"זו פארסה". האמל"ח מוצג (צילום: רויטרס)
ספינת הנשק באילת | צילום: רויטרס

אירוע תפיסת ספינת הנשק האירנית אמנם תופס כותרות רבות בישראל בימים האחרונים, אבל עיצומי ועד עובדי משרד החוץ מונעים, אולי, להפיץ את האירוע באופן חיובי ונרחב יותר לא רק בארץ אלא ברחבי העולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנובמבר 2009 נתפסה ספינת ה-FRANCOP שנשאה כלי נשק לחיזבאללה, והוצגה לתקשורת בארץ ובעולם. בחיפוש כללי של המילה FRANCOP ואירן בענק החיפוש גוגל ישנם כ-4.5 מיליון אזכורים. להשוואה, ולמרות הזמן הקצר יחסית של אירוע תפיסת האונייה C KLOS האזכורים של התפיסה יחד עם המילה אירן מניבים 143,000 אזכורים בלבד.

גורמים במשרד החוץ טוענים כי מדובר בנושא שבתקופה רגילה היה מקבל מקום נרחב מאוד בתקשורת הזרה, אך בעקבות העיצומים של אותם נציגים בחו"ל הערך המדיני של תפיסת הספינה האירנית נמוך מאוד, שכן אין מי שממנף אותו בשל העיצומים.

סיקור מינימלי במדינות חשובות

בשגרירות ישראל בבייג'ינג אומרים כי "בתקשורת הסינית לא זכתה תפיסת הספינה השבוע להתייחסות רחבה. לא היה קידום יזום של הנושא מצדנו. תשומת הלב התקשורתית בכל השבוע הזה היא בכנסים השנתיים של ראשי המפלגה הקומוניסטית ובחדשות החוץ מדווחים על הנעשה ברוסיה ובאוקראינה". גם שם אומרים כי בהשוואה לסיקור הרב של תפיסת ספינת הנשק מ-2009 מדובר הפעם בסיקור מועט יותר.

גורמים בשגרירות ישראל ביוהנסבורג, דרום אפריקה, אומרים כי "פרט לכתבה קצרה בערוץ החדשות המקומי בנושא לא הייתה התייחסות לארוע כאן. בחדשות מדברים רק על משפט אוסקר פיסטוריוס". בקונסוליה מבהירים כי בתקופת רגילות היה באפשרותם להעלות את הנושא על סדר היום ביתר קלות, והמחיר לא מגיע רק בדיווחים בטלוויזיה: "המדיה החברתית הרבה יותר חשובה היום מלפני חמש שנים והסיפור לא תופס בכלל במדיה החברתית".

בעולם נשארו אדישים (צילום: חדשות 2)
בעולם נשארו אדישים | צילום: חדשות 2

הסיקור ברוסיה אמנם נרחב יותר מבמקומות אחרים אך גם שם הוא מועט באופן מובהק מזה של האירוע הקודם. "היו הודעות של סוכנויות הידיעות המרכזיות, אך ניתן היה לצפות לסיקור מורחב יותר במועד הצגת השלל", מציינים גורמים בשגרירות במוסקבה.

גורמים בשגרירות ישראל במקסיקו סיטי, אחת הערים הגדולות בעולם, מספרים כי היו ידיעות שהתפרסמו בעיתונות המקומית אך רובן אינפורמטיביות וקיבלו מקום מזערי: "בשנת 2009 התראיין דובר השגרירות דאז ודאג שהסיקור יהיה מקיף הרבה יותר, דבר שנמנעים ממנו כיום הנציגים בשגרירות", אומרים הגורמים.

"על נתניהו להתערב במגעים עם האוצר"

שגרירויות נוספות מדווחות על סיקור מועט ולקוי בעקבות העיצומים בהן מדינות מרכזיות עם דעת קהל עוינת לישראל כמו ספרד. הדבר מצטרף, כמובן, לשאר הנזקים שסופגת ישראל בעקבות העיצומים כמו ויזות כניסה לישראל שמעוכבות ואי הנפקת דרכונים למעט במקרי חירום.

מוועד עובדי משרד החוץ נמסר בתגובה: "ראש הממשלה זיהה נכון שהעולם מתעלם לחלוטין מספינת הנשק, אבל מפספס את הסיבה. בכל משרדי החוץ בעולם לא שמעו כלל על האירוע שמסעיר את ישראל. כך גם בפרלמנטים, בתקשורת הזרה, אצל מקבלי החלטות ובציבור הכללי ברחבי העולם".

עוד ציינו כי "הסיבה לכך היא שמשרד החוץ נמצא מזה שבוע בעיצומים ואיש מהדיפלומטים הישראלים אינו יכול לפעול בזירה הבינלאומית שנותרה חשופה. לכן הצגת הנשק באילת הגיעה אך ורק לציבור בישראל ואיש ממקבלי ההחלטות בעולם לא נחשף אליה, למרות ההצלחה המבצעית".

"מאז תפיסת הספינה בשבוע שעבר התריעו עובדי משרד החוץ כי יעדי המבצע לא יושגו בלי הפעילות הדיפלומטית וההסברתית הענפה בחו"ל, שעליה אחראי משרד החוץ. ביקשנו התערבות של הדרג המדיני כדי להחזיר את משרד החוץ לעבודה תקינה. היום התברר שוב כי חומת האטימות של האוצר פוגעת קשות בביטחון מדינת ישראל. אנו קוראים לראש הממשלה נתניהו להתערב לאלתר ולהוביל לפתרון שימנע את קריסת שירות החוץ", נמסר.