"כמו כולם, יש לי השקפות באשר להיבטים שונים של העתיד של ישראל ופלסטין, והדרכים להשיג שלום וצדק. זה לא אומר שאני לא יכול להעריך עובדות ולהגיע למסקנות משפטיות קפדניות, חסרות פניות והוגנות". כך אמר הבוקר (ג') בריאיון לחדשות 2 Online פרופסור פרופ' וויליאם שאבאס, שמונה לעמוד בראש ועדת מועצת זכויות האדם של האו"ם לחקירת המבצע בעזה, לאור הביקורת נגדו בישראל, לאור התבטאויותיו בעבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מה אתה חושב על ראש הממשלה בנימין נתניהו?

"נשיאת מועצת זכויות האדם של האו"ם מינתה אותי אחרי התייעצות עם ישראל, הם קיבלו הודעה מוקדמת על המועמדים".

האם אתה אנטי-ישראלי?

"אני יכול להבטיח לך שאני לא אנטי ישראלי אבל זה לא אומר שאין לי דעה בנוגע לחלק מהאנשים בממשל הישראלי לאורכן של השנים, אבל למי אין? לכל אחד בישראל יש דעות בנושא אבל זה לא הופך אותך לאנטי ישראלי, להיות ביקורתי כלפי חלק ממנהיגי ישראל לאורך השנים בישראל. ההאשמות שהושמעו נאמרו בהקשר מסוים וכך צריך לראות אותן. כמו שאמרתי, הייתי בישראל במספר הזדמנויות, הרציתי באוניברסיטאות ואני חבר בוועדת עורכים של כתב עת משפטי ישראלי, לכן לא הייתי עושה דברים כאלה אם הייתי אנטי ישראלי".

"עכשיו כשהוועדה יוצאת לדרכה, זה לא ראוי שאדבר על הנושאים האלה. אולי התבטאתי בעבר, אבל עכשיו כשהוועדה יצאה לדרך, אני לא רוצה להתחיל לעשות את זה, אני אגיד מה אני חושב כשהדו"ח יתפרסם".

האם אתה חושב שהחמאס הוא ארגון טרור?

"ובכן, אני לא חושב שכדאי שאצא בהצהרות כאלה בנקודה הזו, אני צריך לפגוש עם שאר חברי הוועדה ונוציא דוח. במונחים של מה שקורה בנוגע לסוגיות האלה בישראל עכשיו, אני לא עומד לצאת בהכרזות עכשיו , אלא כשהדו"ח יתפרסם".

"גם חללי צוק איתן לא היו בבית" (ארכיון) (צילום: רויטרס)
לוחמי צה"ל מחוץ לרצועה | צילום: רויטרס

האם ישראל ביצעה בעבר פשעי מלחמה?

"כל מה שאני יכול לעשות זה להפנות אותך לדוח ועדת גולדסטון שפרסמה מספר המלצות, כולל קריאה לחקירה מפורטת יותר בנוגע להאשמות על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות - חקירה שצריך לבצע ובמצב האידיאלי זו חקירה שצריכה להתבצע על ידי בית הדין הבינלאומי. לכן, כל מה שאני יכול לעשות זה להפנות אותך לדוח גולדסטון".

"הנושא של ירי רקטות לעבר מטרות אזרחיות הוא לא נושא סבוך בחוק הבינלאומי, ואני חושב שנדון בזה בדוח הוועדה. מובן שזהו נושא מאוד מרכזי בדיון על הבעיה מפני שישראל הגנה על עצמה ויש לה את הזכות לפעול כדי להגן על עצמה בנסיבות מסויימות, ולכן אלו סוגיות הליבה שבהן הדוח יתרכז. אני חושב שזה ברור שהוועדה תיאלץ לדון בזה ולהתמודד עם זה, אבל אני חושב שזה לא ראוי מבחינתי לדבר על הנושאים האלה בנקודה הזו".

מה המסר שלך לישראל?

"אני רוצה להבטיח לכולם, אני לא אנטי ישראלי בשום דרך ומה שאני מתכונן לעשות זה להכין את הדוח השימושי ביותר שיוכל לתרום ליותר צדק ושלום במדינה ושאהיה בלתי תלוי ואובייקטיבי. אני מקווה שכולם בישראל ישתפו פעולה עם הוועדה מפני שזה חשוב לבחון כראוי את השאלות האלה - את הטענות להגנה עצמית ואת עמדת הקורבן".

"אני משתמש במונחים האלה רק כי זה לא ראוי מבחינתי לנקוט בעמדה רשמית וכדי לבחון את הסוגיות האלה כראוי, זה חשוב מאוד זה חשוב ש... לא הייתי אומר רק את הצד הישראלי בסיפור מפני שמדובר במספר אנשים, כמובן, אנו צריכים לדעת מתי טילים או ירי ארטילרי איים על ישראל, מה האנשים שעשו את זה חשבו שהם עושים ומה הם ידעו באותם הרגעים לכן זה חשוב שנדע את המידע הזה כדי שנוכל להוציא דוח הוגן". 

מדוע פרשה אמל אלמודין, ארוסתו של ג'ורג' קלוני?

"לא היה לי קשר אישי איתה - אני יודע שהיא מונתה על ידי נשיאת מועצת זכויות האדם, היא אמרה שיש לה מחויבויות רבות אחרות והיא לא יכולה לקבל את המחויבות הזו".

"אני מקבל את זה, שמענו שהיא מתחתנת בחודשים הקרובים והרבה מאוד אנשים יהיו, גם כאלו שלא מתחתנים עם כוכבי קולנוע היו אומרים שהם לא יכולים לקבל על עצמם את המשרה הזו כי הם מתחתנים לכן, אני מקבל את זה, אני מבין שהיא אישה מאוד עסוקה, זה קשה למצוא אנשים שיעשו את העבודה הזו שיהיו זמינים בהתראה כה קצרה, שיכולו לבטל מחויבויות קודמות ומשרות אחרות, אין הרבה אנשים שיכולים לעשות את זה וזו אישה שעובדת כחברת צוות משפטי, היא חיה מיום ליום, מתרכזת בתיקים שלה, לכן אני מקבל את ההסבר שלה, אני לא חושב שיש כאן משהו נסתר או חשוד בנוגע לטענה שלה שהיא לא יכולה לבצע את העבודה, פשוט יש לה יותר מידי דברים אחרים לעשות", הוסיף.

מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
הריסות בעזה | צילום: רויטרס

אחד ממבקריך התייחס לעובדה שהשתתפת בכנס בטהרן לפני מספר שנים. מה תגובתך לכך?

"הוא התעלם מכך, או פשוט לא יודע, מה באמת עשיתי בטהרן - הראיתי סרט חדש וחשוב על משפטי נירנברג".

הביקורת על שאבאס החלה לאחר שתועד בכנס Russell Tribunal on Palestine שבו השתתף בראשית השנה שעברה, התייחס פרופ' שאבאס לסמכויות בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ואמר כי הוא היה רוצה לראות את ראש הממשלה בנימין נתניהו על דוכן הנאשמים.

בין השאר התייחס אז שאבאס לממצאי ועדת גולדסטון שחקרה את פעולת צה"ל בעזה ארבע שנים קודם לכן במסגרת מבצע "עופרת יצוקה" שבמהלכו כיהן אהוד אולמרט כראש הממשלה, ואמר כי איש מחברי הוועדה לא חזר בו מהמסקנות החד משמעיות שמצביעות על כך שבעזה בוצעו פשעי מלחמה.

על רקע הדברים, במשרד החוץ הגיבו בתקיפות לאחר שנודע כי שאבאס מונה לחקור את הנעשה בעזה וטענו כי "תוצאות הוועדה ידועות מראש, זאת לנוכח דעותיו הידועות של העומד בראשה".

הריסות ברפיח במהלך "יום שישי השחור" (צילום: רויטרס)
רפיח אחרי הפגזה | צילום: רויטרס

אמש הופנה זרקור בינלאומי לעבר הוועדה שמונתה לאחר שתחילה פורסם כי בין חבריה גם עו"ד אמאל אלמודין, משפטנית בריטית ממוצא לבנוני וארוסתו של שחקן הקולנוע ההוליוודי ג'ורג' קלוני. שעות לאחר מכן פרסמה אלמודין הודעה רשמית שבה דחתה את המינוי. "אני חשה כבוד בכך שהוזמנתי להשתתף בוועדה אך לא אוכל לקבל עליי את המינוי עקב התחייבויות קודמות הכוללות שמונה תיקים משפטיים בהם אני עוסקת", נימקה אלמודין את סירובה לקחת חלק בוועדת הבדיקה.

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv