מדינה משקיפה. אבו מאזן עם מזכ"ל האו"ם (צילום: AP)
מדינה משקיפה. אבו מאזן עם מזכ"ל האו"ם | צילום: AP

כ"ט בנובמבר - גרסת פלסטין: היום לפני 65 שנים בדיוק, אושרה בעצרת האומות המאוחדות החלטת החלוקה שקבעה שתוקם מדינה יהודית בארץ ישראל לצד מדינה ערבית. הלילה תאושר הצעת ההחלטה לשדרוג מעמד הרשות הפלסטינית למדינה משקיפה, ונראה שבישראל ניסו לעצור אותה ממש עד הרגע האחרון - כך דווח הבוקר בעיתון "מעריב".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח, ראש הממשלה נתניהו העביר מסרים ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, לפיהם אם יחליט לחזור בו מהפנייה לעצרת האומות המאוחדות, הוא יסכים לחדש את השיחות הישירות מיד לאחר הבחירות. אבו מאזן דחה את ההצעה, ולפיכך - הצעת ההחלטה לשדרוג מעמד הפלסטינים באו"ם תעמוד בעינה.

המסרים הדחופים להנהגה הפלסטינית במטרה לעצור את הצעד המדיני החד צדדי, הועברו דרך ארה"ב, שתצביע נגד ההצעה בעצרת הכללית, ובאמצעות מתווכים מצרפת. שליחו של ראש הממשלה נתניהו, עו"ד יצחק מולכו ביקש מיועצו המדיני של הנשיא הצרפתי להעביר להנהגה הפלסטינית מסר לפיו ישראל "רצינית מאוד" בכוונותיה לחדש עמם את השיחות הישירות וכי תפנה לעשות כן מיד לאחר הבחירות בעוד פחות מחודשיים.

מסר דומה הועבר לפלסטינים גם ע"י השליח האמריקאי המיוחד דייויד הייל שפגש את אבו מאזן בשוויץ ואמר לו שארה"ב "מחוייבת לחידוש התהליך המדיני אחרי הבחירות בישראל". הייל ביקש מיו"ר הרשות לדחות את הפנייה לאו"ם - ונענה בשלילה. בכך, סירב אבו מאזן גם לקריאות הפומביות של הנשיא אובמה ורה"מ נתניהו שהביעו התנגדות למהלך וקראו לשוב למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים.

בפעם הראשונה בהיסטוריה - פלסטין תוכר כמדינה

בכיר אש"ף: ישראל מתעלמת מהמציאות (צילום: רויטרס)
עצרות תמיכה במהלך בגדה | צילום: רויטרס

בדיון בעצרת הכללית, שיחל ב-22:00 (שעון ישראל), יגיש יו"ר הרשות אבו-מאזן את ההצעה ויישא דברים. אחריו יעלה לשאת את דבריו שגריר ישראל לאו"ם, רון פרושאור. ההצבעה הסופית והמכרעת מתוכננת להיערך בסביבות חצות הלילה.

לפחות 150 מדינות צפויות לתמוך בהצעה הפלסטינית, כשביניהן נמצאות גם צרפת, רוסיה ומדינות רבות נוספות באירופה. בריטניה צפויה להימנע בהצבעה והתנתה את תמיכתה בכך שהפלסטינים יתחייבו לא לנצל את שדרוג המעמד כדי לתבוע את ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. ארה"ב תתנגד כאמור להצעה הפלסטינית, כמו גם שכנתה קנדה ומדינת האיים הקטנטנה וידידת ישראל, מיקרונזיה. גרמניה עשויה אף היא להצביע נגד, אך ייתכן שתימנע.

שר החוץ אביגדור ליברמן המריא הלילה לניו-יורק ואמר כי "על אף שמובטח לפלסטינים רוב בהצבעה, הם אלה שייצאו, בסופו של דבר המופסדים הגדולים מהמהלך בשטח. הצעד הזה רק מגביר את המחלוקות ומרחיק את הצדדים זה מזה". גורם מדיני בכיר בירושלים אף אמר כי אין להפריז בחשיבות הפנייה הפלסטינית לאו"ם וכי למעשה, היא מהווה פנייה סמלית בלבד שמגיעה לאחר שהפלסטינים לא הצליחו לאשר בקשה לקבלה לארגון כמדינה חברה מן המניין.

תמיכה מפתיעה קיבלו הפלסטינים גם מראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. במכתב ששלח הלילה לכתב העיתון האמריקני "ניוזוויק" הוא כתב כי הוא מאמין שהבקשה הפלסטינית באו"ם "עומדת בקנה אחד עם הרעיון הבסיסי של פתרון שתי המדינות" ולכן אינו רואה כל סיבה להתנגד לבקשה.