ארכיון (צילום: רויטרס)
שכונת רמת שלמה. ארכיון | צילום: רויטרס

למרות הגינויים - תוכניות הבנייה מעבר לקו הירוק מתרחבות: אחרי שאמש אושרה בנייה של עוד 1,500 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה שבצפון ירושלים, צפויה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לאשר תוכניות בנייה נוספות בשכונת גילה המצויה מעבר לקו הירוק ואף להקים שכונה חדשה שתוקם גם כן בשטח שנוי במחלוקת. כך מדווח היום העיתון "הארץ".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אמש אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים באופן סופי את הקמתן של 1,500 יחידות דיור חדשות בשכונת רמת שלמה, הממוקמת בצפון העיר. צעד זה הביא לגינוי חריף של ישראל באיחוד האירופי וארה"ב תקפה את המהלך בחריפות. ולמרות זאת, תוכניות הבנייה מעבר לקו הירוק בירושלים מתרחבות.

על פי הדיווח, ביומיים הקרובים יידונו עוד שלוש תוכניות בינוי גדולות להקמת שכונה חדשה בדרום העיר - גבעת המטוס, שתיבנה מעבר לקו הירוק. אחת התוכניות שצפויות להיות מאושרות מכילה בנייה של כ-900 יחידות דיור בשכונה ואילו אחרת צפויה לאפשר את הקמתן של 2,610 יחידות דיור חדשות - בנייה רחבת היקף שצפויה לשנות את אזור דרום ירושלים באופן משמעותי.

בתחילת החודש הבא תשוב הוועדה המחוזית לדון בתוכנית בנייה אחרת בשכונת גבעת המטוס, במסגרתה יוקם במקום אזור מלונאות גדול. תוכניות הבנייה הללו בשכונה החדשה יגרמו באופן מעשי לבידודה של השכונה הערבית בית צפאפא, המוקפת מכל צדדיה באוכלוסייה יהודית - מה שיקשה על כל ניסיון עתידי לחלק את ירושלים.

גם הבנייה ברמת שלמה שבצפון העיר שקודמה במרץ בשבועות האחרונים ואף גרמה למשבר חריף בין ישראל לארה"ב בעבר, תביא להכבדה על רעיון חלוקה של העיר ותביא למעשה להגדלת החיץ בין השכונות הערביות בצפון הבירה - שועפט ובית חנינא, לבין השכונות הערביות שבמרכז העיר. בנוסף על אלה, תדון הוועדה גם בבנייה של כ-1,200 יחידות דיור הוספות בשכונת גילה שבדרום העיר.

הבנייה תיצור גוש יהודי ענק בדרום ירושלים

שכונת גילה בירושלים (צילום: חדשות 2)
1,200 יחידות דיור חדשות. שכונת גילה | צילום: חדשות 2

הזירוז בתהליכי הבנייה בשכונות השונות בירושלים נובע ממדיניות שנוקטת הממשלה בעקבות שדרוג מעמדה של הרשות הפלסטינית למעמד של מדינה משקיפה באו"ם לפני כשבועיים. כפי הנראה, המטרה של הקמת יחידות הדיור החדשות בדרום העיר היא להביא לצירופן לשכונות היהודיות הקיימות באזור - הר חומה וגילה, ובכך לגרום ליצירת "גוש יהודי ענק" בדרום העיר, שיחצוץ בין ירושלים לבית לחם.

שר הפנים אלי ישי הביע סיפוק מהרחבת הבנייה ואמר: "משרד הפנים ימשיך לפעול למען הגדלת היצע יחידות הדיור לכלל האוכלוסיות בעיר ירושלים כמו גם בארץ כולה. אישור התוכניות מהווה צעד משמעותי וחיובי נוסף של המשרד, למען שיפור נושא הדיור, בד בבד עם חיזוקה של העיר ירושלים".

עם זאת, ההחלטה על הרחבת הבנייה בשכונות שמעבר לקו הירוק בירושלים זוכה גם לביקורת גדולה במערכת הפוליטית. חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) אמר: "ממשלת נתניהו-ליברמן לא מחמיצה שום הזדמנות להתגרות בפלסטינים ובעולם, ולהמחיש שאין בכוונתה לקדם הידברות והסדר. הם עושים הכל כדי למנוע הידברות עם הפלסטינים ועם העולם הערבי. במקום לבנות דירות מעבר לקו הירוק, הגיע הזמן שהממשלה תתחיל לבנות דירות בתוך ישראל ולהתמודד עם המחסור הקשה הקיים בדיור בישראל עצמה".

גם יאיר לפיד, יו"ר יש עתיד, תקף: "שוב נתניהו נלחץ ויורה לכל עבר. שיקולי בחירות ורצון למנוע את התחזקותו של בנט והימין הפכו לצידוק עבור נתניהו למדיניות תזזיתית וחסרת אחריות". במפלגת "התנועה" הגיבו גם כן למהלך וטענו כי הבנייה "מייצגת את כל מה שבעייתי בממשלת נתניהו". ממפלגת העבודה נמסר כי ההחלטה על הבנייה מיותרת ו"פוגעת במעמדה של ישראל בעולם".