הישג לאובמה: 34 בעד הסכם הגרעין (צילום: רויטרס)
"ארה"ב: ערבים להבטחות ישראל" | צילום: רויטרס

על רקע הודעתו של חמאס אתמול כי אין בכוונתו לקבל את ההצעה המצרית, מתחדשות הבוקר (ראשון) שיחות המשא ומתן בקהיר. משמעות הסירוב היא שהשיחות בין הצדדים חוזרות לנקודת הפתיחה שלהן ודרישות החמאס ובראשן תנועה חופשית מעזה ואליה, נמל ימי ושדה תעופה - עדיין עומדות בעינן. במקביל, מדווח העיתון "אל-חיאת" כי גורמים בארצות הברית מסרו למצרים ערבויות לכך שהממשל האמריקני יערוב לכך שישראל תחויב לכל הסכם שייחתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יחד עם זאת, נמסר בדיווח כי המתווה המצרי זכה לתמיכה נרחבת של הקהילה הבינלאומית בכלל ולזו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון בפרט. אמש דווח כי גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי עד כה ישראל לא הסכימה לאף הצעה, והבנות יושגו רק אם יינתן מענה ברור לאינטרסים הבטחוניים של ישראל. נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נפגש אמש עם המשלחת הפלסטינית למשא ומתן במצרים והביע שוב את תמיכתו ביוזמה המצרית.

"המשלחת הישראלית לקהיר מורכבת כולה מאנשי ביטחון", אמר הגורם, "וההנחיה שהם קיבלו עם צאתם למצרים היא לעמוד בתוקף על צרכי הביטחון של ישראל". בסוף השבוע הצטרפו שרי האיחוד האירופי לעמדת ארצות הברית וקראו לארגוני הטרור בעזה להתפרק מנשקם. 28 השרים הודיעו בנוסף כי האיחוד יהיה מוכן להציב כוח במעבר רפיח, על מנת לסייע למנוע הברחות נשק לידי ארגוני הטרור ברצועה.

"פנה לסעודיה משיקולים כספיים". משעל (צילום: חדשות 2)
מתעקש על נמל והסרת המצור. משעל | צילום: חדשות 2

"האיחוד האירופי מוכן לתמוך במנגנון בינלאומי, שאושר על ידי מועצת הביטחון של האו"ם, לרבות באמצעות ההפעלה מחדש והרחבה אפשרית של כוח הפיקוח במעבר רפיח", נמסר בהודעת האיחוד.

במשרד החוץ הישראלי הודו על התמיכה הבינלאומית ואמרו כי "ישראל מברכת על קריאותיהם החוזרות והנשנות של השרים לפרק את ארגוני הטרור ברצועת עזה מנשקם. מחויבות לעקרון הפירוז, שתיושם על ידי מנגנון פיקוח אפקטיבי, תבטיח שינוי של המצב מיסודו. כתמיד, ישראל תמשיך לקיים דיאלוג עם האיחוד האירופי בשאלות חשובות אלה".

משעל: מתעקשים על נמל ימי והסרת המצור

אל מול ההצהרות הללו הקשיח אתמול חמאס את עמדותיו. בריאיון לרשת אל-ג'זירה אמר ראש הלשכה המדיני חאלד משעל כי ארגונו יתעקש על הקמת נמל ועל הסרת המצור. "אנחנו רוצים להשיג גם את המטרות שלנו", אמר משעל. "אנחנו רוצים שהעם הפלסטיני ברצועת עזה ירגיש שהמצור הסתיים. אנחנו רוצים שהמעברים ייפתחו ושיהיה לנו נמל ושדה תעופה, ושהכיבוש ייפסק".

"חמאס מעוניין לשמור על חיי האזרחים בעזה ולא לנצל את הדם שנשפך כדי לשאת ולתת בקהיר או בכל מקום אחר", המשיך משעל ואמר. "בסוף המערכה הזאת אנחנו שואפים שמעשי התוקפנות של ישראל ייפסקו ושתהיה הפסקת אש. אבל אנחנו רוצים שהעם הפלסטיני ברצועת עזה ירגיש שהמצור הסתיים. אנחנו רוצים שהמעברים ייפתחו ושיהיה לנו נמל ושדה תעופה, ושהכיבוש ייפסק".