בעוד משרד החוץ ודובר צה"ל נאבקים כדי להציל משהו מתדמיתה המידרדרת של מדינת ישראל ברחבי העולם – המאבק האמיתי על ההסברה מתרחש ללא ספק ברשת האינטרנט. הפרטים מתפרסמים הבוקר בכתבתה של איילה צורף בעיתון "דה מרקר".

גולשים רבים מהעולם הערבי ומדינות אירופה מנהלים קרב של ממש נגד ישראל באתרים כמו יו-טיוב, פייסבוק וטוויטר, ומעלים סרטונים של פעולת השייטת בליווי כתובות נאצה נגד ישראל ונגד צה"ל. מאידך, גולשים ישראלים רבים "משיבים מלחמה" ומעלים סרטונים משלהם בליווי הסברים מדוע ישראל היא הצודקת.

המלכה ראניה מתגייסת למלחמה

דמות בולטת במיוחד במדיה החברתית היא מלכת ירדן ראניה, רעייתו של המלך עבדאללה שמוצאה פלסטיני, שעד אתמול עסקה בעיקר בנושאים כמו איכות הסביבה, חינוך וכדומה, והחל מאמש הפכה לפעילה פרו-פלסטינית המרכזת סביבה עניין רב. בעדכונים שלה בטוויטר, אחריו עוקבים לא פחות ממיליון ו-300 אלף גולשים, כתבה המלכה שורה של ציטוטים נגד ישראל, ובהם בין היתר:

"המומה מרצח האזרחים באונייה השטה במים בינלאומיים. נפעמת מהאומץ וההקרבה של אלה שהיו על הספינה ששטה בשם הצדק"
"כל ספינה שמנסה לפרוץ את הסגר הימי על עזה נושאת עמה תקווה עבור האנשים שחיים בעזה"

גם המלכה לשעבר נור, רעייתו של המלך חוסיין המנוח, הצטרפה למאבק ברשתות החברתיות, וכתבה: "הגיע הזמן שהישראלים יבחרו בין בחיים במדינה פורעת חוק בינלאומי ובין התחייבות לעתיד של שלום".

התגייסה לקרב. נועה תשבי (צילום: מאקו)
התגייסה לקרב. נועה תשבי | צילום: מאקו

גולשים ישראלים רבים החליטו שלא לשתוק, לנסות לעזור במאבק ההסברתי ולהשיב על דבריהן של נשות המלוכה הירדניות. כך למשל השחקנית נועה תשבי, שכתבה למלכה נור: "אנחנו מנסים, אנחנו באמת מנסים, אבל 'פעילי שלום' עושים שימוש קיצוני באלימות נגד חיילי צה"ל, שמתמודדים עם המון זועם שתוקף אותם בסכינים, אלות מוטות ברזל בלינץ'" – ואפילו צירפה קישור לסרטון של דובר צה"ל.

גולש אחר שהתגייס למאבק על ההסברה הוא גדי שמשון, שלו כ-1200 עוקבים בטוויטר, והשיב למלכה ראניה באנגלית: "בתור מישהו שטוען שהוא 'פעיל שלום' – הבחור הזה נראה סופר-מיומן בדקירות", וצירף סרטון של דובר צה"ל, וגם "עובדה: החיילים היו חמושים ברובי צבע בלבד (!) והחזיקו אקדחים לשימוש כמוצא אחרון בלבד".

"אנחנו מפסידים בקרב יחסי הציבור", אמרה נועה תשבי ל"דה מרקר". "אני מסתובבת כאן ושומעת את כל מה שאומרים על ישראל, וזה מאד מצער אותי, ולכן החלטתי לנסות לייצר שינוי, אפילו קטן. זו חובה בסיסית שלי כישראלית. קיבלתי תגובות חמות מאד מישראלים וגם תגובות קשות ושליליות מגולשים מהעולם".  

המשבר הדרמטי עם טורקיה עולה מדרגה

משרד החוץ הורה למשפחות הדיפלומטים שעובדים בשגרירות ישראל באנקרה ובקונסוליה באיסטנבול לעזוב בהקדם את טורקיה ולחזור לארץ עד שיירגעו הרוחות במדינה. 

המתיחות בימים האחרונים והתחושה שטורקיה אינה מקום בטוח יותר לישראלים הובילו להחלטה לפנות את משפחות השליחים. בשלב זה אין פינוי של הדיפלומטים עצמם, אבל בני משפחותיהם הפעילו לחץ וביקשו להתפנות לישראל. השליחים הישראלים שנשארו בטורקיה, הנצורים עדיין בבתיהם, קיבלו הנחיה שלא להגיע למקומות העבודה מחשש שייתקלו שם במפגינים זועמים.

פינוי תחת מעטה חשאיות

במשרד החוץ חששו בתחילה כי פינוי בני המשפחות יקרין פאניקה והיערכות גם לפינוי השליחים עצמם, אולם בשיחות עם המטה בירושלים הביעו הדיפלומטים הישראלים בטורקיה מצוקה לגבי בני משפחותיהם, ולאחר התייעצות הוחלט להורות על פינוי משפחות השליחים. זאת, על פי נוהל מיוחד, המופעל במצב של התרעות ביטחוניות או חשש מאלימות - כמו במקרה הזה.

המהלך בוצע תחת מעטה של חשאיות כדי לא למנוע את סיכולו, וגורמים מדיניים בישראל מאמינים כי כשייפסקו ההפגנות וההסתה - הם יוכלו לחזור לבתיהם. 

הטיסה מאיסטנבול נחתה אתמול לפנות ערב ועליה נשות הדיפלומטים וילדיהם, בעוד שהבעלים והאבות נשארו בטורקיה, ממשיכים בפעילות הדיפלומטית. במקביל, חברי הקהילה היהודית באיסטנבול ממשיכים לשמור על פרופיל נמוך מאז התקרית בלב ים, ונמנעים מהתבטאויות בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים על תקרית המשט? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסתבכות בלב ים - סיקור מיוחד:

צפו: פעילי המשט מורדים מהספינות

לוחמי השייטת מדברים: "פוצצו אותנו במכות"

תיעוד: כך היכו את לוחמי השייטת על הסיפון

תמונות ראשונות: הקרב על הסיפון

עדות מהספינה: חיילים קפצו למים כדי להינצל

בעקבות התקרית: אזהרת מסע לטורקיה

התקרית הימית - שאלות ותשובות