ראש בראש. נתניהו ואובמה (צילום: Reuters)
הצהרות במחלוקת. אובמה ונתניהו | צילום: Reuters

מתיחות בין ישראל לארצות הברית סביב סוגיית הגרעין האירני: הימנעותו של הנשיא האמריקני אובמה מהצהרה פומבית כי אירן צריכה להתפרק מנשק גרעיני - "הרגיזה מאוד את הישראלים" במהלך ביקור נתניהו בארצות הברית - כך מדווח הניו יורק טיימס מפי בכיר אמריקני לשעבר ששוחח עם חברי המשלחת הישראלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעוד שישראל וארצות הברית ממשיכות בשלב זה להחזיק באותה מטרה מוצהרת - עצירת אירן מפיתוח נשק גרעיני - גורמים אמריקניים וישראליים מספרים על פערים הולכים וגוברים בין הצדדים בנוגע לסעיפי הסכם אפשרי עם טהרן.

בכיר אמריקני המעורב בגיבוש אסטרטגיית המו"מ של המערב, אמר: "הישראלים רוצים לחזור למקום שבו היו האירנים לפני עשור. אף אחד בארצות הברית לא חולק על כך בתור יעד, השאלה היא רק האם זה אפשרי והאם מוטב לשמר יכולת אירנית מצומצמת תחת השגחה צמודה, על פני התעקשות לחיסול מוחלט של היכולות הגרעיניות".

לדבריו, נתניהו נשמע כמו אדם שמתחרט על כך שלא פעל כל עוד היה יכול. "בעוד מנהיגים במערב הולכים ומכירים בכך שלאירן תישאר ככל הנראה יכולת גרעינית כלשהי, נתניהו מתעקש להציב תנאים שרוב המומחים טוענים כי אינם מציאותיים", הוסיף.

"נתניהו מודאג - האם יקלקל את החגיגות הבינלאומיות ויגיד 'אני לא חושב שזו עסקה טובה מספיק אז אני עומד לתקוף'"?, תוהה מיכאל הרצוג, תת אלוף במילואים שמכהן כעמית מחקר במכון וושינגטון למדיניות במזרח הקרוב. "אם תושג עסקה טובה, זה טוב גם עבורו. אם לא תהיה עסקה, הוא יכול לפעול לבד - אך אם יוסכם על עסקה לא טובה, מה הוא יכול לעשות? הוא במלכוד. זה הסיוט שלו".

ישראל, כמו ערב הסעודית ומדינות נוספות במפרץ, חוששת כי עסקה עם אירן תסיר את הכלי העיקרי לבלימתה מפני הפיכה למעצמה אזורית. הסרת הסנקציות לא רק שתסמל לגיטימציה חדשה לאירן, אך תאפשר לה גם לשקם את כלכלתה.

"באירופה עודדו את נתניהו להזכיר את האיום הצבאי על אירן"

ארכיון (צילום: לע"מ)
באירופה קראו לאיים כדי לסייע במו"מ? | צילום: לע"מ

האלוף במיל' עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר שעומד כיום בראש המרכז למחקרי ביטחון לאומי, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי "אם במסגרת של הסכם עתידי רוב מתקני הגרעין יישארו במקומם ופיתוח פצצה יהיה עניין של כמה חודשים - אז ההסכם יהיה רע לישראל".

"אם ההסכם יוביל לכך שהאירנים יזדקקו לעוד כמה שנים כדי להגיע לפצצה - מדובר יהיה בהסכם טוב". לדבריו של ידלין, דיון של נתניהו עם נשיא ארה"ב על מהו הסכם טוב ומהו הסכם לא טוב היה יכול להיות יעיל הרבה יותר מאשר נאום באו"ם ש"לא מסייע לנושאים והנותנים ולקובעי המדיניות מטעם המערב לעמוד על עקרונותיהם".

עם זאת, גורם ישראלי בכיר ציטט מקורות באירופה שעודדו כביכול את נתניהו להזכיר בפומבי את האיום הצבאי על אירן כאופציה שעודנה קיימת - כיוון שאמירה שכזו עשויה לסייע בהקשחת העמדות של המערב מול צוותי המשא ומתן האירניים. "האירופאים בהחלט מבינים שעלינו להפוך את האופציה הצבאית לאמינה כדי שדברים באמת יתחילו לזוז", אמר. האלוף במיל' גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי סיכם באומרו לכתבי העיתון כי: "הדבר החכם בדיפלומטיה הוא אף פעם לא להגיד 'כן' או 'לא', אלא 'כן, אבל'".  

אובמה עצר תקיפה ישראלית על אירן?

צפו בסיפורים המעניינים של 31.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
עמדו להיות מותקפים? כורי הגרעין באירן | צילום: רויטרס, חדשות

במקביל דיווח העיתון, מפי גורמים אמריקנים וישראלים, כי הנשיא אובמה שלח לישראל לפני כשנה שני שליחים - על מנת לעצור את נתניהו מתקיפה צבאית באירן. על פי הדיווח, השליחים, שנשלחו באופן בהול, הבהירו לנתניהו כי הבית הלבן לא יהיה מוכן לסבול תקיפה ישראלית באירן לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית.

השליחים הפעילו לחץ על ראש הממשלה נתניהו, לאפשר לסנקציות החדשות שהוטלו על טהרן להשפיע. גם במהלך ביקורו בישראל בחודש מרס, פעל אובמה על מנת למנוע אפשרות של תקיפה ישראלית, והבטיח שוב כי אם אירן תתקרב באמת לבניית פצצה - ארצות הברית תפעל.

המכון למדע ולביטחון בארה"ב מזהיר: פצצה אירנית עד אמצע 2014

רוחאני. מסרב לקבל את ההתפטרות (צילום: רויטרס, חדשות)
ממשיכים לפתח גרעין מתחת לפני השטח? | צילום: רויטרס, חדשות

בתוך כך, נראה שרוח גבית להצהרותיו של נתניהו מגיעה דווקא מארה"ב: נשיא ומייסד המכון למדע ולביטחון בינלאומי בארה"ב , דיוויד אולברייט, חזר על הערכתו מיולי האחרון בעדות שמסר בפני הסנאט האמריקני, לפיה אירן עשויה לפתח פצצה גרעינית עד אמצע השנה הבאה.

לדבריו, אם הצנטריפוגות האירניות ימשיכו בפעילות המתוכננת שלהן - כפי שהיה עד כה, כבר באמצע שנת 2014 תוכל אירן לייצר במהירות שתי פצצות גרעיניות מהכורים שלה המפיקים כיום אורניום ברמה נמוכה. אולברייט הגדיר את המצב הזה כ"הגעה ליכולת מסוכנת" של האירנים.

הערכתו של אולברייט לגבי המועד האפשרי לפיתוח פצצה גרעינית אירנית פורסמה כבר ביולי האחרון - ימים ספורים לפני עלייתו של רוחאני לשלטון באירן. כעת חזר עליה בפני הסנאט האמריקני - במה שעלול להוות טיעון "מנצח" עבור נתניהו, שמתכוון להמשיך וללחוץ על הקהילה הבינ"ל שלא להקל בסנקציות על אירן.