פרשת הירי במחבל לא דועכת - ואיתה חילופי ההאשמות: שר הביטחון משה (בוגי) יעלון התייחס הערב (שני), בנאום בכנסת לסערת החייל היורה בחברון ויצא כנגד המחאה הציבורית למען החייל החשוד ברצח. "מה שקרה בחברון הוא אירוע חמור", הסביר. שר הביטחון שלח גם חצי ביקורת לעבר אלו שמבקרים את ההחלטה לחקור את החייל ואמר כי "החייל שירה סרח, הוא איננו גיבור". במקביל נערכת היום הפגנת תמיכה בחייל בעיר בית שמש - שחשפה בפרסומים את זהותו למרות צו איסור הפרסום - ועשרות הגיעו על מנת לקרוא לשחרורו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

יעלון התייחס גם לביקורת המופנית לעבר מערכת הביטחון לפיה צה"ל לא היה חוקר את המקרה אילולא צילום הוידאו: "מה שגרם לתחקיר האירוע זה לא סרטון 'בצלם', מי שהחליט להעביר את העניין מהטיפול הפיקודי הראשוני ולטיפול של חקירת מצ"ח וחקירה פלילית זה מפקד החטיבה, שסיכם את התחקיר הראשוני של האירוע עוד לפני שהסרטון פורסם".

"בלי להיכנס לפרטים, המפקדים שנכחו הבינו שיש פה אירוע חמור. של חייל שסרח. ולכן כבר מיד ברמת הפלוגה, ברמת הגדוד והחטיבה, היה תחקיר ראשוני כבר ביום חמישי, שהשורה התחתונה שלו הייתה דיווח לרמות הממונות", הוסיף שר הביטחון. "אנחנו לא כמו הצד השני שאיננו מגנה טרור. אצלינו שמישהו סורח אנחנו מעמידים את הדברים מיד במקומם. לכן ההתלהמות הזו והוצאת המידע השקרי וההתקפות על הרמטכ"ל - רבותיי, מה אתם רוצים פה? צבא מתבהם? צבא שאיבד עמוד שדרה מוסרי? אני גאה על זה שהמ"פ הצביע על זה שזה אירוע חריג".

"מי שסרח צריך לתת את הדין. מה יהיה סופו של החייל שסרח", הדגיש השר - שמתח ביקורת על חבריו הפוליטיקאים שקראו להחמיר את נהלי הירי: "האמירות האלה מבלבלות את החיילים באשר הם. אח"כ אנחנו נבדוק אם יש קשר בין ההתלהמות ברשת ואמירות של פוליטיקאים לזה שהחייל החליט לעבור על החוק. על ערכי המוסר שלנו ועל הוראות הפתיחה באש". על ההליך נגד החייל אמר: "תמיד העדפתי טיפול פיקודי, אבל ברגע שזה חוצה רף מסויים זה עובר למישור הפלילי וזה לצערי המקרה הזה. זו העת לתמוך במדיניות הממשלה ופעילותה נגד הטרור".

הפגנת התמיכה בחייל, היום
הפגנת התמיכה בחייל, היום | צילום:

משפחת החייל: "די להפקיר את הילד"

משפחת החייל הגיבה בזעם לדבריו של שר הביטחון ואמרה: "צר לנו ששר הביטחון ממשיך בקו שבו החל ביום חמישי עוד לפני שהבן שלנו מסר גרסה ראשונה - ובמקום לתת גיבוי ללוחם או לכל הפחות לאפשר ניהול הליך הוגן ונקי מכל השפעה - ממשיך השר יעלון לנהל את קמפיין ההרשעה שלו על גבו של בננו, שנקלע לסיטואציה מורכבת בזירת פיגוע".

עוד טענה משפחת החייל כי "מדאיג אותנו מאוד שהקרבות הפוליטיים ישפיעו על זכותו של הבן שלנו לפחות להליך הוגן - הוא היה שם בשליחות עם ישראל כולו ואנו מבקשים משר הביטחון לחדול מהרשעתו הפומבית כשהחקירה בעיצומה. זה פוגע בילד, זה פוגע במשפחה, זה פוגע בהליך התקין. איזה שופט צבאי יכול להתעלם ממסע השיסוי הזה בבן שלנו בבואו לדון בעניינו. אנא, די להפקיר את הילד".

במקביל לחילופי הדברים בכנסת, בבית שמש התקיימה הפגנת תמיכה בחייל. להפגנה שאורגנה על ידי עיריית בית שמש עצמה, שמוקדם יותר הביעה תמיכה בחייל באופן מוצהר, הגיעו כ-150 בני אדם. המפגינים נשאו שלטים עם מסרים אוהדים, כשחלקם הופנו למשפחת החייל: "בית שמש אוהבת, מחבקת ותומכת".

דבריו של יעלון מגיעים לאחר שאתמול תקף את השר בנט שתמך בחייל החשוד. "בימים האחרונים האחרונים מנהלים שרים וחברי כנסת חסרי אחריות, מסע שיסוי והסתה חסר תקדים בחומרתו נגד צה"ל, הרמטכ"ל וכלפי מפקדים בכירים", כתב שר הביטחון בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו.

נפתלי בנט (צילום: חדשות 2)
לא נרתע מהביקורת. בנט | צילום: חדשות 2

"במקום אחריות לאומית הם מפגינים הפקרות שאין כדוגמתה, מטעמים פוליטיים וציניים, גם במחיר של פגיעה בצה"ל, בחייליו ובמפקדיו, כמו גם פגיעה בחוסן הלאומי של מדינת ישראל. במסע ההתלהמות הזה לא צה"ל עומד בראש מעינייהם, וגם לא חוסנו, אלא שיקולים פופוליסטיים וטוקבקיסטיים", הוסיף.

בנט, מצידו, השיב לביקורת ואמר בישיבת סיעת הבית היהודי: "לא אתייחס למתקפות האישיות נגדי של שרים מסוימים מרגע שהבעתי את עמדתי. שיתקפו אותי, אני אסתדר, אבל שיגבו את החיילים. הלוחמים שומרים עלינו ומגיע להם שנשמור עליהם. הסיפור הוא לא בנט ולא בוגי ואפילו לא החייל הספציפי הזה".

משפחת החייל נגד יעלון
משפחת החייל נגד יעלון | צילום:

בנט הוסיף כי "הסיפור הוא אנחנו – כחברה ישראלית: האם חייל בשדה הקרב, שאולי עשה טעות ואולי לא – יכול להפוך להיות אויב האומה ולקבל גינויים מצמרת המדינה תוך שעות מרגע פרסום סרטון חלקי ביוטיוב של בצלם? האם חייל שהיה עד לפני אתמול חייל מצטיין, יכול להפוך להיות מובל באזיקים כאחרון הפושעים? האם מישהו באמת מאמין שניתן להעמיד חייל על אשמת רצח? אני מצפה שסעיף הרצח עליו דובר, ירד מיד מסדר היום. הוא אות קלון עבורנו כמדינה. אני רוצה להביע את הערכתי לרמטכ"ל, שעושה עבודת קודש בימים ביטחוניים קשים. הצבא מחוץ  לכל ויכוח, וכך יישאר".

דפנה ליאל, עזרי עמרם ועופר חדד השתתפו בהכנת הידיעה.