מזכיר המדינה, ארכיון (צילום: רויטרס)
ג'ון קרי, ארכיון | צילום: רויטרס

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מפזר הצהרות תומכות לצורך קידום השיחות בין ישראל לפלסטינים. "לא ייתכן שלום ללא דאגה לביטחונה של ישראל", אמר קרי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את הדברים אמר קרי במהלך מסיבת עיתונאים שכינס במהלך הפורום הכלכלי בדאבוס. "ישראל לא תוכל לחתום על הסכם שלום כל עוד תחשוש ששטחי יהודה ושומרון יהפכו לרצועת עזה", אמר.
בהמשך ציין כי "הסכם שלום יהפוך את ישראל לבטוחה יותר". הוא הוסיף כי הוא והנשיא האמריקני ברק אובמה מבינים היטב כי "לא ייתכן שלום ללא דאגה לביטחונה של ישראל".

קרי אף צרף קריאה נוספת לעבר הפלסטינים ואמר להם כי "עליהם להבין שבסוף התהליך, השלטח שלהם יהיה נקי מחיילים ישראלים. קרי אף הזהיר את הפלסטינים כי אם לא יעשו מאמץ להגיע להבנות מול הישראלים בסבב הדיונים, ייתכן וזו תהיה "ההזדמנות האחרונה להשגת שלום".

נתניהו: "לא נעקור אף יישוב"

גם ראש ממשלה בנימין נתניהו, התייחס במהלך הכנס לסוגיית המו"מ עם הפלסטינים. במסיבת עיתונאים שכינס, הצהיר כי הממשלה בהנהגתו לא תפנה אף יישוב. "אין לי כוונה לעקור או לפנות מביתו אף ישראלי", אמר. הוא גם תקף את דבריו של נשיא אירן בוועידה אתמול, ולמאמצי המשא ומתן עם הפלסטינים. בימים הקרובים, לדבריו, יתבהרו עקרונות ההסכם ומחוייבות הצד הפלסטיני לפריצת דרך.

"חלק מהמבחן הגדול של הקהילה הבינלאומית הוא לגבי מה יהיה בהסכם הקבע, אם יהיה כזה", אמר נתניהו. "חלק ממנו יהיה גם לנקב את השקרים הבוטים שאמר כאן רוחאני. הוא אמר שהם לא מעודדים טרור. מה זאת אומרת? הם מדינת טרור פר-אקסלנס. הם מקיימים את משטר אסד ומשתתפים בטבח המונים שם".

נתניהו המשיך ותקף את דבריו של הנשיא האירני. "הוא אמר שהם נגד פגיעה בחפים מפשע? הם הרי הוציאו להורג אנשים, חלקם חפים מפשע לחלוטין - רק לפני כמה ימים". בהמשך, התייחס ראש הממשלה לתכניתה הגרעינית של הרפובליקה האסלאמית. "בסוף, רוחאני אמר שאין להם כוונה לפתח נשק גרעיני. נו, מישהו באמת מאמין לזה? במה הוא משקיע כסף, בפיתוח איזוטופים?".

אתמול, בנאומו בוועידה הכלכלית בדאבוס, התייחס נתניהו גם לסוגיית המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.  "השקעה בכלכלה שלנו טובה לנו ולשכנינו. צריך שלום פוליטי ולצידו שלום כלכלי - שני הדברים לא נפרדים זה מזה. השקעה בשוק הישראלי תורמת לשלום. שלום כלכלי עשוי לתרום לשלום פוליטי. אני מוכן לשלום אמיתי ובטוח, ואני מקווה שגם אבו מאזן מוכן לזה, אם כן, נוכל לנוע קדימה".

"אני חושב שאפשר להגיע לשלום, צריך להמשיך במאמצים", אמר נתניהו. "יש שני יסודות לכך - הכרה הדדית וביטחון. לעם היהודי לא הייתה מדינה שנים רבות, ועל כן דרושים הסדרי ביטחון ברורים ביותר על הקרקע, במציאות. שלום לא יכול להיות אף פעם אידיאלי, אבל הוא יכול להיות טוב לנו ולשכנינו".