"ראשי ממשלה נדרשים לקבל החלטות שמנוגדות לדעת הקהל" - כך כתב הערב (ש') ראש הממשלה בנימין נתניהו במכתב פתוח לאזרחי ישראל, שלושה ימים לפני פתיחתם של המגעים בין ישראל לפלסטינים בוושינגטון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"זו החלטה קשה מעין כמוה שמכאיבה לעם ישראל ולי מאוד", כתב נתניהו במכתב, "היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו - ערך הצדק. התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים, שביקשו להכריע אותנו בדרך הטרור, היא שבעשרות השנים בהן ישבו בכלא - בנינו מדינה לתפארת".

במכתב הסביר נתניהו מדוע בעיני יש חשיבות לכניסה לתהליך מדיני, בעיקר נוכח השינויים במצרים, סוריה ואירן. "ישראל תיכנס לתהליך מדיני שיימשך לפחות 9 חודשים במטרה לבדוק האם ניתן להגיע בזמן זה להסכם עם הפלסטינים", ציין ראש הממשלה. עוד הוסיף כי יחד עם החשיבות שהוא מייחס למו"מ לא היה מוכן לקבל את דרישת הפלסטינים לתנאים מוקדמים בנושאי נסיגה והקפאה בהתנחלויות.

ברק אובמה, מוחמד עבאס אבו מאזן, בנימין נתניהו (צילום: AP)
המו"מ להרחבת הרשימה בתיוך ארה"ב. ארכיון | צילום: AP

"גם לא הייתי מוכן לקבל את תביעתם לשחרר אסירים פלסטינים לפני תחילת המשא ומתן", הוסיף נתניהו, "כן הסכמתי לשחרר 104 פלסטינים במנות קצובות אחרי תחילת המשא ומתן ובהתאם לנסיבות התקדמותו".

"לא היה קל גם בהחלטה להחזיר את שליט"

ראש הממשלה הזכיר במכתב את השכול האישי במשפחתו. "החלטה זאת קשה לי אישית שבעתיים משום שאני ומשפחתי מכירים אישית את מחיר השכול של הטרור. אני מכיר היטב את הכאב. אני חווה אותו יום יום ב-37 השנים האחרונות". לדבריו, העובדה שממשלות ישראל קודמות שיחררו למעלה מ-10,000 מחבלים אינה מקלה.

"היא לא הקלה עליי גם בהחלטתי להחזיר את גלעד שליט", הוסיף נתניהו, "השבתו של גלעד הביתה היתה כרוכה עבורי בהחלטה קשה מאין כמוה - שחרור מחבלים. אבל האמנתי שהערך של השבת בנים הביתה צריך לגבור על קושי זה. אנשים בעמדות הנהגה צריכים לבחור בין ברירות מורכבות, ולפעמים ההחלטה הנדרשת היא קשה במיוחד כשרוב הציבור מתנגד לה".

"גם השבתו של גלעד היתה קשה" (צילום: AP)
"גם השבתו של גלעד היתה קשה" | צילום: AP

אחת הסיבות לפרסום המכתב הוא כינוסה מחר של ישיבת הממשלה, בה יצטרך ראש הממשלה להיאבק על תמיכתם של של שרי הימין במהלך. לפי שעה, מובטח לו רוב רק של 10 שרים מתוך 22.

נתניהו הסכים, בתיווך אמריקני, להגדיל את מספר האסירים שישוחררו עם ההליכה למגעים מכ-80 אסירים ל-104 אסירים. יחד עם זאת, הוחלט גם להגדיל את משך זמן שחרורם של האסירים ל-4 פעימות.

ההחלטה על הרחבת הרשימה התקבלה לאחר שהפלסטינים איימו כי אם לא ייעשה כן - לא יתייצבו לשיחות ביום שלישי. באשר לזהות האסירים שישוחררו יש עמימות, אך גורם ישראל מספר כי נתניהו אינו מתכוון לשחרר אזרחי ישראל ערבים. זהות האסירים שישוחררו ייקבע לפי צוות שרים שיוקם.

נתניהו ביקש לשחרר את פולארד בתמורה לאסירים

השבוע נחשף במהדורה המרכזית, כי במסגרת השיחות המקדימות הציע ראש הממשלה בנימין נתניהו לארצות הברית לשחרר את המרגל הישראלי ג'ונתן פולארד מהכלא -תמורת שחרור אסירים פלסטינים. האמריקנים סירבו להצעה אך רשמו אותה לפניהם.

נתניהו רצה שהצעד ירכך את שרי הימין לקראת המשא ומתן. לבסוף, הסכים לחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים ללא הסכמת האמריקנים לשחרר את פולארד.

מחר תתכנס הממשלה להחליט על משאל עם בנושא המשא ומתן ושחרור אסירים פלסטינים. ההצעה של נתניהו צפויה לעבור בממשלה, ולפיד וליברמן לא צפויים להתנגד לה.

סוגיית שחרור האסירים - הסיקור המלא:

נתניהו: "מבין ללב המשפחות, אבל דרושות החלטות קשות לטובת המדינה"

בנט נגד שחרור האסירים: "אות קלון למדינה"

ח"כ מירי רגב: "קלף המו"מ יוצר טרור ותקווה לרוצחים"

המשפחות השכולות מפגינות: "נתניהו מעודד טרור"

רה"מ ביקש: שחרור פולארד תמורת אסירים