למרות המשבר הכלכלי העולמי והמתיחות בעקבות דוח גולדסטון, כ-1,500 בני אדם הגיעו מרחבי העולם להשתתף בוועידת הנשיא השנייה בירושלים. את הוועידה הזו, שנפתחה אמש, ניצל ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי להכריז מלחמה בנפט בכל העולם.

ראש הממשלה קרא לבטל את התלות העולמית בנפט, וזכה לתשואות רמות. "התלות בנפט פוצעת אותנו יום יום", הכריז. "אותנו ואת כדור הארץ, והיא עושה זאת עשרות שנים. יש לנו יעד - אנחנו חייבים להיפטר מהתלות בנפט. זה נראה בלתי אפשרי, אבל זה אפשרי".

בהמשך נאומו הבטיח ראש הממשלה להקים ועדה של מדענים שתדאג למצוא תחליף ל"זהב השחור" בתוך עשר שנים. "התלות בנפט פוגעת בעולם מבחינה ביטחונית, כלכלית וסביבתית", קבע נתניהו.

"ביטחונית - כי היא מחזקת משטרים אפלים שממנים טרור באמצעות תקבולי הנפט", פירט. "כלכלית - כי לאורך זמן ללא פיתוח אנרגיה חליפית הגברת הביקושים והקטנת ההיצע יגרמו לעליית מחירים, וזה יפגע בצורה חמורה בכל העולם. סביבתית - כי זיהום הנפט פוגע באוויר שאנחנו נושמים, במים שאנחנו שותים ובמזון שאנחנו אוכלים". 

שלום עכשיו

בנימין נתניהו (צילום: חדשות 2)
סוף לתלות בנפט. בנימין נתניהו, הערב | צילום: חדשות 2

בהמשך נאומו התייחס נתניהו גם לשכנים הפלסטינים. "אבו-מאזן", פנה ליו"ר הרשות הפלסטינית, "אמור לעמך שהגיע הזמן לסיים את הסכסוך הזה אחת ולתמיד. הגיע הזמן ששני העמים יחיו בביטחון זה לצד זה. אינני דורש ממך משהו שלא דרשתי מעצמי".

נתניהו הזכיר את נאום בר-אילן. "לפני כמה חודשים נשאתי נאום לעמי בו אמרתי לו את האמת לגבי שלום, על הצורך לשלום והדרך לשלום", אמר. "עכשיו הגיע תורך לומר את האמת. חשוב שתעשה זאת - לדבר שלום בינינו בהקדם. אנחנו מוכנים לעשות את זה מחר, אבל לא רק בחדרי חדרים. צריך לדבר את האמת של השלום גם החוצה".

אובמה: פרס הוא דוגמה לנחישות

_OBJ

נשיא ארה"ב ברק אובמה שיגר ברכת ווידאו לוועידה בה שיבח את הנשיא פרס. "חייו הם דוגמה יוצאת דופן לכך שאומץ לב ונחישות יכולים לעצב את העתיד ולהפוך אתגרים מכאיבים להזדמנויות היסטוריות", הדגיש אובמה.

"בימי חייו הוא סייע לבנות ולהבטיח את שלום מדינת ישראל", ציין. "הוא עמד בפני סכנות חמורות וכונן שלום, ותמיד איתגר אותנו לחתור לעתיד טוב יותר. כמו כן תרם שמעון לכינון ידידות עמוקה ומחייבת בין ארה"ב לישראל. קשר שחורג מגבולותיה של ברית אסטרטגית".

המארח שמעון פרס דיבר בהרחבה על האתגרים הניצבים בפני העולם כולו. "הדרך אינה קלה, אך האופק הינו רווי הזדמנויות מרהיבות", פסק הנשיא. "יש צורך בהיערכות גלובלית שתשקם את הפגיעות שפקדו את המערכת הכלכלית העולמית, ושגם תופנה למשבר האקולוגי. שתגבר על העוני. על הרעב. על הטרור. על האיום שנוצר על ידי ארצות טוטליטריות, כגון אירן, המאיימת להצטייד בנשק גרעיני".