יממה לאחר שפורסם מינויו של וויליאם שאבאס, שיעמוד בראש ועדת החקירה למבצע בעזה מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם, הוא מודה בריאיון מיוחד לחדשות 2 כי "ישנם הרבה מקרים של מוסר כפול באו"ם".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את הדברים אמר שאבאס כשעומת עם שאלת המתקפה האמריקנית בעירק, ההתקפה הרוסית בצ'צ'ניה והצבתם של כוחות נאט"ו בלוב, כשאלפי אזרחים חפים מפשע נהרגו בסכסוכים הללו ולא נפתחה אפילו חקירה בינלאומית אחת, כשנגד ישראל נערכו שתיים בתוך שש שנים. "את העובדה שלא נערכו חקירות בעניין מעשי זוועה מסוימים באזורים מסוימים עם סכסוכים אלימים ברחבי העולם אפשר להסביר על ידי המאזן הפוליטי וכוחן היחסי של השחקניות", אמר שאבאס. "זה מצער מאוד, אבל זה המצב".

במהלך הריאיון, נשאל יו"ר ועדת החקירה האם הוא מגדיר את חמאס כארגון טרור, אך התחמק מלספק תשובה חד-משמעית בנושא: "לא יהיה הולם מצדי לענות על שאלה כזאת. יש צורך לפתוח דף חדש ולחקור את הסוגייה בדרך הניטרלית והאובייקטיבית ביותר".

מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
"עדיף שישראל תשתף פעולה". ארכיון | צילום: רויטרס

"עדיף שישראל תשתף פעולה עם חקירת הוועדה"

לגבי סוגיית חקירת הארגון, הוא השיב: "איני יכול לומר לך כיצד תפרש הוועדה את המנדט שלה, משום שאני רק חבר אחד בוועדה ועוד לא נועדתי עם שאר החברים. נצטרך להסכים על פרשנות".

שאבאס התריע כי עדיף שישראל תשתף פעולה עם חקירת הוועדה, משום ש"ההאשמות שהוצגו נוגעות במידה רבה בשימוש בכוח, הפגיעה והמידתיות שבפגיעה וזיהוי המטרות הצבאיות".

הוא אומר כי ישראל התייחסה בעבר לנושא והדבר מצוי בשיח הציבורי. "ישראל פרסמה הצהרות ואמרה כי היא פועלת מתוך הגנה עצמית ואינה יורה על אזרחים. זה עניין אחד לומר את הדברים ועניין אחר הוא לבחון מקרים פרטניים ולבדוק האם ההצהרות אכן מדויקות. האינטרס הישראלי הוא למסור את הגרסה לאירועים". הוא הדגיש כי אם ישראל לא תעשה כן, "תיווצר תמונה חד-צדדית של האירועים, לצערי".

מוקדם יותר היום התייחס שאבאס להשקפותיו. בריאיון לחדשות 2 Online הוא אמר כי "כמו כולם, יש לי עמדות באשר להיבטים שונים של העתיד של ישראל ופלסטין, והדרכים להשיג שלום וצדק. זה לא אומר שאני לא יכול להעריך עובדות ולהגיע למסקנות משפטיות קפדניות, חסרות פניות והוגנות".

 "אני יכול להבטיח לכם שאני לא אנטי-ישראלי, אבל זה לא אומר שאין לי דעה בנוגע לחלק מהאנשים בממשל הישראלי לאורכן של השנים. למי אין? לכל אחד בישראל יש דעות בנושא. ההאשמות שהושמעו נאמרו בהקשר מסוים וכך צריך לראות אותן. כמו שאמרתי, הייתי בישראל במספר הזדמנויות, הרציתי באוניברסיטאות ואני חבר בוועדת עורכים של כתב עת משפטי ישראלי, לכן לא הייתי עושה דברים כאלה אם הייתי אנטי-ישראלי".