ציר הרשע מתהדק? אירן הודיעה כי תתרום 25 מיליון דולרים למפלגת הצדק והפיתוח שבראשה עומד ראש הממשלה הנוכחי, רג'ב טאיפ ארדואן, לקראת הבחירות הבאות בטורקיה בעוד כשנה - כך מדווח עיתון ה"טלגרף" הבריטי. הצעד האירני צפוי להעלות את מפלס הדאגה בישראל, מחשש שארדואן מתכוון לנטוש לחלוטין את המדיניות הקודמת של טורקיה ולאמץ מדיניות איסלאמית נוקשה.

"לפי פרטי המשא ומתן בין הצדדים שידועים כעת, התרומה האירנית תשמש את ארדואן בקמפיין שינהל עבור הבחירות שיערכו בשנה הבאה", טוענים גורמים במערב. התשלום הראשון יהיה של 12 מיליון דולרים, ו-13 המיליונים הנותרים יתקבלו בהמשך השנה.

בינתיים מכחישים גורמים בממשלה הטורקית שקיבלו תרומה כלשהי מאחמדינג'אד, אולם עם זאת, ברור כי ארדואן ינסה להיבחר לכהונה נוספת על סמך הצלחתו הגדולה במשאל העם שנערך השבוע. הממשלה הנוכחית ממשיכה לטעון בתוקף שהרפורמות בחוקה נועדו לקרב את המדינה לאיחוד האירופאי, על אף שגורמים שונים מתריעים כי מטרתם של התיקונים בחוקה היא לחזק את כוחו של ארדואן.

"ההסכם בין אחמדיניג'אד למפלגתו של ארדואן מדאיג מאוד", הזהירו דיפלומטים במערב בשיחה עם העיתון הבריטי, והוסיפו: "החשש הוא שטורקיה מתקרבת יותר ויותר לגוש האיסלאמי". בין הגופים הנוספים בהם תומכת אירן ניתן למצוא בין היתר את ארגון ה-IHH, שאחראי למשט הטורקי שהגיע לחופי ישראל.

ניצחון חשוב לארדואן במשאל העם

ארדואן ואחמדינג'אד, ארכיון (צילום: טלגרף)
מהדקים יחסים. ארדואן ואחמדינג'אד | צילום: טלגרף

58% מתוך 50 מיליון הטורקים שצעדו ביום ראשון לקלפי הצביעו בעד שינוי החוקה והכנסת הרפורמה של ראש הממשלה ארדואן. "טורקיה עברה סף היסטורי בהצבעה", אמר ארדואן לאחר היוודע תוצאות משאל העם. "תומכי הממשל הצבאי הם שהצביעו נגד הרפורמות", הוא הוסיף.

הדיון החברתי סביב אישור הרפורמות הפך בשבועות האחרונים לזירת התנגחות בין הממשל הפרו-איסלאמי לאופוזיציה, שמנסה לשמור על אופייה החילוני של טורקיה. הסקרים שהוצגו ימים לפני המשאל נטו לטובת ארדואן, למרות שסקרים שנערכו קודם לכן ניבאו תוצאות צמודות. ארדואן הצהיר כי הוא רואה בתוצאות המשאל כ"מבחן תמיכה" של הציבור הטורקי בממשלתו, ובמפלגת הצדק והפיתוח שבראשה הוא עומד.

מדובר ב-26 שינויים בחוקה, שמטרתם בסופו של דבר להחליש את כוחו של הצבא ולהכפיפו למשטר האזרחי. כאן גם טמונה המחלוקת, משום שהאופוזיציה התנגדה למהלך. השינויים בחוקה קוראים גם לשינוי מבנה בית המשפט החוקתי והרכב השופטים בבית המשפט העליון. על פי ההצעה - גוף ממשלתי יפקח על בית המשפט, מה שיפחית את סמכותו של בית המשפט.