נמשכות תקיפות צה"ל ברצועה (צילום: AP)
ההפצצות בעזה | צילום: AP

אחרי 22 ימים של לחימה במבצע "צוק איתן" - דיווחים על מגעים להפסקת אש. גורם ישראלי בכיר אמר הערב (ג') כי כל הצדדים הגיעו להסכמה לקיים הפסקת אש, שבמהלכה ידונו בקהיר בהבנות בדרך להפסקת אש כוללת. גורם נוסף טען כי עדיין אין הבנות סופיות - אך מתנהלים מגעים מתקדמים להפסקת אש. בינתיים, הירי נמשך. הערב שוגרו 4 רקטות לעבר המועצה האזורית חוף אשקלון - כולן התפוצצו בשטח הרצועה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הבכיר הישראלי ציין כי למרות ההסכמה בין הצדדים, עדיין לא ברור לכמה זמן תהיה הפסקת האש הראשונית, אך הוחלט כי במהלך ההפוגה ישראל תוכל להמשיך ולפעול נגד המנהרות - למורת רוחו של חמאס. 

התנאים שדורשת ישראל במסגרת הסכם להפסקת אש כוללים: ראשית הפוגה זמנית בעוד צה"ל נשאר בשטח ובמקביל דיון בקהיר על התנאים, בהם מניעת התעצמות של חמאס בתמורה לשיקום הרצועה, הקמת מנגנון למניעת חימוש ארגוני הטרור ותהליך של פירוז הרצועה.

גורמים ביטחוניים מזהירים כי אל מול הדיווחים על הפסקת אש קרבה עלול חמאס לנסות ולסיים במכת אש משמעותית. כוננות שיא נרשמת בשעה זו בשטח לאפשרות של מטח טילים גדול, גם לאזורים מרוחקים בישראל, ומול אפשרות של חדירה נוספת דרך מנהרות.

בינתיים, עשרות אזרחים התכנסו מול הקריה כדי להפגין נגד האפשרות של הפסקת אש. המפגינים קוראים לממשלה להמשיך את הלחימה בעזה.

עזה לאחר הפצצה ישראלית. "אסון הומניטרי" (צילום: חדשות)
הרס בסג'עייה | צילום: חדשות

קרי: "ספגתי עלבונות, אני לא מודאג"

בתוך כך, הירי הדו צדדי בזירה המדינית בין ישראל לארה"ב נמשך. על רקע הביקורת שמתחו בכירים בישראל על יוזמתו, טען הערב מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא שפנה אליו וביקש כי יפעל להפסקת אש. לדבריו, נתניהו הדגיש כי הפסקת האש צריכה להיות בתנאיה של ישראל, שעיקרם המשך השמדת המנהרות.

בנאומו התייחס לראשונה קרי בקולו לדברי הביקורת החריפים שהשמיעו בכירים בישראל נגד היוזמה שהוא מוביל. "ספגתי עלבונות, אני לא מודאג לגבי זה, העניין הוא לא אני, העניין הוא ישראל וזכותה להגן על עצמה ותמיכתנו האיתנה בזכותה", הבהיר מזכיר המדינה האמריקני. "העניין הוא האם יש דרך להתקדם כך שיימנעו אבדות בקרב חיילים ישראלים ואזרחים בכל מקום". ‎

בישראל מיהרו להכחיש את הדברים וגורם בלשכת ראש הממשלה הצהיר כי היה זה קרי שהעלה את רעיון הפסקת האש. לדברי הגורם, ראש הממשלה הבהיר לו כי ישראל תקבל הפסקת אש רק בתנאיה וכי צה"ל ימשיך לפעול ברצועה.

"מחדשים את ייצור הרקטות"
הירי ייפסק? | צילום:

מוקדם יותר טען מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד-רבו כי הפלגים הפלסטינים הסכימו לנצור את האש באופן חד צדדי למשך זמן של 72 שעות. אולם בחמאס מיהרו להכחיש את הדברים וטענו כי הם נאמרו שלא על דעתם.

אתמול הביעה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ן סאקי, את אכזבת וושינגטון מדברי הביקורת החריפים שהשמיעו בכירים בישראל נגד יוזמת קרי, ואמרה: "לדעתנו זו פשוט לא הדרך שבה שותפים ובעלי ברית נוהגים זה בזה".

בתחילת השבוע התייחס גורם אמריקני בכיר לדיווחים בכלי התקשורת הישראלים על יוזמת קרי, וכינה אותם "לא מדויקים ופוגעניים". לדבריו, הדיווחים פגעו במזכיר המדינה האמריקני, ולא תיארו נאמנה את מהלכיו. עוד ציין הבכיר כי התיאום עם ישראל קרוב וכי מסמך הטיוטה, שפורסם כמתווה של קרי, אינו משקף את עמדת ארה"ב בסוגיה.

פיצוץ תחנת הכוח בעזה, היום (צילום: רויטרס)
פיצוץ תחנת הכוח בעזה, היום | צילום: רויטרס

באותו היום התקשר נשיא ארה"ב לראש הממשלה וקרא לו להגיע להפסקת אש מיידית, שתכלול פתרון ארוך טווח לקונפליקט הישראלי-פלסטיני, שיחייב את פירוק ארגוני הטרור, פירוז רצועת עזה ושיקומה.

היסטוריית הפסקות האש

האם הלחץ הבינלאומי יעבוד והאם אכן אנו קרובים להפסקת אש? ב-15 ביולי נעתרה ישראל לתכנית הפסקת האש שגובשה ביוזמת מצרים, אך בחמאס סירבו והמשיכו את הירי.

יומיים לאחר מכן הודיעה ישראל, בעקבות פניית האו"ם, על הפסקת אש של כחמש שעות לצרכים הומניטריים. בחמאס הפרו את ההפוגה וירו מטחי רקטות לעבר יישובי ישראל.

ב-20 ביולי ביקש חמאס הפוגה לשם פינוי נפגעים, אך למרות שצה"ל נעתר לשעתיים של שקט, אחרי כ-40 דקות שוב ירה חמאס. על אף ההפרה, הסכימו בישראל לבקשת הצלב האדום והאריכו את הפסקת האש.