מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
ההרס ברצועת עזה, ארכיון | צילום: רויטרס

ארה"ב ומדינות מערביות נוספות מפעילות לחץ על מנת למנוע מבית הדין הבינלאומי בהאג מלפתוח בחקירת אירועי מבצע "צוק איתן" בעזה - כך טענו פקידי משפט בכירים לשעבר שצוטטו ב"גרדיאן" הבריטי. הדברים מתפרסמים על רקע הדיווחים על הידרדרות ביחסים בין וושינגטון וירושלים, שנראה שלא מפריעים להמשך הפעילות הדיפלומטית המשותפת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח בעיתון הבריטי, בימים האחרונים עלתה האפשרות שבית הדין יבחן את הפעולות של שני הצדדים - צה"ל והחמאס, והדבר עורר עניין רב במסדרונות בהאג. לחקירה כזו עלולה להיות השפעות מרחיקות לכת, מאחר ולא תבחן רק פשעי מלחמה שבוצעו לכאורה על ידי שני הצדדים, אלא גם עשויה להתייחס לנושא ההתנחלויות בגדה המערבית.

ההססנות של בית הדין נובעת בין היתר משום שאף מעצמה לא תמכה בו באופן מלא. רוסיה, סין והודו לדוגמה סירבו בעבר לחתום על אמנת הארגון. ישראל וארצות הברית חתמו על האמנה בשנת 2000, אך בהמשך נסוגו. התמיכה הדלה בבית הדין הפכה אותו ל"חסר שיניים", והדרישה האמריקנית הופכת בשל כך למהותית להמשך שרידותו.

האו"ם מתכוון להמשיך בחקירה

בימים האחרונים מופעל מכבש לחצים בינלאומי שנועד לגרום לבית הדין להתרחק ככל האפשר מהנושא הנפיץ, שגורם לחילוקי דעות גם בתוך משרד התובע עצמו. עורך הדין הצרפתי שייצג את הפלסטינים מול בית הדין, ז'יל דברס, טוען כי "הלחץ מופעל על פת"ח, חמאס וגם על משרד התובע".

במקביל, מועצת זכויות האדם של האו"ם מתכוונת להמשיך בחקירת אירועי מבצע "צוק איתן". יו"ר ועדת החקירה פרופ' וויליאם שאבאס, טען אתמול כי ימשיך לפעול גם אם ישראל תבחר שלא לשתף עמו פעולה כפי שהצהירו על כך שרים בכירים. בשיחה עם חדשות 2 Online סירב להתייחס להתבטאויותיו בעבר נגד ראש הממשלה נתניהו ואמר כי הוא מעדיף "להשאיר את הנושא מאחוריו".

"הוועדה עוד לא התחילה את עבודתה", אמר אתמול שאבאס. "מתי שנקבל באו"ם את האישור הסופי, נקווה שזה יהיה בקרוב מאוד, נתחיל את העבודה שלנו. מאוד חשוב שנבוא לישראל, אבל ביקור כזה לא יהיה חשוב אם הרשויות בישראל לא ישתפו איתנו פעולה, למרות שאני מקווה שהן כן ישתפו פעולה".

שאבאס החליט שלא לפסול עצמו מלעמוד בראש צוות החקירה, זאת למרות שנחשף כי מתח ביקורת חריפה על ישראל והתנהלותה בשנים עברו. כך לדוגמה, אמר בכנס בשנת 2010 כי "גולדסטון לא יחזור לישראל, כנראה שהוא לא יכול מחשש לביטחונו. מסקנת הדוח הוא שעופרת יצוקה הייתה פעולת ענישה כדי להעניש את תושבי עזה. זו לא מסקנה בלתי סבירה אם רואים את האנשים המסכנים שם".