הנשיא האמריקני ברק אובמה נשא דברים מול השדולה הפרו ישראלית בארצות הברית - איפא"ק. אובמה התייחס לנושא האירני ולהדגיש את מחוייבותה של ארה"ב לביטחון ישראל. מחר צפוי אובמה להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ולדון עמו בנושא האירני.

בתחילת נאומו, התייחס אובמה לפרס המיוחד שקיבל הנשיא פרס מאיפא"ק, על מפעל חייו בישראל: "בדרכים רבות, הפרס שניתן לנשיא שמעון פרס הוא סמל למחויבות בין העמים שלנו, מחויבות לכבוד האדם , מחויבות לחירות, מחויבות לכך שדמוקרטיה היא הממשל היחיד שמקיים את שאיפותיו של האזרחים".

"האבות המייסדים הבינו את האמיתות האלה", המשיך אובמה, "ממש כמו דור המייסדים של ישראל. הנשיא טרומן אמר את זה היטב כאשר הכיר בישראל דקה אחרי שהיא הכריזה על עצמאותה: 'אני מאמין בישראל עוד לפני שהיא קמה', הוא אמר, 'אני מאמין שיש לה עתיד מבטיח, היא לא עוד מדינה ריבונית, אלא פאר הרעיונות של הדור שלנו'", ציטט אובמה את הנשיא האמריקני המנוח.

בכל צומת היינו לצד ישראל

"במשך ששת העשורים האחרונים, העם האמריקני המשיך להאמין בזה", הוסיף הנשיא האמריקני, "אנחנו בעלי בריתה של ישראל מפני שיש לנו אותם האינטרסים, הביטחון שלה חשוב לנו, זו הסיבה שהברית שלנו ממשיכה. היא ממשיכה בשל עבודת איפא"ק ומשום שהשדולה מבצעת את הייעוד שלה", אמר אובמה.

"אבל ממש כמו שבחנתם את המחויבות שלי, אתם לא צריכים לסמוך רק על מילותיי, אתם יכולים לראות את המעשים שלי: במהלך שלוש השנים האחרונות, כנשיא ארצות הברית, הבעתי את מחויבותי למדינת ישראל. בכל צומת חשובה, בכל דרך, היינו שם למען ישראל - בכל פעם".

"לפני ארבע שנים", המשיך אובמה, "עמדתי לפניכם ואמרתי שביטחונה של ישראל הוא הכרחי, הוא לא נתון למשא ומתן. האמונה הזו הנחתה אותי כנשיא. העובדה היא שהממשל שלי מחויב לביטחונה של ישראל. שיתוף הפעולה בין גופי המודיעין שלנו, בין הצבאות שלנו מעולם לא היה קרוב כל כך. האימונים המשותפים שלנו מעולם לא היו כל כך שוטפים".

"למרות בעיות התקציב, הסיוע הביטחוני שלנו הולך וגדל בכל שנה. אנחנו מספקים לישראל יכולות חדשות, טכנולוגיה מתקדמת - הציוד שמגיע רק לידידנו הטובים ביותר. אנחנו מחויבים לשמור את היתרון הצבאי של ישראל, שישראל תמיד תוכל להגן על עצמה בעצמה".

"לא מתנצל על הניסיונות שלי להביא שלום"

"לכן, אם עלו שאלות בנוגע למחויבות שלי לישראל, תזכרו שהעובדות עומדות לצידי, זכרו שהיחס לישראל אינו נושא לוויכוח פוליטי - הביטחון של ארה"ב חשוב מדי, הביטחון של ישראל חשוב מדי. לכן הממשל שלי ממשיך לשאוף להביא לשלום בין ישראל לפלסטינים. אני לא מתנצל על הניסיונות שלי להמשיך ולחפש את השלום. גם מנהיגיה של ישראל מבינים את הצורך בשלום, כולם הביעו את תמיכתם ברעיון שני מדינות לשני העמים".

"תכנית הגרעין האירנית", אמר הנשיא האמריקני, "היא איום שעשוי להביא את הרטוריקה החמורה ביותר נגד ישראל יחד עם הנשק המסוכן ביותר. בואו נתחיל מהאמת הבסיסית שכולם מבינים, שום ממשל ישראלי לא יכול לסבול נשק גרעיני בידי הממשל שמכחיש את השואה. מאיים למחוק את ישראל מהמפה ותומך בטרור שמחויב להרס ישראל", אמר אובמה.

"אני מבין את האחריות הכבדה על כתפיהם של בנימין נתניהו, אהוד ברק ושאר מנהיגי ישראל. אירן גרעינית עומדת לחלוטין בניגוד לאינטרסים של ישראל, אבל היא גם עומדת בניגוד לביטחונה של ארצות הברית. ובאמת, זהו אינטרס של העולם כולו, למנוע מאירן נשק גרעיני".

פרס: אירן מאיימת על העולם כולו

קודם לכן נאם הנשיא פרס בוועידת איפא"ק והתייחס אף הוא לנושא האירני. "שלום שהוא חלום לשנינו, הוא סיוט לאייתולות באירן. הם מפחדים מהשלום", אמר הנשיא, "לאירן יש משטר רע, מושחת ואכזרי, המבוסס על שחיתות, אירן היא המממנת של הטרור העולמי, היא סכנה לכל העולם, היא מאיימת על ברלין, כמו גם מדריד, דלהי וכן בנגקוק. אירן שואפת לשלוט במזה"ת. עלינו לעצור אותה ואנחנו אכן נעצור אותה. ישראל חוותה את זועות המלחמה, אך שלום הוא תמיד האפשרות הראשונה שלנו", תקף פרס בחריפות את השלטון האירני.

"אולם, אם יכריחו אותנו להילחם, סמכו עליי, אנחנחו ננצח. הנשיא אובמה מנהיג ומיישם מדיניות בינלאומית החלטית נגד אירן תוך שהוא כופה עליה סנקציות. אובמה הבהיר שארה"ב לא תרשה לאירן להיות גרעינית. הוא הבהיר שריסון אינו מדינות תקפה, וכפי שציין, כל האפשרויות על השולחן", אמר פרס והוסיף: "חבריי היקרים, ארה"ב וישראל שותפות לאותה מטרה - למנוע מאירן לפתח נשק גרעיני. אין מרווח בינינו, המסר שלנו ברור: אירן לא תפתח נשק גרעיני".

"אירן חמושה בגרעין תזיק מאוד להסכם אי הפצת הנשק הגרעיני עליו עבדנו כה קשה", המשיך הנשיא אובמה. "יש סכנה שהנשק האירני יגיע לידי ארגוני טרור וכמעט ודאי שמדינות נוספות באזור ינסו להשיג נשק גרעיני ויעודדו מרוץ גרעיני באחד האזורים האלימים בעולם. זה יעצים את הממשל שרודף את עמו שלו. זו הסיבה בגינה הבטחתי לעם האמריקני לפני ארבע שנים, שנשתמש בכל הכלים שיש בידנו כדי למנוע מאירן נשק גרעיני - זה מה שאנו עושים".

"מהחודש הראשון שלי בתפקיד, הנחנו ברירה מאוד פשוטה מול הממשל האירני, מסלול שיאפשר לו לצעוד יחד עם אומות העולם", אמר עוד הנשיא. "או שהוא יעמוד בהתחייבויותיו - או שיעמוד מול השלכות חמורות...בגלל המאמצים שלנו, אירן נמצאת תחת לחץ עצום יותר מאי פעם, אנשים צפו שרוסיה וסין לא יצטרפו אלינו - אבל הן הצטרפו אלינו. ב-2010 מועצת הביטחון של האו"ם תמכה ללא עוררין בעוד סנקציות. רק מעט חשבו שלסנקציות תהיה השפעה מיידית על הממשל האירני".

"אך העובדות מדברות בעד עצמן", הדגיש אובמה. "לאט-לאט תכנית הגרעין האירנית והכלכלה האירנית נבלמות, החברים שלנו באירופה, באסיה ובמקומות נוספים בעולם מצטרפים אלינו וב-2012 הממשל האירני עומד מול סנקציות חמורות עוד יותר. אירן מבודדת , ההנהגה שלה מחולקת ותחת לחץ ו'האביב הערבי' רק הבהיר עד כמה מצבם חמור. כמו שהצביעות של הממשל האירני נחשפה, גם בן בריתו - הממשל של אסד מתמוטט".

"כמובן שכל עוד אירן לא עומדת בהתחייבויות שלה, הבעיה הזו נותרת בלי פתרון, היישום של המדיניות שלנו לא מספיקה. אנחנו חייבים לפעול על פי האינטרסים שלנו", הבטיח אובמה. "אני מאמין שיש עדיין הזדמנות להישאר במסלול הדיפלומטי, יחד עם חיזוק הלחץ, אנחנו יכולים להצליח. גם ישראל וגם ארצות הברית סבורות שלאירן עדיין אין נשק גרעיני. אנחנו עוקבים היטב אחרי ההתקדמות שלה, וכעת לקהילה הבינלאומית יש אחריות להשתמש בזמן ובמרחב הקיים".

"שיתוף הפעולה הוציא אותנו מזמנים מאתגרים"

"עלינו לזכור את כבדות המשקל של הנושאים הללו; הסיכונים שיש לישראל, לאמריקה, ולעולם. כבר עכשיו יש יותר מדי דיבורים על מלחמה. במהלך השבועות האחרונים, הדיבורים הללו רק הועילו לממשל האירני, בכך שהעלו את מחיר הנפט - מקור ההכנסה לתכנית הגרעין שלהם. למען ביטחון ישראל, ביטחון אמריקה וביטחון העולם, כעת לא הזמן להתרברב; עכשיו זה הזמן לתת ללחץ המתגבר שלנו לשקוע, ולהמשיך לטפח את הקואליציה הבינלאומית הרחבה שבנינו. עכשיו הזמן להקשיב לעצה העל-זמנית של הנשיא טדי רוזוולט: 'דבר בעדנה, אך שא עמך מקל גדול'. כמו שאנו עושים, היו סמוכים ובטוחים שהממשל האירני ידע את נחישותנו, והתיאום שלנו עם ישראל יימשך", הבטיח הנשיא.

"אלה הם זמנים מאתגרים. אבל עברנו זמנים מאתגרים בעבר, וארצות הברית וישראל התגברה עליהם ביחד. בשל שיתוף הפעולה בינינו, האזרחים של שתי המדינות הרוויחו מהקשרים שמחזיקים אותנו ביחד. אני גאה להיות אחד מהאנשים האלה. בעבר, שיתפתי מעל אותה במה מדוע הקשרים האלה הם כל כך אישיים מבחינתי - מהסיפורים של רב-דודי ששחרר את מחנה העבודה בוכנוואלד ועד זיכרונותיי ממסעי המשותף לשם עם אלי ויזל; משיתוף ספרים עם שמעון פרס ועד לקיום סדר פסח עם הצוות הצעיר שלי, במסורת שהחלה במהלך הקמפיין שלי והמשיכה לבית הלבן; מהחברים אינספור שאני מכיר בחדר הזה, ועד למושג 'תיקון עולם', שהעשיר את חיי".

"כפי שהבין הארי טרומן, הסיפור הישראלי הוא כזה של תקווה", אמר אובמה, "אולי איננו מסכימים על כל הנושאים, לא קיימות שתי אומות שעושות כן, והדמוקרטיות שלנו הן בעלות דעות מגוונות. אך אנו מסכימים בנושאים הגדולים, הנושאים החשובים. וביחד, אנו עובדים לבנות עולם טוב יותר - כזה בו אנשינו יכולים לחיות חופשיים מפחד, כזה בו השלום מבוסס על צדק, כזה בו ילדינו יודעים שהעתיד הוא מלא תקווה יותר מההווה", אמר אובמה.

"אין מחסור בנאומים על הידידות בין ארצות הברית לישראל", אמר אובמה בסיכום דבריו, "אבל אני תמיד זוכר את האמרה 'אדם נשפט במעשיו ולא במילותיו'. אז אתם רוצים לדעת היכן ליבי, אל תרחיקו מעבר למעשיי - לעמוד לצד ישראל, לדאוג לביטחון שתי המדינות, ולראות שהמים הסוערים בהם אנו נמצאים מובילים לחוף שליו ומשגשג. שאלוהים יברך אתכם, את ישראל ואת ארצות הברית של אמריקה".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק