לאחר עימותי סוף השבוע בבית הלבן ברק אובמה מגיע לנאום בפני השדולה הפרו-ישראלית בארה"ב (איפא"ק). למרות המתיחות, לי רוזנברג, ראש השדולה הציג את אובמה בצורה חיובית במיוחד. את נאומו של הנשיא אובמה בוועידה העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

דווקא לקראת סיום נאומו, הבהיר הנשיא אובמה את דבריו מיום שישי האחרון בנוגע לקווי 67': "התייחסות שלי לקווי 1967 עם חילופי שטחים מוסכמים זכתה לרוב תשומת הלב. פירוש הדבר שהצדדים עצמם, הישראלים והפלסטינים, יצטרכו לשאת ולתת על גבולות שונים מאלה שיהו ב-4 ביוני 1967. זאת נוסחה ידועה היטב לכל מי שעבד על הסוגיה הזאת במשך דור. זה מאפשר לצדדים עצמם להסביר את השינויים שהתחוללו ב-44 השנים שעברו, בכלל זה המדיניות הדמוגרפית החדשה זה מאפשר הציאות הדמוגרפית החדשה לשני הצדדים".

"היעד הסופי הוא שתי מדינות לשני העמים – ישראל מדינה עצמאית ומולדת העם היהודי, לצד פלסטין. כל צד יהנה מהגדרה עצמית, ביטחון ושלום. אם יש מחלוקת היא אינה מבוססת על מהות. מה שאמרתי בחמישי הוא מה שאמרתי בשיחות פרטיות. אין לנו עוד דורות להמתין כדי לעושת שלום. העולם נע במהירות. התאתגרים הכבירים שלישראל עומדת לפניהם רק ילכו ויגדלו. עיכובים יערערו את ביטחונה של ישראל ואת השלום שמגיע לעם בישראל".

"הקשר עם ישראל לא ניתן לערעור"

"ביום שישי פגשתי את ראש הממשלה והדגשנו שוב את האמת הבסיסית שהייתה נכונה בקשר ביננו, שגם אם יש ביננו חילוקי דעות, הקשר ביננו לבין ישראל בלתי ניתן לערעור, המחוייבות שלנו לישראל נעוצה בברזל ואי אפשר לשנות אותה", אמר אובמה בפתח נאומו וזכה למחיאות כפיים סוערות.

אובמה המשיך: "הכרנו במדינת ישראל דקות אחרי הכרזת העצמאות שלה ויש לנו מחויבות לכך שהיא תשרוד כמדינת הלאום החזקה של העם היהודי".

"נשמר את היתרון הצבאי של ישראל"

אובמה התייחס לשמירה על ביטחון ישראל ואמר: "בגלל שאנחנו מבינים את האתגרים של ישראל, הממשל שלי ואני הפכנו את הביטחון של ישראל לנושא רם מעלה בסדר העדיפויות שלנו. לכן הגברנו את שיתוף הפעולה של הצבאות שלנו לרמה חסרת תקדים. לכן אנו נותנים לבעלי הברית שלנו בישראל את כל הטכנולוגיות המתקדמות שיש לנו. זו הסיבה שלמרות תקופה כלכלית בעייתית, הגברנו את סיוע החוץ שלנו לישראל לרמת שיא וזה כמובן כולל את התוספת למערכת 'כיפת ברזל'. אל תטעו נא, אנחנו נשמר את היתרון הצבאי הישראל".

"ראיתם גם את המחויבות שלנו לביטחון בניסיון שלנו למנוע מאירן נשק גרעיני. כאן בארצות הברית היטלנו את הסנקציות החמורות ביותר אי פעם על שלטון אירני. באו"ם, תחת הנהגתנו, וידאנו שיהיו עיצומים מקיפים נגד הממשל האירני – שלהם שותפות מדינות שונות ברחבי העולם. נכון להיום, אירן מנותקת מהמערכת הכלכלית העולמית. אנחנו ממשיכים להיות מחויבים למנוע מאירן נשק גרעיני.

"תכנית הגרעין של אירן היא רק אחד האתגרים שהיא מציבה לעולם. הממשל באירני מראה את המוסר הכפול שלו על ידי התמיכה שלהם במפגינים ברחבי העולם, אך הם לא מתייחסים ככה למפגינים אצלם והם תומכים בטרור ברחבי העולם. נעמוד כמו קבוצות מול חיזבאללה שמשתמשות בטכניקות של התנקשות פוליטית ומשפיעים על הנעשה בעולם במכוניות תופת".

"זה גם הניסיון לעשות שימוש בדה-לגיטימציה של ישראל. הקיום של ישראל לא יכול להיות נושא במחלוקת. כל ניסיון לפגוע בלגיטימציה של ישראל ייתקל בהתנגדות חריפה מצד ארצות הברית".

"בוועידת דרבן בדרום אפריקה, כשקידמו הצהרה אנטי ישראלית, גרמו לנסיגה מכך. גם בדוח גולדסטון עמדנו על זכותה של ישראל להגן על עצמה. מכיוון שהיה מאמץ להכניס את האו"ם לתוך עניינים שאמורים להיפתר בין ישראל לפלסטינים, הטלנו שם וטו".

"כך גם במילה וגם במעשה – אנו נחושים ובלתי מתפשרים בתמיכה שלנו בישראל ובביטחונה. בדיוק בשל כך, בגלל המחויבות שלנו לביטחון ישראל, אנחנו מנסים לקדם את השלום בין ישראל לפלסטינים".

קרא לחמאס לשחרר את גלעד שליט

"אמרתי שוב ושוב כי נושאי הליבה יכולים להיפתר רק במשא ומתן של שיחות ישירות בין הצדדים. ביום חמישי אמרתי שההסכם בין פתח לחמאס מציב מכשול אדיר לשלום. אי אפשר לצפות ממדינה לנהל משא ומתן עם ארגון טרור שמאיים לחסל אותה".

"אנחנו נמשיך לדרוש שחמאס יאמץ את האחריות הבסיסית לשלום – יכיר בישראל, ידחה את האלימות ויקבל את כל ההסכמים הקיימים. על חמאס לשחרר את גלעד שליט שמוחזק בשבי כבר חמש שנים".

אובמה חזר על הדברים שאמר בשיחתו ביום שישי עם ראש הממשלה נתניהו והדגיש: "קיומה של ישראל לא יעלה לדיון בשום גוף בינלאומי, בשום מקרה – אני מתחייב לכם שלא ניתן לזה לקרות".

אובמה ל-BBC: "דיון על בסיס קווי 67"

"הבסיס למשא ומתן מצוי בגבולות 67' ובהכרה שהתנאים בשטח השתנו, ושיהיו חילופי שטחים כדי להתאים לאינטרסים של שני הצדדים", כך אומר נשיא ארה"ב ברק אובמה בריאיון לרשת ה-BBC הבריטית, שעות לפני נאומו הצפוי בוועידת איפא"ק.

"מצד שני", הוסיף אובמה בריאיון, "ישראל צריכה לחוש ביטחון בגדה המערבית. ועיקרון הביטחון יהיה בעל חשיבות עליונה לישראלים במו"מ. הם לא יוכלו להתקדם אם הם לא יחושו בטוחים בשטחם, בייחוד אם מסתכלים על מה שקרה בעזה והטילים שיורה חיזבאללה".

בנימין נתניהו וברק אובמה על מדשאות הבית הלבן (צילום: חדשות 2)
אובמה ונתניהו בסוף השבוע | צילום: חדשות 2

הנשיא עוד אמר כי, "אם רוצים סוג כלשהו של שלום, חייבות להתקיים שתי מדינות, זו לצד זו".

"עדיין יש את בעיית ירושלים ואת בעיית הפליטים", הדגיש. "אבל אם נתקדם במחשבה על איך ייראו שתי המדינות, יהיה קל יותר לשני הצדדים לקבל החלטות קשות כדי לפתור את המחלוקות".

בהכנת הידיעה השתתפו אודי סגל, אהרון ברנע, אהוד יערי ועמית ולדמן

על מה הסכסוך: מהם גבולות 1967?