היסטוריה: ישראל תייצא גז לאירופה‎ (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
מה יעלה בגורל המתווה? | צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות

כך מגן נתניהו על הסכם הגז בבג"ץ: היום (שני) נחשף התצהיר של ראש הממשלה - ושר הכלכלה - בפני בג"ץ, שדן באישור מתווה הגז השנוי במחלוקת. נתניהו, שצפוי להעיד בקרוב גם בעצמו בפני השופטים, הצהיר במסמך כי החליט להפעיל את סעיף 52 ולאשר בעצמו את המתווה - תוך עקיפת הממונה על ההגבלים - כי "לאחר שקילה ממושכת וזהירה של כלל השיקולים, החלטתי לעשות שימוש בסמכותי ולהעניק פטור למספר הגבלים עסקיים". נתניהו הבהיר כי בניגוד לטענות המתנגדים, השיקולים הביטחוניים הם אמיתיים ומצדיקים את אישור המתווה בהליך החריג.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נגד המתווה הוגשו חמש עתירות. בין העותרות: התנועה לאיכות השלטון, המחנה הציוני ומרצ. העותרים טוענים כי ההחלטה לאשר את המתווה התקבלה ללא סמכות, והיא אינה סבירה ואינה מידתית, בעיקר ככל שמדובר על הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים. בתגובה, המדינה ביקשה להגיש את התצהיר של ראש הממשלה ולאפשר לו להתייצב בפני השופטים - הליך שככל הנראה יתרחש השבוע. מלבד הביקורת על שימוש בסעיף 52, העותרים טוענים כי מחיר הגז כפי שנקבע במתווה גבוהה מדי. חלק מהגופים שעתרו לבית המשפט מנמקים את עתירתם בכך שמחיר הנפט בעולם צונח, מה שלא יאפשר למכור את הגז - כך שניתן יהיה לפתח גם את מאגר לוויתן.

"השתכנעתי כי קיים צורך חיוני בחילוצו המהיר של משק הגז הטבעי בישראל מהקיפאון אליו הוא נכנס, בעקבות החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר לחזור בו מטיוטת הצו המוסכם שגובש עם בעלי הזכויות בחזקות 'תמר' ו'לוויתן'", הוסיף נתניהו. "עיכוב משמעותי בפיתוח החזקות והרחבתן עלול למיטה שיקול דעתי לגרום לפגיעה משמעותית בביטחון המדינה וביחסי החוץ שלה, ולמנוע ממדינת ישראל מלמצות הזדמנויות בלתי חוזרות הניצבות בפניה בעת הנוכחית".

עוד הדגיש ראש הממשלה בפנייתו כי מאז אישור המתווה נפתחו מספר הזדמנויות בינלאומיות שחיזקו את יחסי החוץ: "עיכוב בפיתוח החזקות יותיר את המדינה עם אסדת גז טבעי אחת בלבד, שמאוימת מבחינה ביטחונית ללא כל חלופה". עוד טען נתניהו כי המצב הנוכחי מסכן את ביטחון המדינה והביטחון האנרגטי: "תקלה או פגיעה במערכת הפקת הגז ממאגר תמר עלולים להוביל לפגיעה קשה באספקת החשמל בישראל ובביטחונה". כזכור, בעדותו בפני ועדת הכלכלה הצהיר נתניהו כי האסדה הותקפה בעבר.

יענה לקריאת הרצוג? (צילום: חדשות 2)
"קיים צורך חיוני במתווה". נתניהו | צילום: חדשות 2

"נותרתי בעמדתי כי קיים צורך חיוני"

כמו כן הדף נתניהו את הטענות לפיהן המתווה הוא מונופול אסור: "הקיפאון במשק הגז הטבעי היה מנציח מונופול בתחום לשנים רבות, מונע התפתחות של תחרות ומנציח את הריכוזיות". לדבריו, המתווה יחייב למכור חלק מהאחזקות במאגרי הגז, יאפשר להכניס משקיעים נוספים ויוביל לתחרות בעתיד. נתניהו ציין כי בהתאם לנהלים, הוא התייצב בפני ועדת הכלכלה ופירט בפניהם את השיקולים המשמעותיים: "קראתי בעיון רב את עמדת רוח חברי הוועדה, אולם לא השתכנעתי כי עליי לשנות מעמדתי - נותרתי בעמדתי כי קיים צורך חיוני, הן מבחינה ביטחונית והן מבחינת יחסי החוץ של המדינה, לעשות שימוש בסמכותי ללא עיכוב נוסף".

"הגעתי למסקנה כי אין חלופה תחרותית ואמיתית", הדגיש ראש הממשלה. "אבקש לדחות את הטענה - שאינה נכונה - כאילו שיקולי הביטחון ויחסי החוץ עליהם ביססתי את החלטתי היו שיקולים מלאכותיים, שהועלו אך ורק לצורך הפעלת הסמכות". כראיה לכך הדגיש מספר התפתחויות בינלאומיות שלדבריו נובעות מאישור המתווה: הדיונים בנושא הגז עם קפריסין ויוון, לצד המגעים לייצוא גז לטורקיה ולמצרים ושיחות בנושא עם סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. "לא הייתי עושה שימוש בסמכותי לו הייתה מוצגת חלופה ריאלית אחרת", ציין, "כל חלופה אחרת שהוצגה היא תיאורטית ולבתי ישימה בלוח זמנים שייתן מענה לצרכים הרבים שמקדם המתווה".

בהמשך הודה ראש הממשלה כי מדובר בהליך חריג אך חוקי, שמתבקש מטעמי חוץ וביטחון. "זהו אינו הסדר אידיאלי, אך הוא הכרחי בעת הזו", הוסיף, "לא ניתן היה להשיג את כל התנאים ששאפנו אליהם". כמו כן הבהיר ראש הממשלה כי לא היה ניתן להגיע למתווה ללא הסדרת היציבות - כלומר ההתחייבות שלא לשנות את המתווה בתוך כעשר שנים: "הנושאים שהוסדרו בפרק זה הם אלו שממילא קיימת סבירות גבוהה שהממשלה לא תבקש לבצע בהם רפורמות משמעותיות נוספות בשנים הבאות, וקיימים סייגים רבים ליציבות ואין מדובר בהקפאת הרגולציה".

בסוף דבריו ביקש נתניהו לשכנע את השופטים בנחיצות אישור המתווה: "אני סבור שללא המתווה, על כל רכיביו העיקריים, ייגרם נזק של ממש לביטחון המדינה וכלכלתה ויוחמצו הזדמנויות משמעותית בתחום יחסי החוץ שלה. מבחינתי אין מתווה ריאלי אחר".