כותרות העבר: עבאס יורש את ערפאת (צילום: חדשות 2)
אבו מאזן | צילום: חדשות 2

הפלסטינים הולכים לאו"ם: ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן הכריז במהלך ביקור במצרים על תאריך הפנייה לאו"ם בבקשה לשדרג את מעמדה של הרשות למעמד של מדינה שאינה חברה: 29 בנובמבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הרוב הדרוש להשגת המהלך יהיה לצידנו", אמר אבו מאזן לכתבים בקהיר. "איננו מעוניינים בעימות עם ארה"ב או עם ישראל. אם נוכל לפתוח במו"מ כבר למחרת ההצבעה - נעשה זאת".

"אנו מעוניינים להשיב את אדמתנו שנכבשה ב-1967, כולל ירושלים. ישראל אומרת כי השטחים הפלסטינים מצויים במחלוקת ופתוחים למו"מ, אך במקביל ממהרת לבנות התנחלויות. ישראל מכסה את ירושלים בהתנחלויות", הוסיף.

"איומי ישראל - ריקים מתוכן"

בכיר ברשות מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי המהלך באו"ם נדחה לבקשת וושינגטון עד לתום הבחירות לנשיאות ארה"ב. "כעת אין לאף אחד תירוץ לבקש מאיתנו לא לפנות לאו"ם", אמר. הבכיר דחה את איומי ישראל לנקוט צעדים כלכליים נגד הרשות במידה שמהלך כזה ייצא אל הפועל והגדיר אותם "איומים ריקים".

"לישראל יש אינטרס ברור לשמר את הרשות המצבה הנוכחי ולמנוע ממנה להגיע לקריסה מוחלטת", אמר. הוא הוסיף כי הליגה העברית הבטיחה לרשות רשת ביטחון כלכלית במקרה שישראל תממש את איומיה ותפעיל נגדה עיצומים.

לא במקרה בחרו הפלסטינים דווקא את ה-29 בנובמבר כתאריך היעד לפנייה באו"ם. באותו התאריך - כ"ט בנובמבר - התקבלה בעצרת האו"ם תוכנית החלוקה בשנת 1947. בהחלטה זו נקבע סיום המנדט הבריטי בארץ ישראל והקמת שתי מדינות עצמאיות - מדינה יהודית ומדינה ערבית.

"נלך לאו"ם על אף התנגדות אובמה"

אמש שוחחו בטלפון ראש הרשות אבו מאזן ונשיא ארה"ב אובמה ודנו בכוונת הפלסטינים לפנות לאו"ם לשדרוג מעמדם. "הנשיא עבאס הסביר את הסיבות ואת המניעים להחלטה הפלסטינית, שנובעת בין היתר מכך שמפעל ההתנחלויות נמשך ונמשכות גם ההתקפות הישראליות על פלסטינים ורכושם", אמר דוברו של אבו מאזן נביל אבו רודינה.

לדברי אבו רודינה "אובמה הודיע לנשיא עבאס על התנגדותה של ארצות הברית למהלך", אך אף על פי כן החליט אבו מאזן להמשיך עם המהלך שעשוי להתקבל להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם עוד לפני סוף חודש נובמבר.

ביום שישי הפיצו הפלסטינים בקרב החברות באו"ם הצעת החלטה לשדרוג מעמדם מ"ארגון משקיף" ל"מדינה שאינה חברה". הפלסטינים הפיצו את ההצעה, על אף איומיהן של ישראל וארה"ב לפיהן הרשות תישא בתוצאות בעקבות נקיטת מהלך חד צדדי. הצעת ההחלטה עשויה לעמוד להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם ב-29 בנובמבר, יום השנה להסכמה על תכנית החלוקה, והיא עשויה לשוות לרשות מעמד דומה לזה מדינת הוותיקן.