כוחות צה"ל יחזרו לעזה? (צילום: AP)
לקראת רגיעה או חידוש הלחימה? | צילום: AP

יממה לפני תום הפסקת האש - דיונים קדחתניים בקהיר בניסיון למנוע את חידוש הלחימה: מקורות דיפלומטיים פלסטיניים מסרו הלילה (ג') כי המשא ומתן בין הצדדים סבוך וקשה וכי בעקבות הקשיים במגעים, מצרים מפעילה לחצים משמעותיים בניסיון להאריך את הפסקת האש מעבר ל-72 השעות שנקבעו לה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח, שפורסם בערוץ "פלסטין אל יום" של הג'יהאד האסלאמי, טרם חלה כל התקדמות בדיונים בנושא הנמל ושדה התעופה שדורשים הפלגים הפלסטיניים בעזה. לדברי המקורות, ישראל ממשיכה לסרב בתוקף לתנאים אלו. עוד נמסר בדיווח כי כמה מחברי המשלחת הפלסטינית עשויים לעזוב מחר את קהיר בעקבות הקשיים במגעים.

מוקדם יותר תקף בכיר פלסטיני את התנהלות מצרים בשיחות. "המתווך המצרי מבצע מניפולציות בתשובות שנותנת ישראל לדרישות הפלסטינים", אמר הבכיר בעילום שם לרדיו פלסטיני. "הוא מוטה באופן ברור לטובת הצד הישראלי".

המשלחת הפלסטינית בסבב הקודם של השיחות בק
משלחת חמאס בקהיר | צילום:

"המשלחת הישראלית שבה להתייעצות"

הערב דווח בערוץ אל-מיאדין כי המשלחת הישראלית הגיעה הערב לקהיר ועזבה את הבירה המצרית בתום סבב נוסף של מו"מ עקיף בין ישראל לחמאס. על פי הדיווח, המשלחת הישראלית שבה על מנת להתייעץ בנוגע להמשך הדיונים.

בשעות הצהריים התייחס מוסא אבו מרזוק, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס והנציג הבכיר של הארגון בקהיר, למו"מ עם ישראל. "הפסקת האש הראשונה חלפה ללא הישג ראוי לציון, וזו הפסקת האש השנייה והאחרונה", צייץ אבו מרזוק בטוויטר. "אנחנו נמצאים במו"מ קשה מאוד".

הפכו ליריבים. נתניהו-גנץ-יעלון (צילום: מתוך פייסבוק ראש ממשלת ישראל, חדשות)
נערכים להרחבת המבצע? | צילום: מתוך פייסבוק ראש ממשלת ישראל, חדשות

קודם לכן פורסם במהדורה המרכזית כי ראש הממשלה נתניהו החליט לדחות את ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שהייתה אמורה להתכנס בצהריים בעקבות פערים גדולים בין הצדדים בשיחות בקהיר. במקום ישיבת הקבינט זימן נתניהו את ראשי מפלגות הקואליציה ועדכן אותם בהתפתחות בשיחות.

המתווה: שיקום הרצועה תמורת פירוז 

גורמים ישראלים הביעו תקווה כי הקו המתהווה בשיחות יהיה כזה שיאפשר לשלם לחמאס מחיר קטן בעבור הפסקת הירי, ובהמשך לגלות נדיבות רבה יותר בדיון מול אבו מאזן. על פי מתווה זה, המחיר שתשלם ישראל לחמאס יתמקד בהבנות שהוסכמו בתום מבצע "עמוד ענן" ב-2012: פתיחת המעברים לסחורות, פתיחת מעבר רפיח תחת פיקוח מצרי והרחבת תחום הדיג.

הריסות ברפיח במהלך "יום שישי השחור" (צילום: רויטרס)
הרצועה תשוקם תמורת פירוז? | צילום: רויטרס

עוד אומרים בישראל כי עם אבו מאזן יהיה אפשר לדון בנושאים אחרים, כמו נמל ימי ושדה תעופה. על פי גורמים ישראליים, הן הנמל והן שדה התעופה הוסדרו כבר בהסכמי אוסלו, ואם ההסכמים יחולו על רצועת עזה - יהיה ניתן לדון בזה. הפירוש המעשי של דברים אלה הוא שיקום רצועת עזה תמורת פירוזהּ.