אבו מאזן וציפי לבני, ארכיון (צילום: רויטרס)
אבו מאזן ולבני. ידברו גם בממשלה הבאה? | צילום: רויטרס

הפלסטינים ממשיכים לעקוב בדריכות אחר ההתפתחויות הפוליטיות בישראל. החשש מפני מה שמכונה בעולם הערבי "ממשלת הימין הקיצונית של נתניהו" קיים, אך נראה כי עמדותיהם של הפלגים הפלסטיניים עדיין לא השתנו: בעוד הפת"ח אופטימי, ואבו מאזן מצהיר כי "הממשלה הבאה תהיה חייבת להיות מחוייבת לדרישות הקהילה הבין-לאומית", החמאס עדיין מתבצר בעמדתו, ודובר מטעם הארגון אומר היום כי "אנו דבקים בעמדתנו שלא להכיר בישראל".

השינויים בישראל באים על רקע שיחות הפיוס בין הפלגים הפלסטינים - סוג של "הערכה מחדש" של המצב הפנים-פלסטיני. הפת"ח רוצה להשיב את אנשיו לרצועה ולחמאס חשוב להשיב את תמיכתו ברחוב העזתי - ששקעה בעקבות מבצע "עופרת יצוקה". כך, שבהחלט ייתכן שממשלת ישראל הבאה תצטרך להתמודד עם "יצור כלאיים" חדש שעשוי לקום בחודשים הקרובים ברשות הפלסטינית - ממשלת אחדות לאומית, בה יהיו חברים, בין השאר, גם אנשי החמאס.

בשלב זה נראה כי הפיוס עדיין רחוק, ועל כן עדיין נשמעים שני קולות מהרשות הפלסטינית בכל הנוגע להתפתחויות הפוליטיות בישראל. יו"ר הרשות אבו מאזן, שממשיך בפגישותיו המרתוניות עם בכירי האיחוד האירופי בכל הנוגע לשיקומה של רצועת עזה, התייחס היום לסוגיית המגעים הקואליציוניים בישראל. "נשתף פעולה עם הממשלה הבאה בישראל", אמר יו"ר הרשות במסיבת עיתונאים משותפת ברמאללה, עם מתאם מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חאבייר סולאנה.

חמאס: לא נכיר בישראל

"עלינו להאמין ברעיון שתי המדינות", אמר אבו מאזן והוסיף: "הממשלה הבאה תהיה חייבת להיות מחוייבת לדרישות הקהילה הבין לאומית". עם זאת, שב אבו מאזן והדגיש כי ההתנחלויות מהוות מכשול עיקרי במשא ומתן: "זהו נושא בסיסי בכל דיאלוג עם ישראל. חייבים להפסיק את הבנייה בהתנחלויות".

משעל. עוזב (צילום: חדשות 2)
משעל. לא יכיר בישראל | צילום: חדשות 2

בחמאס חושבים אחרת. הארגון הודיע היום אמנם שהוא מעוניין לשוב לשיחות בלתי ישירות עם ישראל על הרגיעה ועל עסקת שליט, אך הדגיש: לא נכיר בישראל. דובר הארגון, אסמאעיל רדוואן, התייחס היום לדבריה של מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליסה רייס, ואמר: "החמאס דוחה את התערבותה הבוטה של ארצות הברית. אנו דבקים בעמדתנו שלא להכיר בישראל".

את החמאס, כך נראה, לא כל כך מעניין מי יעמוד בראשות הממשלה הבאה ואיך היא תיראה. חשוב לו יותר שאותה ממשלה תתגמש בעמדותיה במשא ומתן הבלתי ישיר, ותשחרר אסירים. במידה ואכן תקום בקרוב ממשלת אחדות פלסטינית, נראה כי הארגון יצטרך להגמיש מעט את עמדותיו.