סיבות להביא את החוק הזה גם אם האירוע ההוא לא היה מתרחש. חברי כנסת בבית הזה יצאו נגד מדינות ערב שהגדירו את חיזבאללה כארגון טרור. אם נראה לנו כל פעם שנחצה קו אדום, מסתבר שתמיד יש עוד קו אדום אחריו. מדינה חפצת חיים חייבת להגן על עצמה". אלקין האשים את המחנה הציוני באינטרסטים סמויים: "אתם מגנים בכאילו ומגינים עליהם בחיים האמיתיים. הסיבה לכך כי היא כי אתם במחנה הציוני ויש עתיד תלויים בקולות שלהם כי בלעדיהם אין לממשלת שמאל סיכוי להקים ממשלה".
קודם לכן קרא היועץ המשפטי לכנסת להעביר את החוק בתמיכה מיוחדת של 61 חברי כנסת: "כידוע, לא כל תיקון לחוק יסוד מחייב רוב מיוחד", הסביר היועץ אייל ינון, שקבע כי הצעת החוק "אינה כוללת שינוי משתמע" של חוק הבחירות לכנסת ושל עיקרון השוויון בבחירות. "לכן הוראת הרוב המיוחד אינה חלה עליו, אך יש להביא בחשבון שיכול ותיטען טענה כי השעיית חבר כנסת מהווה פגיעה עקיפה בעיקרון השוויון – ולכן יש להחיל על סעיף זה את דרישת הרוב המיוחד".
ינון הדגיש כי הוא אינו דוגל בעמדה זו, "אולם אנחנו סבורים כי נוכח פסיקת בית המשפט העליון ונוכח חשיבותו החוקתית של התיקון המוצע, רצוי שאישור הצעת החוק יהיה ברוב של 61 חברי כנסת לפחות בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית".
המספר המיוחל של הח"כים - 61 - כרגע לא נמצא בהישג יד של הקואליציה, לאחר ששני חברי כנסת מהליכוד (דוד אמסלם ואברהם נגוסה) החליטו לא להצביע עם הממשלה עד שתועלה שארית יהודי הפלאשמורה - ו"ישראל ביתנו" הודיעה כי לא תתמוך בהצעה. במקביל, נתניהו כינס את ראשי הקואליציה על מנת לשקול סנקציות נגד אמסלם ונגוסה.
לאחר "המרד" של שני חברי הליכוד, יחסי הכוחות בין האופוזיציה לקואליציה עומדים על 59 חברים לכל צד. בשל כך ההכרעה עברה לפתחו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן - שהודיע לליכוד כי לא יתמוך בחוק.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להצבעה בפתח ישיבת סיעת הליכוד ואמר: "אני מצפה מכל אלו שהצהירו שהם בעד החוק גם להצביע בעדו". ראש הממשלה הוסיף כי הצבעה נגד החוק היא התייצבות לצד אלו שתומכים בטרור.
חבר הכנסת אביגדור ליברמן, אליו מופנית מרבית תשומת הלב, כבר הודיע בעבר שלא ייתמוך בחוק, אבל אם אכן ייעשה כך, הוא יוצג כמי שהפיל את ההצבעה ובכך למעשה "הציל" את חברי הכנסת הערבים. בדיוק בשל סיבה זו, החליט ראש הממשלה לעלות את החוק להצבעה בכל מקרה.
שלושת חבר הכנסת הערבים: זועבי, זחאלקה וגטאס הם אלו שגרמו להעלאת החוק להצבעה, לאחר שנפגשו עם משפחות המחבלים במזרח ירושלים בשיא גל הטרור. הצעת החוק כבר אושרה בוועדת השרים לחקיקה, אך לשם העברתו במליאת הכנסת יצטרכו לערוך בו שינויים.
הסיבה לאי התמיכה של "ישראל ביתנו" וליברמן בחוק נעוצה בשורת החוקים שביקשה המפלגה להעביר - אך זכו להתנגדות של הקואליציה. בעבר ליברמן אף טען כי הצעת החוק ה"מרוככת" שתועלה היום להצבעה היא: "מסך עשן ריק מתוכן שמפזר ראש הממשלה על מנת להסתיר כניעתו לטרור". ליברמן הוסיף אחר הצהריים כי אם לא תתמוך אם ירצו שישראל ביתנו תתמוך בחוק ההשעיה, דורש מהקואליציה לתמוך בהצעות חוק שלנו-אין מתנות חינם. יתנו יקבלו, לא יתנו לא יקבלו.