20 שנה אחרי מדריד, ו-18 שנה אחרי אוסלו, בניו-יורק של 2011 ייטרפו הקלפים. ישראל שהובילה, יזמה, שתמיד אמרה "כן", או לפחות "כן, אבל", עומדת להגיד "לא" - למה שכל הזמן היא רצתה לראות: פלסטינים שמדברים על מדינה בגבולות 67' עם פשרה בירושלים.

הממונה על המשא ומתן ברשות הפלסטינית סאיב עריקאת מעניק מרמאללה ריאיון מיוחד לתוכניתנו "פגוש את העיתונות" ובו הוא מבהיר כי "אחרי שתוגש הבקשה למועצת הביטחון של האו"ם, הסטטוס קוו לא יוכל להישמר". בעוד מספר ימים צפוי עריקאת לנחות בניו יורק, ולדבריו: "ביום שאחרי 23 בספטמבר הרוחות ישככו, ההליכה לאו"ם היא רק חלק מהאסטרטגיה שלנו ולא האסטרטגיה העיקרית שלנו".

"רגע האמת הגיע, שוחחנו על זה לפני, עכשיו העניין הוא בהחלטות. הבחירה שלנו היא במשא ומתן שיוביל לפיתרון שתי המדינות לשני העמים", אומר עריקאת ומדגיש: "אם לא יתממש הפיתרון של מדינה פלסטינית עצמאית שמתקיימת לצד ישראל בגבולות 67, אז העם הישראלי וראש הממשלה נתניהו יצטרכו להחליט בעצמם על המשך הדרך".

"נתניהו הוכיח שהוא לא בעד פיתרון שתי המדינות"

האמריקנים הודיעו על כוונתם להטיל וטו על המהלך, ובאיחוד האירופי לא מרוצים ממנו, אך עריקאת קובע כי "לא מדובר באמריקנים ואירופאים אלא בפלסטינים וישראלים, אף אחד לא יקיים משא ומתן בשבילנו. חיכינו במשך 12 חודשים לתשובתו של נתניהו שיגיד :' כן, אני מקבל את פיתרון המדינה הפלסטינית בגבולות 67. כשהוא לא אמר את המילים הללו, הוא הוכיח שהוא לא בעד פיתרון שתי המדינות".

"אנחנו לא דוהרים לתוך קיר, אני חושב שבאמצעות הפנייה לאו"ם לבקשה בהכרה במדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים אנו מנסים לשמר את פיתרון שתי המדינות", אומר עריקאת ומבקש מהישראלים "להפסיק לאיים איומים חסרי תוכן". "הסכמי אוסלו מאחורינו", מדגיש עריקאת, "אך הכיבוש הישראלי עדיין שם, ביסס את הממשל הצבאי ביהודה ושומרון. הם אף פעם לא התייחסו אלינו כאילו שיש הסכם".

"אם אמריקה תטיל וטו על הבקשה ותפסיק את הסיוע המועבר לנו, ואם ישראל תפסיק את העברת הכספים לרשות, לא תחדש את המשא ומתן, ותמשיך את הבנייה בהתנחלויות, נזמין את נתניהו לקרוא את סעיפי אמנת האג משנת 1907 ואת אמנת ז'נבה משנת 1947, כדי ללמוד לגבי האחריות שצריך לקחת על עצמו עם כובש", מציין עריקאת.

"מה אנחנו צריכים לעשות כדי להשיג שלום איתכם?"

לאחר ההכרה במדינה עצמאית באו"ם, הפלסטינים יתמלאו תקוות גדולות, והאזור עלול לבעור מכל תקרית אחת קטנה. עריקאת סבור כי יש רק בן אדם אחד שישא בכל האחריות והוא בנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל. "היום לפני 20 שנה התחילו השיחות במדריד. אנחנו הכרנו בזכות ישראל להתקיים ב-78% שטחי פלסטין ההיסטורית, הסכמנו לחילופי קרקעות, הסכמנו שירושלים תהיה בירת שתי המדינות ותהיה עיר פתוחה", מציין עריקאת ושואל: "אחרי כל זה, מה אנחנו צריכים לעשות כדי להשיג שלום איתכם?"

"אבו מאזן מנסה להגיד לכם כי המצב הזה לא יישאר כפי שהוא", אומר עריקאת ומוסיף כי "האסטרטגיה של ממשלת ישראל היא בשימור הסטטוס קוו. נתניהו שם עצמו כמקור הסמכות שלנו, מנע את הסמכויות החוקיות, הכלכליות, הפוליטיות והביטחוניות והותיר אותנו בתור מפני האשפה, שמשלמים את המשכורות".

"שבו לשולחן המו"מ וקבלו את רעיון מדינה פלסטינית בקווי 67"

"הכל תלוי ביום שאחרי", קובע עריקאת ומציין כי "מה שאנו רוצים זה לקבל הכרה שמדינת פלסטין היא בקווי 67', ואז מיד נחדש את המשא ומתן בכדי לקיים הסדרים ביטחוניים באופן הדרגתי ורציף בשיתוף צד שלישי".

"אני לא נהנה ללכת לבתי משפט, ולא הייתי צריך לעשות זאת אם הצבא והממשלה הישראלים יפסיקו להרוג אזרחים חפים מפשע, להקים מחסומים, לחרחר מלחמה ולהרוס בתים", מדגיש עריקאת ומוסיף: "אתם לא רואים כמה אנו סובלים, אתם גרים 10 קילומטרים מאיתנו ולא רואים אותנו, נמאס לי להתלונן. פשוט תפסיקו את הפשעים כלפי הפלסטינים, שבו לשולחן המשא ומתן, וקבלו את רעיון מדינה פלסטינית בקווי 67".

בסיום הריאיון קרא עריקאת "לכל הישראלים המאמינים בשלום ובפיתרון שתי המדינות, לנצל את ההזדמנות של 23 בספטמבר, ולצאת לרחובות חיפה, תל אביב ושאר ערי ישראל, כשם שאני קורא לכל העם הפלסטיני לצאת ולקרוא לפיתרון שתי המדינות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק