ימונה לשגריר באו"ם? בנט עם נתניהו (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
"הגיע הזמן לתכנית ב'". בנט ונתניהו | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

אחרי הזעם שעוררו דבריו של מזכיר המדינה האמריקני קרי, שהאשים למעשה את ישראל בכישלון השיחות עם הפלסטינים, נראה כי בירושלים משנים כיוון. ראש הממשלה מתכנן סדרת צעדי ענישה כלפי הפלסטינים וגם לשר נפתלי בנט יש הצעה מרחיקת לכת, שאותה פירט במכתב ששיגר לנתניהו ומציע לו לעבור ל"תכנית חלופית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בימים אלו אנחנו עדים לשקיעתו של התהליך המדיני. הפלסטינים שברו שיא חדש של סחטנות וסרבנות", כתב יו"ר הבית היהודי. "לאחר שאבו מאזן סירב לדון בהכרה בישראל כמדינה יהודית, ולאחר שישראל שחררה עשרות מרצחים למען המשך המשא ומתן, הפרו כעת הפלסטינים ברגל גסה את הבסיס למשא ומתן והסכמי אוסלו בהליכתם החד-צדדית לאו"ם".

"יתרה מכך", הוסיף בנט, "לאורך המשא ומתן הפלסטינים המשיכו בהסתה גזענית לרצח יהודים ובתשלום 'קצבאות דם' למחבלים. לאור כל זאת, ברור כי התהליך הנוכחי מיצה את עצמו ושאנחנו נכנסים לעידן חדש. שנים אנחנו מטיחים את ראשינו בקיר המשא ומתן פעם אחר פעם ובאופן לא מפתיע הקיר אינו נשבר. הגיע הזמן לחשיבה חדשה".

המכתב של בנט (צילום: חדשות 2)
התכנית של בנט | צילום: חדשות 2

"לקיים דיון מהר ככל שאפשר על תכנית חלופית"

"לפיכך, אני מבקש ממך לקיים דיון מהר ככל שאפשר על תכנית חלופית (Plan B) על מנת להתחיל במהלך של החלת ריבונות ישראלית על האזורים ביהודה ושומרון שבשליטת ישראל: גוש אריאל, גוש עציון, עוטף נתב"ג, גוש עפרה-בית אל, גוש מעלה אדומים ועוד",כותב בנט. "באזורים אלו חיים כ-440 אלף ישראלים ורק רבבות בודדות של פלסטינים. אזורים אלו מצויים בקונצנזוס לאומי רחב ויש להם משמעויות ביטחוניות, היסטוריות וערכיות עבור מדינת ישראל. מהלך זה ייעשה בדומה להחלת הריבונות על ירושלים בימי ממשלת אשכול וברמת הגולן בימי ממשלת בגין".

מוקדם יותר הערב, שעות ספורות לפני פגישתם של שר החוץ הישראלי אביגדור ליברמן ומקבילו האמריקני ג'ון קרי, פרסם ה"ניו-יורק טיימס" אמירות חריפות מכיוונו של גורם בכיר במשרד ראש הממשלה. הגורם הביע "אכזבה עמוקה" מדבריו של מזכיר המדינה האמריקני אמש, שמהם ניתן היה להבין כי האחרון הטיל את רוב האחריות לכישלון המשא ומתן עם הפלסטינים על ישראל.

בישראל מאוכזבים מקרי

"הערותיו של קרי יזיקו לשיחות ויקשיחו את עמדות הפלסטינים", אמר הגורם, שביקש להישאר בעילום שם. "מזכיר המדינה קרי יודע שהפלסטינים הם שאמרו 'לא' להמשך השיחות הישירות עם ישראל בנובמבר; הם שאמרו 'לא' להסכם המסגרת וסירבו אפילו לדון באפשרות של הכרה בישראל כמדינה יהודית והארכת השיחות".

"במקביל", הוסיף הגורם, "בהבנות שהושגו לפני תחילת המשא ומתן, ישראל לא התחייבה לשום הגבלה על הבנייה. למרות זאת, הפלסטינים טוענים שהבנייה בירושלים - בירת ישראל - היא הפרה של ההבנות הללו. הרי שזה מנוגד לעובדות. גם האמריקנים יודעים שישראל לא ביצעה שום התחייבות שכזו".

בתגובה, אמר גורם פלסטיני המקורב לשיחות כי "ישראל חותרת תחת תהליך השלום; מעולם לא העלינו שום דבר שישראל לא התחייבה לו".