נתניהו, כנסת (צילום: חדשות 2)
ערך שינויים בחוק הדחוף | צילום: חדשות 2

תיקוני בזק בחקיקת הבזק: זמן קצר לאחר העונש החמור שניתן לחברי הכנסת הערבים שפגשו את משפחות המחבלים - בין חודשיים לארבעה חודשי השעייה - הסכימו בקואליציה על שינויים בחוק להשעיית חברי כנסת שראש הממשלה נתניהו שואף לקדם. לאחר שחברי הכנסת של יהדות התורה התנגדו לנוסח המקורי שדיבר באופן רחב על "התנהגות בלתי הולמת", סוכם כי השעיית חברי הכנסת תתאפשר רק בשלושה מקרים: תמיכה בטרור, ביקור במדינת אויב ושלילת ישראל כיהודית ודמוקרטית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חברי הכנסת של יהדות התורה הביעו היום חשש כי החוק יופנה נגדם, ואז "לא יהיה מי שיגן עלינו". ח"כ ישראל אייכלר טען כי על נציגי השמאל והערבים "יהיה מי שיגן, אבל לנו אין הגנה כזו". בשל כך הוחלט בקואליציה לחדד את הניסוח, על מנת להשיג את תמיכתם. גם סיעת ישראל ביתנו הודיעה כי תתמוך בהליך - ותוך כדי כך מתחה ביקורת על הליכוד, שסירב לתמוך בהצעות דומות מצידם. 

היום אישרה הנהלת הקואליציה את חוק ההשעיה שיזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והוא עתיד לעלות להצבעה בתוך כשבועיים. החוק יאפשר להדיח או להשעות חבר כנסת ברוב של 90 ח"כים. "חייבים לשמור על סייגים וכללי התנהגות בסיסיים", אמר ראש הממשלה, "דמוקרטה חייבת להגן על עצמה". על פי ההערכות, גם אם החוק שנתניהו מקדם יעבור - לא יעלה בידו להרחיק את חברי הכנסת של בל"ד, מכיוון שרוב סיעות האופוזיציה יתנגדו להליך ולא יספקו לו את מספר הקולות הדרוש.

לא יהיו בכנסת הבאה. זועבי וזחאלקה (צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות)
תמיכה לחוק נגד הח"כים הערבים | צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות

האם יוקפא שכרם של הח"כים המושעים?

מדובר למעשה בתיקון לחוק יסוד הכנסת, שלפיו חברי הכנסת לא יוכלו להשעות ח"כ אחר, אלא בעקבות קובלנה שהוגשה נגדו באישורם של 61 חברים, או באישורם של שלושה רבעים מחברי ועדת הכנסת. על מנת לאשר את השעיית הח"כ ללא דיון בוועדה, יצטרכו הח"כים לגייס רוב של 90 חברים. בניגוד להשעיה שנקבעת על ידי היועץ המשפטי לממשלה, בעקבות קובלנות, השעיה שהתקבלה על ידי המליאה תכלול גם הקפאת שכר. תקופת ההשעיה תקבע בהתאם להחלטת הוועדה וזאת אם נקבע שחבר הכנסת "אינו ראוי לכהונתו מחמת התנהגות שאינה הולמת את תפקידו".

במפלגת "ישראל ביתנו" הודיעו כי המפלגה תתמוך בכל חוק שיגביל את פעילותם של המסיתים ותומכי הטרור בכנסת. "נתמוך בכל חוק שימנע מהם להתמודד לכנסת בבחירות הבאות", הבהיר יו"ר המפלגה ליברמן. "בניגוד לנתניהו, עמדת 'ישראל ביתנו' היא תמיד עקרונית ועניינית ולא פוליטית ואישית כמו אצל רה״מ שהנחה את חברי הקואליציה להתנגד לחוקים דומים שהציעה ישראל ביתנו רק לפני כמה שבועות".

לעומת זאת, במפלגת "יש עתיד" הביעו התנגדות להצעת החוק: "החוק הזה הוא בדיוק מה שהם תכננו שיקרה כדי שיוכלו להמשיך ולהשמיץ את מדינת ישראל.  יש עתיד מתנגדת לחוק מכיוון שהוא חוק לא דמוקרטי ולא חוקתי ובעיקר משחק לידיהם של חנין זועבי וחבריה . יש עתיד תקדם במסגרת חוק הטרור את האפשרות להגדיר מעשים כגון אלה של הח"כים הערבים כעבירה על החוק".  

בדיון סוער במליאה, במהלכו נדחו הצעות אי האמון נגד הממשלה, הסביר נתניהו מדוע החוק דרוש - ותקף שוב את הח"כים הערבים שנפגשו עם קרובי המחבלים: "לא נקבל מעשים כאלה מתוך הבית הזה, יש לנו כבוד לאומי". נתניהו הוסיף כי "איננו מוכנים לקבל מצב שבו חברי כנסת יתמכו במשפחות של רוצחי אזרחים ישראלים ויעמדו דום לזכרם של אלו שרצחו את ילדינו". ראש הממשלה הצהיר: "יש גבול! יש דבר כזה שנקרא כבוד לאומי. אתם יכולים לתאר מצב שחברי פרלמנט בבריטניה היו עומדים דום לזכר ג'ון הג'יהאדיסט? שבקונגרס היו עומדים דום לזכרם של הרוצחים בקליפורניה? אנחנו איננו מוכנים לקבל את זה ולא נקבל את זה".

הרצוג (צילום: Isaac Harari  / Flash 90)
הביע התנגדות להצעת החוק. הרצוג | צילום: Isaac Harari / Flash 90

הרצוג הזהיר מהצעת החוק: "מדרון חלקלק"

נאומו הופרע בקריאות ביניים רבות וצעקות, בהן "פאשיסט", "תפסיק להסית" ו"גזען". גם במחנה הציוני התפרצו לדבריו של נתניהו. זחאלקה הוצא מהדיון, גם ח"כ חנין זועבי נקראה לסדר וכך גם חברי כנסת מהליכוד שמחו כנגדם. גם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין חרג מהממלכתיות ואמר בחריפות לזחאלקה: "הסיבה היחידה שאתה נמצא באולם זה שזה משכן דמוקרטי".

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג השיב והביע התנגדות להצעת נתניהו להשעיית הח"כים הערבים: "גם אני וגם חבריי סולדים מעומק הלב מהמעשים של סיעת בל"ד. הם חצו קווים אדומים, אבל בין זה לבין הפרת כללי היסוד של התנהלות הכנסת יש מרחק - אלו שיהפכו למדרון חלקלק בו יעיפו ח"כים מימין ומשמאל". הרצוג הוסיף: "חובה עלינו לשמור על כללי משחק הוגנים ולשמור על המעטפת, מכיוון שכבר היום יש כלים לטפל בתופעה הזו".