מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הלילה פה אחד את הטלת הסנקציות על לוב, זאת בשל אלימות המשטר כלפי המפגינים. על פי ההחלטה שהתקבלה, תוגבל תנועתם של קדאפי ובכירים במשטרו, יוקפאו נכסיהם ויועבר הטיפול בהם לבית הדין הבינלאומי בהאג. בנוסף, הוטל על המדינה אמברגו נשק.

בין הבכירים במשטרו של קדאפי שתנועתם תוגבל נכללים גם בנו של שליט לוב סייף אל-אסלאם ושמונה קרובי משפחה נוספים. בסך הכל עומד מספר הבכירים שתנועתם תוגבל, למעט קדאפי, על 15 בני אדם.

בניגוד להערכות המוקדמות, תמכו כל 15 החברות במועצת הביטחון בהטלת הסנקציות, שזכו לשם "החלטה 1970". עם זאת, אישור ההחלטה לא עבר בקלות, והגיע לאחר כשבע שעות של דיונים ומחלוקת בעיקר על הסעיף שמדבר על "העברת הטיפול בפושעי המלחמה לבית הדין הבינלאומי בהאג".

הניסוח שקבע כי הדיון בנושא לוב יועבר לבית הדין בהאג לא היה מקובל על חלק מחברות המועצה, ובראשן סין. בין המתנגדות בתחילה למהלך היו גם הודו, ברזיל ופורטוגל, אך אלו החליטו לבסוף לתמוך בהחלטה, למרות הסתייגותן מהעברת הנושא לערכאה השיפוטית הבינלאומית.

סגן שגריר לוב באו"ם איברהים דבשי הודה לחברות המועצה על קבלת ההחלטה וכינה אותה "תמיכה מורלית במפגינים ובמתנגדי השלטון". "האנשים שנלחמים למען החופש מרגישים את חשיבות ההחלטה", אמר דבשי. 

בתוך כך, בשעות האחרונות מתקבלים דיווחים בטריפולי כי קציני צבא שערקו והחלו להילחם לצד המפגינים מנסים להיכנס לתוך מעוזו האחרון של קדאפי, אך העובדה שחייליו של שליט לוב יורים לכל הכיוונים מקשה עליהם להתקדם.

אובמה למרקל: קדאפי חייב ללכת

נציגי ארה"ב באו"ם| ארכיון (צילום: רויטרס)
ההחלטה אושרה פה אחד. ארכיון | צילום: רויטרס

טרם קבלת החלטת מועצת הביטחון, קרא אמש נשיא ארצות הברית ברק אובמה להסתלקות מידית של שליט לוב מועמר קדאפי מהשלטון. בשיחת טלפון שקיים עם קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, הסכימו השניים כי קדאפי איבד את הלגיטימיות להמשיך לשלוט במדינה. "עליו לעשות את מה שנכון למדינתו ולעזוב עכשיו", אמר אובמה למרקל בשיחה.

11 ימים חלפו מאז פרוץ המהומות בלוב, ובעולם הערבי מתחו ביקורת קשה על התנהלותו של הנשיא אובמה בכל הנוגע להתרחשויות במדינה. פרשנים שונים טענו כי במהלך המהומות במצרים קרא אובמה באופן מידי להסתלקותו של הנשיא מובארק - בעוד שבכל הנוגע ללוב, הוא מתנהג בהססנות.

בהודעה שנמסרה אמש מלשכתה של קאנצלרית גרמניה, נאמר כי במהלך שיחת הטלפון עם נשיא ארצות הברית, היו השניים תמימי דעים באשר לקריאה לאשר מהר ככל שניתן סנקציות על לוב גם במועצת הביטחון של האו"ם. מוקדם יותר, אישרו גרמניה ובריטניה הטלת סנקציות על המדינה, יחד עם ארצות הברית שהודיעה על כך כבר אמש.

בתוך כך, בגרמניה מתחו אמש ביקורת גם על התנהלותו של האיחוד האירופי בכל הנוגע למתרחש בלוב. בריאיון שהעניק שר החוץ הגרמני גידו ווסטרוולה לעיתון "פרנקפוטר אלגמיינה סונטאגצייטונג", אשר יפורסם הבוקר, טען האחרון כי האיחוד האירופי היה צריך להגיב מוקדם יותר למתרחש בלוב ולהטיל מיד סנקציות על המדינה. "האיחוד האירופי היה מלכתחילה מאוד הססן", טען ווסטרוולה בדבריו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים בנושא? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

מהפכה בלוב - סיקור מיוחד:

מימדי הטבח נחשפים: קבר אחים המוני בלוב

קדאפי: אטהר את לוב בית אחר בית

מי אתה מועמר קדאפי?