מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הזהיר מפני קריסת המשא ומתן המתקיים בין ישראל לפלסטינים. בריאיון מיוחד לחדשות 2 הבהיר קרי כי כישלון המגעים עלולים לדרדר את מצבה של ישראל בזירה הבינלאומית ואף להוביל לבידודה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"החדשות הטובות הן ששני המנהיגים מחויבים להמשיך הלאה", אמר קרי בהתייחסו לנעשה בחדרי הדיונים בין הצוותים הפלסטינים לישראלים. "שניהם מודעים לקשיים, אבל אנחנו מתגברים עליהם. אני חושב שכל אחד מהם מחויב עמוקות בשם הציבור שהם מייצגים. ראש הממשלה נתניהו יודע שישראל תהיה חזקה יותר, שישראל תגן על מולדת העם היהודי ושלישראל תהיה אפשרות לשמור על ביטחונה של ישראל לאורך זמן עבור אזרחי ישראל, והנשיא עבאס מבין שהוא יכול להקים מדינה, מלאה, חיה ושוקקת שבה לפלסטינים תהיה מולדת ויהיה כאן שלום, שלום עם יתרונות משמעותיים לכולם".

בהמשך, מיד לאחר שתיאר את יתרונותיו של התהליך המדיני, הזהיר קרי כי כשלון המגעים עלול לפגוע בתושבי האזור. "לשני הצדדים יש אנשים נפלאים שיכולים לתרום למען האזור, ואני חושב שהמנהיגים מבינים את זה - שהחלופה היא קונפליקט פוטנציאלי שישלול מהציבור הזדמנויות כאלה בעתיד". אמר.

קרי אף הכחיש כי הצדדים סיכמו כי תתבצע בנייה בשטחי יהודה ושומרון בתמורה לשחרור אסירים. "אני לא יכול לאשר את זה כי זה לא נכון, זהו לא ההסכם. ההסכם המדויק היה שחרור 104 אסירים ששהו בכלא שנים רבות, שישוחררו בתמורה לכך שהרשות הפלסטינית לא תפנה לאו"ם בפרק הזמן הזה", הוא הסביר. "ההנהגה הפלסטינית הבהירה שהם רואים בבנייה בהתנחלויות בלתי חוקית, הם מתנגדים להתנחלויות. הם ידעו שישראל תצא בהצהרות בנושא, אבל הם לא תומכים בהן. הם אמרו שהם לא מסכימים לזה וגם אנחנו בארה"ב אומרים את אותו הדבר: אנחנו לא מאמינים שההתנחלויות לגיטימיות, ואנחנו מאמינים שכל תהליך השלום יהיה למעשה קל יותר אם ההתנחלויות לא יתפסו חלק בתהליך", הבהיר קרי.

ברוח זו, המשיך שר החוץ האמריקני ולא חסך בביקורתו על המשך הבנייה בהתנחלויות. "אם אתה אומר שאתה פועל למען שלום ואתה רוצה שלום בפלסטין, וכל פלסטין שייכת לציבור שחי בה, איך אתה יכול לומר שאתה מתכנן לבנות במקום שעתיד להיות שטח פלסטין? זה מעביר מסר שאולי הישראלים לא באמת רציניים. אנחנו מבינים את הלחצים הקיימים ומבינים שבממשלה יושבים אנשים בעלי השקפות שונות. אז עד שמגיעים להסכם שלום הנושא הזה לא ייושב. כשנגיע להסכם כולם יבינו היכן ישראל נמצאת וכולם יבינו היכן פלסטין", קבע קרי.

"מעורבות לא ראויה", לבני וקרי (צילום: AP)
קרי, לבני ועריקאת בפתיחת המשא ומתן בוושי | צילום: AP

"פתרון המדינה האחת - אינו ריאלי"

קרי שלל מכל וכל את האפשרות שאם ייכשל המשא ומתן תוכל ישראל לפתור את בעיות האזור באמצעות "פתרון המדינה האחת". "לא יכול להיות שלום על פי הרעיון של מדינה אחת. לא ניתן לכלול אנשים במדינה מסוימת בניגוד לרצונם. וזה פשוט לא ריאלי. כל מי שמדבר על זה לא מבין על מה הוא מדבר כי זה לא אפשרי", הבהיר מזכיר המדינה.

קרי אף הוסיף כי גורלן של ההתנחלויות ועתידן צפוי לתפוס מקום נכבד בחדרי הדיונים: "כפי שידוע, הדיון הוא האם יהיו חילופי שטחים ובכמה שטחים מדובר, אבל אני יכול להבטיח שהקמת מדינה פלסטינית היא אפשרית לצד קיומה של מדינת ישראל בביטחון שיש לה את האפשרות להגן על עצמה ולחיות בביטחון. לא הייתי שב לכאן אם לא הייתי חושב שזה אפשרי. אני חושב ששני המנהיגים מבינים מה הם יצטרכו לעבור כדי להגיע לשם." טען קרי.

"האם ישראל רוצה אינתיפאדה שלישית?"

קרי נשאל בנוגע להשלכות של תמונות בהן נצפה אבו מאזן לצד מחבלים. "אין לי אשליות", הסביר קרי. "אני יודע שזה מעורר זעם ושרוב הציבור בישראל מתנגד לזה. גם נתניהו מבין את זה וכסימן לרצינות שלו הוא היה מוכן לקבל את ההחלטה הזו. החלופה לחזרה לשיחות היא כאוס פוטנציאלי. האם ישראל רוצה אינתפיאדה שלישית? אני מאמין שאם לא נפתור את הבעיות בין ישראל לפלסטינים, אם לא נמצא דרך למצוא שלום, יהיה בידוד מוגבר של ישראל, תהיה תנופה לדה לגיטימציה של ישראל בעולם, ואם לא נפתור את שאלת ההתנחלויות ואת שאלת מי גר איפה ואיזה זכויות יש לו ואת הנוכחות של החיילים הישראלים בגדה המערבית, אז יהיו תחושות גוברות שאם לא נוכל להגיע להסכמים עם הנהגה שמחויבת לגישה לא אלימה אולי נמצא את עצמנו עם הנהגה שמחויבת לאלימות", קבע קרי.

התכנית קרסה יחד עם המו"מ. נתניהו ואבו מא (צילום: רויטרס)
"שני המנהיגים מבינים את השלכות כשלון המג | צילום: רויטרס

בהמשך ייחס מזכיר המדינה את הדברים למצבו של המזרח התיכון הבוער ואף טען כי אם לא ייפתר הסכסוך בין ישראל לפלסטינים - הדבר עלול להשליך על ביטחונם של כל תושבי האזור. "ראינו מה קורה במצרים, תוניסיה ולוב. אנחנו מודעים למאבקים בסוריה, לבנון וחיזבאללה. האתגרים באזור הם עצומים. אם נוכל למצוא שלום שמביא את ירדן, פלסטין וישראל יחד בגוש של שלום, תהיה לזה  השפעה עצומה על חיי היומיום של כל מי שבאזור ועל האפשרויות הכלכליות של כולם", הסביר.

בהקשר זה, קרי הבהיר כי על אף התיאורים האוטופיים אודות השגת השלום באזור, הוא אינו פועל בנאיביות. "אני יודע שיש ציניקנים, שיש מי שלא מאמינים לאף מילה שלי. משני הצדדים. ואני יודע שיש אנשים שהתרגלו לזה, בעיקר בישראל שבה אומרים שמרגישים מוגנים בשל החומה. יש לי חדשות בשבילם: הסטטוס קוו של היום לא יהיה זה של מחר או של שנה הבאה, כי אם לא נפתור את הסוגיות האלה, העולם הערבי, הפלסטינים ושאר השכנים יתחילו שוב לדחוף לכיוונים אחרים, וזה הדבר האחרון שישראל רוצה".

במהלך הריאיון עמו, סיפר קרי על מקומה של ארצות הברית בתפקיד המתווך בשיחות המתנהלות בין הצדדים. הוא ציין כי בשלב זה הממשל בוושינגטון אינו מתכוון לשים "תכניות על השולחן", כלשונו. לדבריו, הדיונים אינם מתקדמים בקצב אחיד. "יש ימים מהירים יותר וימים איטיים יותר, יש ימים שבהם ישנה התקדמות רצינית יותר וימים שבהם יש פיצוץ בין הצדדים, אבל מה שחשוב הוא ששני הצדדים מחויבים לנוע קדימה. הישראלים והפלסטינים צריכים להתחיל לחשוב על שלום ולהפסיק את ההסתה. להפסיק את הביטויים על 'לזרוק אנשים לים' או 'לגרש אנשים מהאדמות שלהם'. צריכים להתחיל לחשוב על איך לחיות יחד", אמר.

"אירן תצטרך להוכיח את כוונותיה"

בשלב מאוחר יותר, התייחס קרי גם למשא ומתן המתקיים בימים אלה מול האירנים בנוגע להתקדמות תכנית הגרעין. בעוד שבישראל מודאגים מההתקרבות ומהמסרים הפייסנים המוחלפים בין אירן למעצמות, קרי מצדו - ניסה להרגיע במעט את החששות."לא הסרנו אף סנקציה בינתיים", הצהיר קרי."אירן צריכה להוכיח שתכנית הגרעין שלה מיועדת לצורכי שלום. בעבר כבר אמרתי פעמים שאנחנו לא נקבל כל עסקה. הנשיא אובמה הבהיר בבירור כי 'אירן לא תחזיק בנשק גרעיני' - ואנחנו רציניים באשר לכך. אנחנו לא נסיר אף סנקציה מעל אירן לפני שנהיה בטוחים לגבי כוונותיה".

בהמשך התייחס קרי בנוגע לאפשרות שארצו תנקוט בפעולות צבאיות נגד הרפובליקה האסלאמית. "אנחנו צריכים לשאול האם עדיף שלא נדבר עם האירנים ושהם ימשיכו לפתח את תכנית הגרעין ואז נגיע לעימות צבאי, או שעדיף שנקפיא אותם היכן שהם היום כך שהם יוכלו להסיג את תכנית הגרעין לאחור וננצל את מרווח הזמן לפני שהם יעברו את נקודת האל חזור. לי מאוד ברור מה עדיף יותר. נראה לי שיש לנו התחייבות לעולם: 'לפני שאתה נוקט בכוח צבאי אתה צריך לנצל כל ערוץ של דיפלומטיה'. אני השתתפתי במלחמות, ולחימה היא תוצר של מיצוי הדיפלומטיה. עלינו לעשות ככל שניתן בעניין הזה. יחד עם זאת הנשיא אובמה לא הוריד אף אפשרות מהשולחן. אנחנו ממשיכים בשיח הדיפלומטי - אבל לאירן לא יהיה נשק גרעיני", חתם קרי.